Home » European Open » Bergs: “Ik ben hier niet enkel voor de ervaring, maar ik wil ook winnen”

Bergs: “Ik ben hier niet enkel voor de ervaring, maar ik wil ook winnen”

Bergs: “Ik ben hier niet enkel voor de ervaring, maar ik wil ook winnen”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Volgende week start de hoofdtabel van de European Open, het grootste internationale tennistoernooi in België. Met namen als Goffin, Kyrgios, Ferrer en recent de toevoeging van Tsonga kan er gesproken worden van een sterk deelnemersveld. In de kwalificaties, die zondag beginnen, zien we een opvallende, maar ook vertrouwde naam verschijnen: Zizou Bergs. Net als vorig jaar heeft Zizou een wild card gekregen voor de kwalificaties. Tennisplaza België zat tussen de trainingen door met hem samen voor een interview en hij ontgoochelde niet: “Ik ben hier niet enkel voor de ervaring, maar ik wil ook winnen.”

 

 Dag Zizou. De organisatie van de European Open heeft jou een wild card toegekend voor de kwalificaties van de tweede editie van het ATP 250-toernooi. Hoe kijk je uit naar je tweede deelname?

“De European Open is wel een van de toernooien waar ik het meest naar uitkijk dit seizoen. Het is een groot toernooi met veel ambiance. Ik heb dit seizoen al de Grand Slams mogen spelen bij de junioren, maar de European Open betekent toch nog iets extra speciaal voor mij.”

Wat vind je trouwens van de European Open?

“Het is een heel mooi toernooi. De Lotto Arena is een uitstekende locatie met een blauw centre court met veel plaatsen voor het publiek. Het is toch iets dat me gaat bijblijven. Het gaat natuurlijk ook door in Antwerpen waar ik elke dag train en verblijf. Het geeft dus een thuisgevoel en ik kijk er ontzettend naar uit.”

Zizou Bergs - © Philippe Buissin (Imagellan)
Zizou Bergs – © Philippe Buissin (Imagellan)

Heb je je speciaal voorbereid op dit toernooi?

“Ik heb me niet speciaal voorbereid op dit toernooi, aangezien ik vorige week nog een ITF-toernooi ben gaan spelen op gravel in Tunesië. We hebben de weken daarvoor dus veel getraind op gravel. Ik ben pas vanaf deze woensdag op hardcourt beginnen trainen samen met de heer Jonas Merckx. (lacht)

Er is dus geen specifieke voorbereiding geweest, maar ik denk dat het ook niet altijd mogelijk is om bij de profs je elke keer optimaal voor te bereiden op een toernooi. “

Hoe voel je je ten opzichte van vorig jaar toen je voor de eerste keer deelnam?

“Ik voel me nu wel zekerder ten opzichte van vorig jaar. Ik wist toen niet juist wat te verwachten, want het was mijn eerste keer. Ik had ook nog niet op dit niveau gespeeld. Toch was ik vorig jaar aangenaam verrast van mezelf tijdens de match. Ik vond toen dat ik heel goed meeging (red. Zizou verloor pas 7/6 in de derde set van Herbert, ATP 86 op dat moment).”

“Natuurlijk creëert dat wel verwachtingen voor dit jaar, maar die heb ik uit mijn hoofd moeten zetten. Ik ga naar dit toernooi met meer zelfvertrouwen en met een sterk team rond mij. Ik ga proberen strijden op het veld en alles geven wat ik in huis heb.”

Over jouw team gesproken: hoe verloopt de samenwerking met Johan Van Herck en de nieuwe conditietrainer Jonas Wallens?

“De samenwerking met Johan en Jonas verloopt naar mijn gevoel top. Johan kent mij heel goed: hij weet wat ik nodig heb en waaraan ik moet werken. Ik voelde het vorig jaar al meteen toen ik samen met hem voor het eerst op toernooi ging. Hij ziet het heel goed en weet wat ik wel en niet moet doen. Volgens mij hebben we ook dezelfde persoonlijkheid en dat helpt.”

“Over Jonas ben ik heel tevreden. We zijn hard aan het trainen, meer uren aan het draaien en pittigere trainingen aan het afwerken. Hij is ook iemand die 100% meeleeft en heel gemotiveerd is. Het is heel leuk om met zo iemand te kunnen samenwerken. De European open is het eerste toernooi dat we met drie samen doen en daar kijk ik enorm naar uit.”

Het deelnemersveld is indrukwekkend. Tegen wie zou je het liefst spelen en waarom?

“Ik heb niet echt een bepaalde voorkeur tegen wie ik wil spelen, want op zich maakt dat niet veel uit. Ik ben diegene op de lijst waarvan iedereen het minst verwacht die een match gaat winnen, dus in dat opzicht heb ik geen druk. Ik ga gewoon afwachten tegen wie ik zondag moet spelen. Zaterdag komt de tabel uit. Ik ga gewoon alles geven en dan zien we wel.”

Zizou Bergs - © Philippe Buissin (Imagellan)
Zizou Bergs – © Philippe Buissin (Imagellan)

Wat staat er nog op het programma tot het einde van het jaar?

“Voor het einde van het jaar staan er nog vier ITF-toernooien op het programma en nog twee trainingsblokken. Het is mijn prioriteit om veel te trainen en sterker te worden. Ik zit nu in volle trainingsperiode en het is de bedoeling om vooral op fysiek vlak stappen te zetten. Ik vind het belangrijk om op lange termijn te denken in plaats van op korte termijn. Fysiek sterker worden is daarom nu het doel.”

Wat is het doel voor volgend jaar? 

“Daar heb ik nog niet echt aan gedacht. Ik zou wel graag maximaal twee jaar op het ITF-circuit willen spelen om nadien door te stromen naar het Challenger-circuit. Het is nu aan mij om zo snel mogelijk die punten te behalen om die stap te kunnen maken. Na het ITF-toernooi van vorige week heb ik wel een bepaalde klik gemaakt (red. Bergs bereikte de halve finale in Tunesië). Ik wil doorgaan en niet spelen om enkel ervaring op te doen. Ik neem dat ook mee naar dit toernooi. Ik ben hier niet enkel voor de ervaring, maar ik wil winnen.”

 

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
koen

koen

Meer nieuws