Home » Geen categorie » Bergs overwint krampen en plaatst zich na titanenstrijd voor halve finale

Bergs overwint krampen en plaatst zich na titanenstrijd voor halve finale

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Zizou Bergs (ITF-126) heeft zich geplaatst voor de halve finale van de Copa Banco de Venezuela (Grade 1). Daarvoor versloeg hij in de kwartfinale thuisspeler Angel Miguel Este (ITF-170) in een titanengevecht.

Na zijn uitschakeling in de derde ronde van de Coffee Bowl (Grade 1) in Costa Rica vorige week was Bergs teleurgesteld. In een exclusieve reactie aan Tennisplaza België vertelt Bergs daar het volgende over: “Na een periode van zes weken trainen is het altijd wat onduidelijk hoe ver je precies staat. Op een toernooi is het dan altijd wat zoeken, hoe loopt het?, hoe doen mijn tegenstanders het? In Costa Rica vlogen de ballen veel sneller dan op training en mijn niveau was ook nog niet top. Tegen de twee meter grote Jaimee Floyd Angel (ITF-212) wist ik dat ik mijn opslag niet mocht afgeven, want met zijn snoeiharde opslagen maakte ik geen kans om door zijn opslag te gaan. Toch moest ik twee keer mijn opslag afgeven, en dat werd me uiteindelijk fataal.”

In Venezuela kreeg Bergs opnieuw een kans op een groot toernooi. Na een bye in de eerste ronde en twee overwinningen stond de 16-jarige Belg in de kwartfinales. Daarin nam hij het op Center Court op tegen lokale held en publiekslieveling Miguel Angel Este (ITF-170). Bergs: “Este komt uit Venezuela en dus stond het publiek als één blok achter hem. Met zo’n 250 toeschouwers in de tribunes zorgde dat voor heel veel sfeer.”

Lees verder onder de foto

Zizou Bergs - © Zima Fotografie, zima.be
Zizou Bergs – © Zima Fotografie, zima.be

Na een goede eerste set (6-3), dacht Bergs dat hij “alles onder controle had”. In de tweede set stak Este echter nog een tandje bij en wist hij de stand terug in evenwicht te brengen (3-6), tot grote vreugde van de supporters. Bergs liet zich echter niet uit zijn lood slaan en stoomde in de derde set door naar 5-1. Op dat moment ging het echter mis.

Berginator kreeg last van krampen en kon zijn kansen niet meer voluit verdedigen. “Ik kon eigenlijk enkel nog opslaan en een forehand slaan. Dat was alles.” Terwijl Este steeds dichter kwam in zijn achtervolging, begon het publiek er ook terug in te geloven. “Bij 5-4 had ik nog een kans om het uit te serveren. Ik vroeg een medische time-out aan en besliste om alles of niets te gaan spelen. Met enkel een opslag en een forehand kon ik weinig anders doen.” Het hoge risicogehalte eiste echter zijn tol en Este kwam helemaal terug in de match: 5-5 en even later zelfs 5-6. Bergs bleef echter vechten en wist ondanks de krampen alsnog een zesde game te pakken: tiebreak. “Ook in die tiebreak werden mijn krampen niet beter. Terwijl het publiek helemaal uit zijn dak ging, kwam ik 1-5 achter en kon ik nog steeds niets anders dan alles of niets spelen.” Puur op karakter zette Bergs door en met enkele knappe forehands wist hij het tij op het nippertje nog te keren. Met 8-6 in de tiebreak plaatste hij zich voor de halve finales.

“Ik ben enorm tevreden. Ook al is mijn niveau nog steeds niet top, ik heb deze overwinning er op karakter uitgesleurd. De razend enthousiaste supporters maakt het allemaal nog wat extra speciaal. Hoewel ze supporterden voor Este, wist ik er toch ook extra kracht en motivatie uit te halen. Gelukkig waren ze wel sportief en klapten ze na de match ook voor mij. Wat de oorzaak van de krampen is, is niet echt duidelijk. Twee uur na de match was ik al volledig gerecupereerd, dus mijn conditie is zeker in orde.”

In de halve finale neemt Bergs het op tegen Lucal Koelle (ITF-77). “Hij is het tweede reekshoofd en staat goed te spelen. Maar ik denk dat ik wel kansen ga hebben als ik goed speel. Ik heb niks te verliezen en mag mezelf nu niet te veel druk opleggen.” Met deze halve finale-plaats komt Bergs maandag in elk geval al voor het eerst in zijn carrière de top 100 binnen.

Rob van Roy

Rob van Roy

MEER NIEUWS