Home » Geen categorie » Bergs pakt in Burundi zijn allereerste titel

Bergs pakt in Burundi zijn allereerste titel

Bergs pakt in Burundi zijn allereerste titel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Zizou Bergs heeft in Burundi, op het juniorentoernooi van Bujumbura (Grade 5), zijn allereerste titel gepakt. In de finale versloeg hij eerste reekshoofd Ismael Changawa Ruwa Mzai.

De 15-jarige Zizou Bergs (ITF- 1 104) heeft er een heftig jaar opzitten. Nadat hij international heel wat knappe resultaten boekte bij de -12- en -14-jarigen, kreeg hij namelijk een groeispurt. Daardoor volgde een hele reeks blessures aan de arm en schouder zich in sneltempo op. Toch liet het jonge talent zijn moed nooit zakken en bleef hij hard werken om zijn niveau de hoogte in te stuwen. Op zijn vijftiende verjaardag op drie juni (misschien niet toevallig dezelfde dag waarop ook een zekere Rafael Nadal zijn verjaardag viert) besliste Bergs uiteindelijk om er helemaal voor te gaan om een profcarrière uit te bouwen. Sindsdien werkt hij aan de accademie van Tennis Vlaanderen hard om zijn grote dromen waar te maken.

Al dat werk loont dus. Na een knappe week in Bujumbura, bewees hij namelijk in de finale nogmaals wat hij waard is. Tegen eerste reekshoofd Ismael Changawa Ruwa Mzai (ITF-370) uit Kenia, leek het echter een zeer moeilijke opdracht te worden. Begin 2014 stond Mzai namelijk nog op plaats 107 op de rankings, bijna 1 000 plaatsen hoger dan Bergs.

De Berginator – zoals hij door familie en vrienden wordt genoemd – begon echter sterk aan de partij en bewees meteen dat het rankingsverschil onterecht was. In de eerste set was hij namelijk minstens de evenknie van zijn Keniaanse tegenstander. In een spannende ontknoping wist Bergs een break voorsprong te verzilveren en schreef hij met 6-4 de eerste set op zijn naam.

Die setwinst gaf het Limburgse toptalent vleugels. Hij ging door op zijn elan en Mzai zakte als een pudding in elkaar. Bij 3-0 en 40-15 was het dan ook genoeg geweest voor het eerste reekshoofd, en besloot hij op te geven. En zo kon Zizou Bergs juichen. Hij trok naar Facebook om zijn vreugde om zijn titel te delen: “Vamos! Heb vandaag mijn eerste ITF-titel in Burundi gewonnen!”

Met deze overwinning en de finale in het dubbelspel sprokkelt de Berginator meteen 45 punten, waarmee hij een gigantische sprong zal maken op de nieuwe rankings tot ergens rond plaats 630. Toch gaat Bergs nog niet zweven, want – zo laat hij nog op Facebook weten – vanaf zondag gaat hij zich alweer volledig toeleggen op het volgende toernooi.

Ook Koen Bergs, de vader van Zizou, was in de wolken. In een exclusieve reactie aan Tennisplaza België liet hij weten dat hiermee een eerste stap is gezet richting zijn doel voor het nieuwe seizoen: “Zijn (Zizou Bergs, red.) doel voor het seizoen is om op te klimmen naar de top 300. Daar werkt hij voor en hij is gefocust om er helemaal voor te gaan. Hij leeft helemaal om zijn grote droom te realiseren.”

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws