Home » Geen categorie » Bergs sluit trip in Burundi af met nieuwe titel

Bergs sluit trip in Burundi af met nieuwe titel

Bergs sluit trip in Burundi af met nieuwe titel

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Zizou Bergs heeft twee weken na zijn eerste titel al een tweede toernooi op zijn palmares gezet. In Burundi (Grade 4) kroonde hij zich tot kampioen nadat hij in de finale het eerste reekshoofd versloeg.

Bergs (ITF-603) had zich zonder al te veel problemen kunnen plaatsen voor de finale. Daarin ontmoette hij voor de derde keer op evenveel weken Ismael Changawa Ruwa Mzai (ITF-244). De eerste keer won hij, maar vorige week moest hij na een spannende wedstrijd het onderspit delven.

Berginator had er in elk geval zin in. In een exclusieve reactie aan Tennisplaza België zei Bergs: “Voor mij zou mijn trip helemaal geslaagd geweest zijn als ik vandaag (zaterdag in de finale, nvdr.) de winst mee naar huis zou pakken.” Toch was hij eigenlijk al heel tevreden met zijn tripje naar Centraal-Afrika: “Mijn grootste doelstelling van deze reis was om drie weken toernooien te kunnen spelen, aangezien dat mij door allerhande blessures de afgelopen twee jaar nog niet gelukt was.” Die blessures lijken nu allemaal onder controle, al spelen krampen hem nog wel af en toe parten.

Hoewel de Neerpeltenaar dus al voor de finale heel tevreden was over zijn campagne, was hij alsnog heel zenuwachtig voor aanvang. Toch begon de wedstrijd als een droom: “Alles lukte, al kwam dat natuurlijk ook door mijn tegenstander die mij ook de kans gaf om alles te laten lukken.” Door negen games op rij te pakken, nam de Belg dan ook al meteen een serieuze optie op de eindwinst: 6-0 en 3-0.

Daarna werd het een stuk spannender. Bergs: “Nadat hij (Mzai, nvdr.) zijn eerste game had gepakt, begon ik moe te worden en kreeg ik last van krampen.” Bij 5-2 ging de Keniaan door de opslag van Bergs, en plots leek de match alsnog te kunnen keren. Maar dat was toch buiten het aanstormende Belgische talent gerekend. Na een korte medical time-out bij 5-4, zette hij de puntjes op de i: 6-4. Op die manier pakte hij al, op amper 15 jaar, zijn tweede internationale titel.

Na de wedstrijd was Zizou Bergs dan ook heel tevreden: “Na 3 weken heel veel matchen te spelen, begon ik te voelen dat mijn batterij leeg aan het lopen was. Maar ik wist dat ik nog even moest doorzetten.” Aangezien zijn strategie de afgelopen weken werkte, zette hij dat ook deze week verder: “Ik moest blijven doen wat ik de afgelopen weken al heel goed had gedaan: vechten van het eerste tot het laatste punt. De afgelopen week was ik vaak mentaal wat scherper en op de momenten wanneer het moest kon ik net dat tikkeltje extra van mezelf geven.”

En hoewel de afgelopen weken zwaar waren, heeft Bergs nu al heimwee: “Ik ga de gebeurtenissen van de afgelopen 3,5 weken toch wel missen. Ik heb nu al honger naar meer! Ik ben dan ook heel dankbaar dat Tennis Vlaanderen mij deze opportuniteit heeft gegeven.” Met de knappe prestaties van de afgelopen weken, katapulteerde Bergs zich ook op de ranglijst. Maandag zal hij namelijk ergens rond plaats 425 terechtkomen, een dikke 600 plaatsen hoger dan voor aanvang van de trip. Toch blijft Bergs ook nog een gewone doorsnee jongen die niet gaat zweven: “Morgenavond (zondagavond, nvdr.) vertrek ik terug naar België en woensdag heb ik examens.” Om 2014 te eindigen speelt Bergs ten slotte nog twee belangrijke nationale toernooien in de Kerstvakantie.

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws