Home » Geen categorie » Bergs verslaat landgenoot op weg naar finale in Burundi

Bergs verslaat landgenoot op weg naar finale in Burundi

Bergs verslaat landgenoot op weg naar finale in Burundi

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Zizou Bergs (foto) heeft zich knap geplaatst voor de finale van het juniorentoernooi van Bujumbura in Burundi (Grade 5). Daarvoor zette hij in de halve finale revelatie van het toernooi, en tevens landgenoot en dubbelpartner, Tom Pisane aan de kant.

Maxim Verboven (NR), Tom Pisane (NR) en Zizou Bergs (ITF-1 104) besloten om op het einde van het seizoen nog enkele toernooien mee te pikken in Centraal-Afrika. Zo konden ze nog wat ervaring opdoen om er in 2015 volledig voor te gaan. Voor de veertienjarige Verboven en Pisane, eveneens 14, werd het nog maar hun tweede internationale toernooi op topniveau. Zizou Bergs, 15 jaar, had al wat meer van het tennisleven kunnen proeven en speelde zijn zevende toernooi.

Nadat Maxim Verboven, het jongere broertje van Laurens Verboven (ITF-309) en Belgisch kampioen bij de -14-jarigen, in de tweede ronde de duimen moest leggen voor het eerste reekshoofd, lag de Belgische eer dus in de handen van Pisane en Bergs. Zij volbrachten die taak echter met verve. Pisane, die net als Verboven uit de kwalificaties kwam, verbaasde vriend en vijand en bleek na zijn overwinning tegen derde reekshoofd Cheruiyot (ITF-925), onklopbaar. Pisane bleef degelijk tennis brengen en stootte in zijn tweede toernooi meteen door naar de halve finales. Ook Bergs, het vijfde reekshoofd in Burundi, deed het goed en liet op zijn weg naar de halve finale maar 12 games in drie matchen liggen.

In die finale moesten Pisane en Bergs daarna zelf uitvechten wie de Belgische kleuren zouden mogen verdedigen in de finale. Bergs had al wat meer ervaring op dit niveau, en dus was hij ook de favoriet bij aanvang van de partij. Tom Pisane had door zijn overwinningen echter ook heel wat vertrouwen getankt, en liet in de eerste set dan ook zien dat hij zich niet zomaar zou laten doen. Na een gelijkopgaande set, was het uiteindelijk toch Bergs die helemaal op het einde een break kon pakken om zo met de set te gaan lopen: 7-5.

Maxim Verboven - © Richard Van Loon (www.tennisfoto.net)
Maxim Verboven – © Richard Van Loon (www.tennisfoto.net)

Die setwinst brak het pantser van Pisane wat. Hoewel hij nog goed meeging in de tweede set, was het vat na vijf matchen toch wat leeg voor de piepjonge Belg. Met 6-3 pakte Zizou Bergs ook de tweede set en daarmee stoot hij door naar de finale. In die finale neemt hij het op tegen de Keniaan Ismael Changawa Ruwa Mzai (ITF-370), het eerste reekshoofd, die in de eerste ronde Maxim Verboven naar huis stuurde. Het is dus aan Bergs om revanche te nemen.

Ook in het dubbelspel was het België boven. In de finale speelden Bergs en Pisane namelijk samen tegen Maxim Verboven en zijn Egyptische dubbelpartner Adham Gaber (ITF-1 914). In die finale waren het die laatste twee die aan het langste eind trokken. Na een spannende eerste set (7-5), viel de volledig Belgische tandem wat stil. Verboven en Gaber schakelde nog een versnelling hoger en keken niet meer achterom. Met 6-1 pakten ze de tweede set en zo ook meteen de titel.

Volgende week spelen Bergs, Pisane en Verboven opnieuw een Grade 5-toernooi in Burundi.

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws