Home » Nieuws » Bertens stopt met tennissen: “De tank is leeg”

Bertens stopt met tennissen: “De tank is leeg”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Kiki Bertens (WTA-20) zet eind dit jaar een punt achter haar carrière. Dat heeft de Nederlandse op haar sociale media bekendgemaakt.

“Dit zal het laatste seizoen van mijn tenniscarrière worden”, opent de 29-jarige Bertens haar statement. “Ik heb altijd het maximale van mezelf geëist, maar nu is de tank echt leeg. Ik voel dat de juiste balans er niet meer is tussen de volle energie die ik dag in dag uit geef en de voldoening die ik er nog van krijg.”

Bertens, algemeen gezien als de beste Nederlandse tennisster ooit, heeft al geruime tijd last van een achillespeesblessure die haar in oktober 2020 zelfs tot een operatie dwong. Sinds haar comeback in maart van dit jaar kon ze nog maar twee wedstrijden winnen. Op Roland Garros (Frankrijk, Grand Slam) verloor ze al in de eerste ronde.

“Na mijn operatie werkte ik voor mijn gevoel harder dan ooit, maar mijn lichaam werkte niet mee”, geeft Bertens meer informatie aan de Nederlandse media. “Er zijn dagen dat het heel goed gaat, maar ook dagen dat ik niks kan. Dit maakt het erg zwaar en frustrerend, omdat ik de lat altijd heel hoog heb gelegd.”

Nieuw leven

Naar eigen zeggen is Bertens, ondanks haar gedwongen afscheid, klaar voor een nieuw leven zonder tennis. “Corona is niet bevorderlijk geweest voor mijn carrière, maar ik heb daardoor wel kunnen ervaren hoe het leven zonder tennis is en ik merkte dat ik daar enorm van genoot. Ik moest even niet meer het uiterste uit mezelf halen en kon mijn eigen ding doen. Nu weet ik hoe ik het leven wil gaan invullen.”

Mooi eindigen

De Nederlandse gewezen nummer 4 van de wereld wil nog het onderste uit de kan halen op de toernooien van Eastbourne (Groot-Brittannië, WTA 500) en Wimbledon (Groot-Brittannië, Grand Slam) en sluit haar carrière wellicht af op de Olympische Spelen in Tokio, al kan dat ook op de US Open (Verenigde Staten, Grand Slam) zijn. “Na Tokio zullen we beslissen of mijn lichaam genoeg herstelt voor de rest van het seizoen. Ik ga er alles aan doen om de komende tijd mijn carrière op een mooie manier te beëindigen”, besluit ze.

Bertens bekleedde in mei 2019 de 4e plaats op de wereldranglijst, won twintig WTA-toernooien (tien in het enkel- én tien in het dubbelspel) en bereikte de halve finale op Roland Garros (in 2016) en de kwartfinale op Wimbledon (in 2018). Geen enkele Nederlandse tennisster deed ooit beter.

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

MEER NIEUWS