Home » Grand Slam » Australian Open » Blockx en Onclin strijdend onderuit in kwalificaties Australian Open

Blockx en Onclin strijdend onderuit in kwalificaties Australian Open

Alexander Blockx (ATP-350) en Gauthier Onclin (ATP-231) konden zich niet plaatsen voor de tweede ronde van de kwalificaties op de Australian Open (Grand Slam, Australië). Ze moesten allebei nipt het onderspit delven.

Blockx won vorig jaar de Australian Open bij de junioren en kreeg van de organisatie een wildcard voor de kwalificaties. In de eerste ronde moest de amper 18-jarige Belg aan de bak tegen tweeëndertigste reekshoofd Zachary Svajda (ATP-142) uit de Verenigde Staten.

Onze landgenoot nam een knappe start in de eerste set. Bij 3-3 ging hij met de hulp van een dubbele fout door de opslag van zijn tegenstander. Blockx hield zijn voorsprong vast en greep de eerste set met 6-4.

In de tweede set moest Blockx zijn opslag al snel inleveren bij 1-1. De jonge Belg brak terug maar verloor opnieuw zijn service en ging met 6-3 onderuit in de tweede set. Blockx bleef vechten in de derde set maar kwam geregeld onder druk op zijn opslag. De drie jaar oudere Svajda forceerde een break bij 3-3 en maakte de partij met 6-3 af na 2 uur en 3 minuten.

(lees verder onder de post op X, het voormalige Twitter)

Onclin geraakte in extremis op de tabel van de kwalificaties, maar had een zware opdracht in z’n eerste ronde tegen het Amerikaanse zevende reekshoofd Aleksandar Kovacevic (ATP-110). Onze landgenoot verloor in het tweede spelletje zijn opslag en moest daardoor meteen achtervolgen. Hij kon niet meer terugkeren en moest met 6-3 het onderspit delven in de eerste set.

In een spannende tweede set vielen er geen breaks. Onclin was met 11-9 nipt de sterkste in de tiebreak en kwam zo langszij.

De derde set werd een thriller. In het tiende game van de set redde Onclin twee matchpunten. Uiteindelijk kwam het opnieuw tot een spannende tiebreak. Daarin snelde Kovacevic naar een 6-1-voorsprong, maar Onclin keerde nog terug tot 7-6. Uiteindelijk kon de Belg de situatie niet meer keren en haalde de Amerikaan het nipt met 10-7.

Eerder scoorden de andere Belgen in de kwalificaties vijf op vijf in de eerste ronde. Blockx en Onclin zullen nu terugkeren naar België voor de  BW Open (ATP Challenger 125 in Louvain-La-Neuve). Desalniettemin kunnen ze allebei terugblikken op een sterke prestatie.