Home » Grand Slam » Australian Open » Bosbranden eisen nu al eerste slachtoffer op Australian Open, Darcis: “Goed bezig”

Bosbranden eisen nu al eerste slachtoffer op Australian Open, Darcis: “Goed bezig”

Bosbranden eisen nu al eerste slachtoffer op Australian Open, Darcis: “Goed bezig”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De bosbranden die al wekenlang Australië teisteren, hebben nu ook op de Australian Open een eerste slachtoffer geëist.

Het was de Sloveense Dalila Jakupovic (WTA-180) die in haar kwalificatiewedstrijd tegen Stefanie Voegele (WTA-117) plots onwel werd nadat ze bevangen raakte door de rook die boven het stadion hing. “Ik had schrik dat ik in elkaar zou zakken en besloot om zelf neer te gaan zitten, want ik kon niet meer lopen”, vertelt ze. “Ik had nog nooit zoiets meegemaakt, ik was echt bang.”

Ondanks het incident met Jakupovic, werden de kwalificaties van het eerste grandslamtoernooi van het jaar niet stilgelegd. “We merkten een verbetering in de luchtkwaliteit en daarom zijn we, desondanks wat vertraging, toch van start gegaan”, verdedigt toernooidirecteur Craig Tiley zich.

Kritiek

Bij spelers en speelsters groeit intussen de kritiek op de beslissing van Tiley. Zo vindt o.a. Darcis het niet verantwoord om nu te tennissen. “Iedereen aanraden om binnen te blijven, maar de planning gewoon laten doorgaan? Goed bezig! Ik hoop dat het goed gaat met Dalila”, liet hij op Twitter optekenen.

Ook de Luxemburgse Mandy Minella (WTA-140) liet haar ongenoegen blijken op sociale media. “Ik ben geschokt dat de kwalificaties van start zijn gegaan. Ik begrijp niet waarom er zo dringend moet gespeeld worden op de Australian Open. Wat met de gezondheid van de mensen die moeten werken (in de rook, nvdr.)? Wat met de ballenjongens en -meisjes?”

De Fransman Gilles Simon (ATP-60) deelt op zijn beurt een steek uit door de situatie in het belachelijke te trekken. “Als we dokters vinden die het verantwoord noemen om in 45 graden te tennissen en scheidsrechters die bevestigen dat het gras op Wimbledon niet glad is, dan moeten we toch ook een expert kunnen vinden die zegt dat de luchtkwaliteit oké is, niet?”

*UPDATE 14/01/2020 9u*
Intussen zou ook een ballenjongen zijn flauwgevallen. Ysaline Bonaventure (WTA-115) roept echter op tot kalmte. “Het is niet acceptabel om nu te tennissen, maar laat ons niet alles door elkaar halen. Het is erg warm en vochtig, dat kan eveneens een oorzaak zijn van wat er nu gebeurt.”

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws