Home » WTA » ‘Chille’ Wickmayer geniet van zwangerschap: “Zelfs nog niet aan de kinderkamer begonnen”

‘Chille’ Wickmayer geniet van zwangerschap: “Zelfs nog niet aan de kinderkamer begonnen”

‘Chille’ Wickmayer geniet van zwangerschap: “Zelfs nog niet aan de kinderkamer begonnen”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Als alles goed verloopt, bevalt Yanina Wickmayer (WTA-166) in april van haar eerste kindje. “Ik geniet van mijn zwangerschap en ik ben verbaasd hoe chill ik ben”, vertelt ze in een interview met Tennisplaza. De plannen om na haar bevalling terug te keren naar het hoogste niveau, zijn zeker nog niet opgeborgen. “Als mijn lichaam het toelaat tenminste.”

De feestdagen zagen er afgelopen jaar voor iedereen anders uit, maar zeker voor Wickmayer. Geen Nieuwjaar Down Under, geen stress voor de eerste wedstrijd van een nieuw tennisseizoen. De Belgische is bijna zes maanden zwanger en was dus voor het eerst in vele jaren gewoon thuis. “Het was even wennen, maar ik zit nu in een andere fase en wil er honderd procent van genieten”, klinkt het. “Tuurlijk mis ik het wel om naar Australië te gaan en daar te spelen, maar ik dacht dat het gemis een grotere invloed op mij zou hebben.”

Stilzitten doet Wickmayer echter niet. “Dat ligt gewoon niet in mijn aard, ik sport gewoon veel te graag. Zeker zes dagen per week probeer ik te sporten en ik zoek steeds naar uitdagingen om te kijken wat mijn lichaam nog aankan. Ik wandel veel, ik doe rugoefeningen en ik ga beginnen zwemmen. Ik heb lang nog wat balletjes geslagen, maar dat doe ik nu toch niet meer.”

95 procent zeker van naam

Het eerste kindje van Wickmayer en haar man Jérôme van der Zijl is uitgerekend op 25 april, exact op de sterfdatum van Wickmayers moeder. “Dat geeft me een goed gevoel, het gevoel dat ze hier nog ergens is. Er zijn zeker momenten in mijn zwangerschap dat ik haar mis, maar ik heb niet het gevoel dat dit een negatieve invloed heeft, integendeel. Ik heb gelukkig een heel goeie vriendenkring waar ik op kan terugvallen, zij zijn de voorbije zes à zeven jaar echt mijn familie geworden.”

Met nog een dikke drie maanden te gaan, is alles ten huize Wickmayer dus nog steeds chill. “Ik dacht dat ik negen maanden heel zenuwachtig en stressy zou zijn, maar dat is niet het geval. We zijn zelfs nog niet aan de kinderkamer begonnen. Een definitieve naam voor ons meisje hebben we nog niet, maar we zijn wel 95 procent zeker. Er staat er alleszins eentje aan de top van onze lijst die we allebei heel mooi vinden”, klinkt het.

(lees verder onder de Instagram post)

Terugkeer op het circuit?

En wat na de bevalling? Keert Wickmayer dan terug als proftennisster? “Dat is op dit moment alleszins het plan, maar ik moet uiteraard kijken hoe ik me mentaal en fysiek zal voelen na de bevalling. Als ik de stap zet om terug te keren, wil ik er honderd procent voor gaan en wil ik ook duidelijke doelen stellen. De bedoeling is alleszins om er nog een aantal jaren aan vast te knopen. Ik stond nog altijd met veel motivatie op de baan en trainde nog steeds met veel plezier. Mijn tennishonger is dus zeker nog niet volledig gestild.”

Als het enthousiasme er nog was, was het dan geen optie om te wachten met kinderen tot het definitieve einde van haar carrière? “Ik heb daar lang over nagedacht. Ik kon gerust nog een aantal jaren spelen. Maar op een moeilijke dag of na een nederlaag was er altijd dat stemmetje in mijn hoofd dat zei: “Ik wil carrière maken, maar ik wil ook graag een kindje.” De coronacrisis heeft op dat vlak wel geholpen. Ik ben iemand die graag plant en heel gestructureerd is en die onzekerheid op vlak van toernooien knaagde aan mij. En als er al toernooien mochten plaatsvinden, was de vrijheid van spelers enorm beperkt. Als er één moment was om aan kindjes te beginnen en dan een comeback te plannen, was het nu. Als ik na mijn bevalling terugkeer, zal ik 32 zijn en heb ik nog een aantal mooie jaren voor de boeg. Dan kan ik nadien tenminste zeggen dat ik mijn carrière op mijn manier heb beëindigd.”

“Taboe doorbreken”

Een specifieke datum voor een mogelijke terugkeer heeft Wickmayer niet voor ogen. “Ik wil mezelf geen druk opleggen, want ik wil eerst genieten van mijn kindje. Ik heb ook nog geen idee hoe het zit met die special ranking voor moeders, maar ik kan zeker bij een aantal collega’s op de tour om raad gaan vragen. Het is fantastisch dat moeders in de sport minder taboe geworden zijn. Het is niet omdat we vrouwen zijn, dat een kind krijgen het einde van een carrière betekent.”

“Ik denk wel dat ik eerder zal starten met kleinere toernooien, omdat ik pas mijn beste spel speel als ik veel wedstrijden in de benen heb. Het is dan ook verstandiger om eerst mijn ritme terug te vinden, want ik zal dan meer dan anderhalf jaar geen wedstrijd meer gespeeld hebben. Het zal ook allemaal wat wennen worden om te reizen met een baby en we zullen dat moeten uitzoeken. Maar volgens mij zal het zichzelf wel uitwijzen.”

Fysiek voelt Wickmayer zich op dit moment goed. Ook de rug, waar de Belgische in het verleden al vaak mee sukkelde, houdt goed stand. “Tijdens een zwangerschap worden spieren en gewrichten lakser, dus het is logisch dat ik nu minder pijn heb dan de voorbije tien jaar. Als mijn buik nu de laatste maanden dikker gaat worden, zal het wel zwaarder doorwegen. Na mijn bevalling zal ik veel aan mijn lichaam moeten werken, maar ik hou wel van een uitdaging. Ik leef ook gezond en beweeg nog veel, dus dat komt wel goed.”

(lees verder onder de foto)

Yanina Wickmayer en Jérôme van der Zijl - © Wavemakers
Yanina Wickmayer en Jérôme van der Zijl – © Wavemakers

“Jérôme de strenge, ik de knuffelaar”

Een eerste kindje is altijd spannend en het wordt voor Wickmayer en haar man ongetwijfeld even wennen. “Ik denk dat Jérôme de strengere zal zijn, hoewel ik daaraan twijfel sinds we weten dat het een meisje wordt”, lacht Wickmayer. “Ik zie hoe geweldig hij omgaat met de kindjes van mijn schoonzus, waarmee hij uren kan spelen en de zotte kan uithangen. Ik zal meer degene zijn die de knuffels geeft, hoewel ik uiteraard ook streng zal zijn. Discipline is belangrijk om mee te krijgen, want het leven is niet eenvoudig.”

Steun krijgt Yanina Wickmayer alleszins genoeg. Niet alleen van haar man en haar vrienden, ook van haar collega’s op het tenniscircuit. “Ik heb van heel veel speelsters gelukwensen gekregen en hoor hen nog regelmatig. Petra Kvitova, Caroline Wozniacki, Anastasia Pavlyuchenkova, Kiki Mladenovic… Met hen ben ik samen opgegroeid op het juniorencircuit. Ook Elise Mertens en Ysaline Bonaventure sturen me geregeld sms’jes om te vragen hoe het met me gaat”, besluit Wickmayer.

Gunter Van Stappen

Gunter Van Stappen

Meer nieuws