Home » WTA » Collins verovert in Miami grootste titel uit haar carrière: “Kon me geen mooier moment bedenken”

Collins verovert in Miami grootste titel uit haar carrière: “Kon me geen mooier moment bedenken”

Collins verovert in Miami grootste titel uit haar carrière: “Kon me geen mooier moment bedenken”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Danielle Collins (WTA-53) is de winnares van de Miami Open (Verenigde Staten, WTA 1000). In de finale versloeg ze Elena Rybakina (WTA-4) met 7-5 en 6-3. De wedstrijd duurde 2 uur en 2 minuten.

Collins, die eerder dit jaar aankondigde dat ze aan haar laatste seizoen bezig is, haalde in Miami een erg hoog niveau.

In de eerste ronde verloor ze nog de eerste set met 3-6 tegen Bernarda Pera (WTA-81), maar vanaf dan was het één en al Collins. Ze liet geen spaander heel van Pera in set twee en drie, die Collins won met 6-1 en 6-1.

Ook in de volgende rondes haalde Collins, die overigens afkomstig is uit de staat Florida, haar beste tennis boven.

Dertigste reekshoofd Anastasia Potapova (WTA-29) moest eraan geloven met 6-2 en 6-2 in ronde twee, en ook in de daaropvolgende wedstrijden was Collins ongenaakbaar.

Laagst gerangschikte winnares

In de finale nam de 30-jarige Amerikaanse het op tegen de Kazachse Rybakina, die vorig jaar verliezend finaliste was. Ze moest toen het hoofd buigen tegen Petra Kvitova (WTA-23).

Rybakina miste Indian Wells (Verenigde Staten, WTA 1000) dit jaar wegens ziekte en kon daar haar titel dus niet verdedigen.

Zo makkelijk Collins haar wedstrijden won, zo moeizaam verging het Rybakina. In vier van haar vijf wedstrijden op het toernooi speelde de Wimbledon-winnares van 2022 drie sets. Ze stond dus een stuk langer op de baan dan Collins.

Maar Rybakina had nog voldoende energie in de tank om het Collins behoorlijk lastig te maken in de finale. In de eerste set hielden beide dames elkaar in evenwicht. Na exact één uur spelen haalde Collins de eerste set binnen met 7-5.

Een mentale tik voor Rybakina, die ze niet meer te boven kwam. Collins zorgde bij 4-3 in set twee voor de beslissende break, even later was het vierde wedstrijdpunt raak.

Collins is de laagst gerangschikte speelster ooit die de Miami Open wint. Dankzij haar overwinning klopt ze op de deur van de top 20.

(lees verder onder de YouTube-video en de Instagramposts)

“Deze momenten onthouden”

“Een mooier moment voor mijn grootste toernooiwinst ooit kan ik me niet bedenken”, jubelde Collins na afloop.

“Ik denk dat een deel van de reden waarom ik zo goed speelde, komt uit de mentaliteit die ik had om van elke minuut te genieten. Dit is mijn laatste jaar, dit is mijn laatste seizoen, en dit zijn enkele van mijn laatste ervaringen. Ik wil deze momenten onthouden”, verklaarde Collins nog.

Chronische ziekte

Haar toernooizege brengt Collins evenwel niet op andere gedachten in verband met haar aangekondigde tennis pensioen. “Ik heb het gevoel dat al deze vragen van zo’n goede plek komen, omdat ik het gevoel heb dat veel mensen mij graag goed willen blijven zien spelen.”

“Maar zoals ik al zei, ik heb een aantal gezondheidsuitdagingen (Collins lijdt aan de chronische ziekte rheumatoid arthritis, n.v.d.r.), en die maken het de dingen voor mij buiten het tennisveld iets moeilijker. Ik hoop dat iedereen dat kan respecteren. Het is heel emotioneel en persoonlijk.”

Kristof Smet

Kristof Smet

Meer nieuws