Home » Grand Slam » Roland Garros » Coppejans enige overlevende Belg in kwalificaties Roland Garros

Coppejans enige overlevende Belg in kwalificaties Roland Garros

Coppejans enige overlevende Belg in kwalificaties Roland Garros

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De weergoden zijn de organisatie van Roland Garros niet goed gezind. Nadat woensdag al helemaal in het water viel, was ook donderdag een dag die voor een stuk beheerst werd door plensbuien. Toen het uiteindelijk toch droog werd, konden de tweede kwalificatierondes aangevat worden. Daarin was Kimmer Coppejans de enige Belg die kon juichen.

Na de uitschakeling van An-Sophie Mestach (WTA-149) en Germain Gigounon (ATP-260) woensdag, bleven er nog vier Belgen over in de kwalificaties van Roland Garros: Kimmer Coppejans (ATP-221), Ruben Bemelmans (ATP-164), Niels Desein (ATP-235) en Maxime Authom (ATP-234). Hun wedstrijden waren allemaal gepland om 10 uur, maar uiteindelijk was het bijna middag voordat de eerste ballen geslagen konden worden.

Court 16 werd toen even omgetoverd tot Belgen-court met Kimmer Coppejans en Ruben Bemelmans die het tegen elkaar opnamen. De eerste set ging heel lang gelijk op. Hoewel Bemel zowel zijn ervaring als zijn ranking aan zijn kant had, ging Coppejans heel goed mee in het niveau van de Limburger. Bij 4-5 drukte Bemelmans echter even door en Coppejans gaf toe: 4-6. De ex-juniorkampioen liet zijn hoofd echter niet hangen en schakelde een paar tandjes hoger. Bemelmans werd op snelheid gegrepen en in een mum van tijd had Coppejans de bordjes in evenwicht gehangen: 6-2. Ook de derde set kende grotendeels hetzelfde eenrichtingsverkeer als de tweede. Coppejans was gewoon sterker en dat zette zich ook om in de cijfers: opnieuw 6-2.

Ondertussen was ook Maxime Authom even verderop goed bezig. Tegen 28ste reekshoofd Samuel Groth (ATP-143) begon hij duidelijk als underdog, maar hij trok zijn niveau van de eerste ronde gewoon door. Met 6-4 en een vroege break in de tweede set leek een stunt in de maak. Maar toen liep het helemaal mis. Het niveau van Authom zakte als een pudding in elkaar en Groth liet geen kans onbenut. Hij pakte zeven games op rij en maakte er zo 3-6 en 0-3 van. Daarna was het voor Authom welletjes geweest, en gooide hij de handdoek in de ring. De precieze oorzaak van de opgave is nog niet bekend.

Ook Niels Desein ging het niet zo goed af in de tweede kwalificatieronde. Tegen de Australiër Thanasi Kokkinakis (ATP-393) begon hij nochtans goed. Desein maakte het Kokkinakis telkens moeilijk in zijn opslagbeurten, terwijl hij zelf nooit in de problemen kwam. Eén slecht game van de Belg was echter dodelijk. Kokkinakis beet en liet niet meer los: 4-6. Niels Desein had even nodig om van de shock te bekomen, en dat was voldoende om de partij volledig uit zijn handen te laten glippen. De Australiër rook zijn kans, en verdedigde die goed: 2-6.

En zo blijft er van de zes Belgen die gestart zijn in de kwalificaties nog enkel Kimmer Coppejans over. Hij neemt het in de laatste kwalificatieronde op tegen de Argentijn en achtste reekshoofd Diego Sebastian Schwartzman (ATP-109). En dat is geen onbekende voor hem. Enkele weken geleden speelde hij namelijk nog tegen hem op het gravel van het toernooi van Itajai in Brazilië. Na een spannende wedstrijd moest Coppejans toen zijn meerdere erkennen met twee keer 4-6. Maar toen hing er natuurlijk ook geen ticket voor de hoofdtabel van Roland Garros aan vast…

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws