Home » Davis Cup » Darcis brengt België naar Davis Cup-finale met match van zijn leven

Darcis brengt België naar Davis Cup-finale met match van zijn leven

Darcis brengt België naar Davis Cup-finale met match van zijn leven

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Steve Darcis (ATP-64) heeft België de overwinning bezorgd in halve finale van de Davis Cup tegen Argentinië. In een bloedstollende viersetter was hij te sterk voor Frederico Delbonis (ATP-65).

Nadat David Goffin (ATP-15) met een demonstratie België op 2-2 bracht tegen Argentinië, wachtte voor Darcis een belangrijke taak in de beslissende match tegen Delbonis. Darcis en Delbonis staan een plekje van elkaar verwijderd op de ATP-ranking en waren dus aan elkaar gewaagd. De 31-jarige Darcis had echter twee zware matchen van vier uur in de benen en het was dus afwachten of hij fysiek klaar was voor de cruciale match. Het was het eerste duel tussen Darcis en de zeven jaar jongere Delbonis.

De eerste set ging in het begin snel vooruit. Beide spelers lieten bijna geen punten liggen op hun opslag en er vielen geen breakpunten. Bij 3-3 ging Darcis echter met een knappe forehandwinner naar een eerste breakbal. Dankzij een dubbele fout van Delbonis was de break een feit en kwam the shark op een 4-3-voorsprong. Onze landgenoot kwam even in de problemen op zijn opslag maar bevestigde uiteindelijk toch zijn break. Delbonis keerde nog terug tot 5-4 maar daarna serveerde Darcis vlot de set uit. Met een ace greep de Luikenaar de openingsset na slechts 29 minuten. Het Belgische publiek werd gek, bouwde een feestje en begon al te dromen van een droomfinale tegen Groot-Brittannië.

In de tweede set schakelden Darcis en Delbonis een versnelling horen. Ze speelden tennis van een hoog niveau en bekampten elkaar in lange uitputtende rally’s. Bij 2-2 kreeg Darcis twee breakpunten maar hij kon geen enkele bal benutten. Bij een 3-2-voorsprong geraakte Delbonis bij zijn derde breakbal wel door de opslag van onze landgenoot. De Argentijn won gemakkelijk zijn opslagspel en speelde met steeds meer vertrouwen. Darcis maakte te veel fouten op zijn opslag en zo verzilverde Delbonis zijn tweede breakpunt en pakte hij de tweede set met 6-2.

In de derde set werd de match een ware slijtageslag. Darcis moest knokken om zijn opslag te behouden, terwijl Delbonis zijn opslagspelletjes gemakkelijk won. Bij 5-5 haalde Darcis zijn beste tennis boven met de steun van het Belgische publiek. De Luikenaar forceerde een break, serveerde daarna subliem uit en greep de set met 7-5. Vorst Nationaal werd gek met de kreten “Tous ensemble” en ” Waar is dat feestje?”.

Na de derde set laste Delbonis een lange plaspauze in van zeven minuten. De Argentijn haalde hier in de vierde set echter geen voordeel uit want bij 1-1 werd hij opnieuw gebroken door Darcis. Delbonis brak daarna echter meteen terug tot 2-2. Darcis gaf niet op en bleef op een hoog niveau tennissen. Hij zette Delbonis onder druk en ging een tweede keer door zijn opslag. Bij een 4-2-voorsprong kreeg Darcis opnieuw twee breakpunten maar Delbonis werkte ze allebei weg. Bij 5-4 kreeg onze landgenoot de kans om de match op zijn opslag af te maken. In een bloedstollend game miste onze landgenoot twee matchballen en verzilverde Delbonis zijn tweede breakpunt. Een tiebreak bracht de beslissing over de set. Met een steun van een uitzinnig publiek ging Darcis meteen naar 3-0. Darcis imponeerde met een schitterende forehand en een prachtige lob en kwam zo aan vier extra matchpunten. Op zijn eigen opslag benutte Darcis zijn vierde matchbal met een smash: 7-3 in de biebreak na 3 uur en 9 minuten.

Darcis stond in drie Davis Cupduels maar liefst elf uur op het terrein en kreeg na zijn match de champagne over zich gespoten. Hij was enorm tevreden met zijn zege: “Wat een match, wat een sfeer en supporters”, zei Darcis. Vorst Nationaal ontplofte en bouwde een feestje. In de Davis Cupfinale ontmoet België Groot-Brittannië dat Australië met 3-2 uitschakelde. De finale wordt in het weekend van 27-29 november gespeeld op een nader te bepalen locatie.

Wouter Kesteloot

Wouter Kesteloot

Meer nieuws