Home » ATP » Darcis kondigt afscheid aan: Shark speelt nog één keer in België

Darcis kondigt afscheid aan: Shark speelt nog één keer in België

Darcis kondigt afscheid aan: Shark speelt nog één keer in België

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op een persconferentie in de Antwerpse Lotto Arena heeft Steve Darcis (ATP-177) zijn afscheid aangekondigd. De Belg, doorheen zijn carrière vaak geplaagd door blessures, stopt begin volgend jaar met tennissen.

“In 2017 liep ik een zware elleboogblessure op, ik heb lang gerevalideerd en geprobeerd om terug te komen. Sinds het grasseizoen dit jaar is de pijn teruggekomen. Ik heb overlegd met mijn dokters, en het is best om een punt achter mijn carrière te zetten. Mijn lichaam is moe, en mentaal ben ik ook moe”, vertelde Darcis emotioneel aan de massaal opgekomen pers in een persconferentie in Antwerpen. “Ik speel met ontstekingsremmers, dat lukt nog voor een paar toernooien, normaal zou mijn elleboog het moeten volhouden. De blessure kan erger worden, maar het is ook niet dramatisch”, aldus Darcis.

Darcis is 35 en stond in 2017 nog op de 38e plaats op de wereldranglijst, zijn persoonlijke career high. Hij won twee ATP-titels (Amersfoort in 2007 en Memphis in 2008) en was van in het begin van zijn carrière ontegensprekelijk één van de sterkhouders van het Belgische Davis Cup-team. Dat laatste leverde hem zelfs de bijnaam Monsieur Coupe Davis op.

Steve Darcis - © Imagellan
Steve Darcis – © Imagellan

In 2015 was Monsieur Coupe Davis diegene die België in eigen land de Davis Cup-finale tegen Groot-Brittannië schonk door in een bloedstollende halve finale het winnende punt tegen Argentinië te pakken. 6-4, 2-6, 7-5 en 7-6 (3) werd het toen tegen Federico Delbonis (ATP-76).

Nadal

In 2013 verraste Darcis vriend en vijand door de grootste zege uit zijn carrière te behalen. Op Wimbledon versloeg hij het toenmalig nummer 5 van de wereld Rafael Nadal (ATP-2) in drie sets: 7-6 (4), 7-6 (8) en 6-4. De Belg was toen het nummer 136 van de wereld en daarmee tot op vandaag de laagst gerangschikte speler ooit die Nadal kon verslaan op een Grand Slam. De Spanjaard had tot dan bovendien nog nooit een eerste ronde verloren in zulk groot toernooi (daarna enkel nog in 2016 op de Australian Open tegen zijn landgenoot Fernando Verdasco (ATP-41), nvdr.) en won dat jaar Roland Garros en de US Open.

Een tweede ronde kwam er voor Darcis echter niet. Door krampen zag hij zich genoodzaakt forfait te geven.

Toekomst

Darcis heeft nog geen concrete toekomstplannen: “Ik wilde eerst vandaag hier het nieuws bekendmaken. Ik heb wel wat contacten, maar nog geen concrete plannen. Misschien krijg ik na mijn persconferentie vandaag wel wat concrete voorstellen binnen.”

Zijn laatste toernooi op Belgische bodem wordt de European Open (ATP 250) die volgende week van start gaat, daarna speelt hij nog twee challengertoernooien in Duitsland en hoopt hij nog op een selectie voor de Davis Cup Finals eind november in Madrid. Begin volgend jaar neemt hij afscheid in Australië met de ATP Cup en de kwalificaties voor de Australian Open.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws