Home » Grand Slam » US Open » Darcis zorgt voor mirakel en bezorgt Belgen knappe 3 op 4 op dag 2 van de US Open

Darcis zorgt voor mirakel en bezorgt Belgen knappe 3 op 4 op dag 2 van de US Open

Darcis zorgt voor mirakel en bezorgt Belgen knappe 3 op 4 op dag 2 van de US Open

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op dag 2 van de Open Amerikaanse Kampioenschappen kwamen maar liefst vier Belgen in actie. Kirsten Flipkens (WTA-90) had duidelijk last van de warmte terwijl Yanina Wickmayer (WTA-92) de eer van de Belgische vrouwen wel hoog kon houden. Ruben Bemelmans (ATP-107) zorgde op zijn beurt voor een stunt van formaat en ook Steve Darcis (ATP-66) zien we terug in de tweede ronde.

De Belgen

Voor Kirsten Flipkens zit de US Open er reeds op. Zij kon in haar eerste ronde geen vuist maken tegen de Amerikaanse Varvara Lepchenko (WTA-46). Naar eigen zeggen vocht Flipkens meer tegen de hitte dan tegen Lepchenko. De hele wedstrijd lang voelde ze zich duizelig, zelfs de hulp van de dokter die ze halfweg de tweede set de baan op riep, mocht niet baten. Uit respect voor het publiek en haar tegenstander speelde Flipkens de match uit, maar ze was enorm opgelucht toen ze van de baan kon stappen.

Kirsten Flipkens - © Melissa Van de Wiele
Kirsten Flipkens – © Melissa Van de Wiele

Met een hartslag die constant rond de 180 schommelde, leek Flipkens in niets op de toptennisster die ze de afgelopen weken bewees te zijn. Zo kon ze slechts 56% van de punten op haar eerste en nauwelijks 38% op haar tweede opslag winnen. Ook haar zes breakpunten kon ze niet verzilveren. Desalniettemin zijn niet alle statistieken in het nadeel van Flipkens. Ze serveerde sneller dan haar tegenstandster en scoorde meer aan het net. Helaas verandert dat niets aan de eindscore, de 6-1 6-1 staat op het bord.

 

Yanina Wickmayer verging het heel wat beter. Zij kwam in de arena tegenover de Italiaanse veterane Francesca Schiavone te staan. Wickmayer en Schiavone stonden in het verleden reeds vier keer oog in oog en telkens was het onze landgenote die aan het langste eind trok. Zowel op gras, hardcourt als gravel toonde Wickmayer zich steeds de betere.

Net als in alle voorbije ontmoetingen, lijkt Wickmayer ook vandaag weinig moeite te hebben met de Italiaanse. Wickmayer, tien jaar jonger dan Schiavone, kent geen medelijden en laat haar opponente alle hoeken van het terrein zien. De Italiaanse legde tijdens de match dan ook ruim 150 meter meer af dan Wickmayer. Bovendien kan Wickmayer rekenen op een stevige service, slaat ze slechts half zoveel dubbele fouten als Schiavone en scoort zowat driemaal meer winners. Een vlotte overwinning is het logische gevolg. Met 6-3 en 6-1 gaat Wickmayer door naar de tweede ronde.

Ruben Bemelmans -©Philippe BUISSIN / IMAGELLAN
Ruben Bemelmans -©Philippe BUISSIN / IMAGELLAN

Ruben Bemelmans zorgde voor een stunt van formaat door de meer dan vijftig plaatsen hoger gerangschikte Gilles Muller te verslaan. De twee linkshandige servicekanonnen speelden een wedstrijd op het scherp van de snee. Bemelmans pakte de eerste set met 6-4, maar moest set 2 met 6-1 aan de Luxemburger laten. Na dit kleine dipje herpakte de Belg zich en schreef de derde set met 6-4 op zijn naam. Hoewel het voor Bemelmans de eerste keer op de hoofdtabel van de US Open is, kon hij zijn kalmte bewaren en ook de vierde set met 6-4 naar zich toe halen. Hij mag zich nu opmaken voor een duel met thuisspeler Jack Sock (ATP-28).

Hoewel steeds op de sukkel met een pijnlijke rug en stevig ingetaped, startte Steve Darcis erg sterk aan zijn partij tegen de Cyprioot Marcos Baghdatis (ATP-51). Darcis kwam meteen 3-0 voor, maar zag Baghdatis terugkomen en de eerste set in een tiebreak winnen. De Luikenaar liet zich echter niet uit zijn lood slaan en bleef ritmisch en gecontroleerd tennissen. Zo kon hij de volgende twee sets eenvoudigweg op zijn naam schrijven, 6-3 en 6-2. In de vierde set kreeg Baghdatis meer en meer last van de heupblessure waarmee hij de wedstrijd reeds begonnen was. Bij een 3-1 achterstand was de pijn niet meer te harden en gaf de Cyprioot op. Darcis krijgt, ondanks een prachtige wedstrijd zijnentwege, zijn plaats in de tweede ronde dus een beetje cadeau.

In die tweede ronde komt Darcis voor het eerst oog in oog te staan met niemand minder dan Roger Federer (ATP-2). King Roger hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken over zijn niveau. Zijn eerste ronde tegen de Argentijn Leonardo Mayer (ATP-34) was niet meer dan een gezondheidswandelingetje. In drie korte sets zorgde zijn Zwitserse finesse ervoor dat Federer zonder veel energie te verspillen een ticket naar de tweede ronde kon bemachtigen.

De anderen

Niet alleen Kirsten Flipkens werd getroffen door de hitte. Ook vandaag regende het weer opgaves. Richard Gasquet (ATP-12) nam het op tegen Thanasi Kokkinakis (ATP-71), sinds de rel rond Wawrinka en Kyrgios geen onbesproken blad meer. Bij een 2-0 achterstand in de beslissende vijfde set, wierp de Australiër de handdoek in de ring en gaf Gasquet zo een vrijgeleide naar de tweede ronde. Ook ouwe getrouwe Lleyton Hewitt (ATP-166) kon profiteren van de opgave van zijn tegenstander, Aleksandr Nedovyesov (ATP-100).

De ietwat onbekende Aljaz Bedene (ATP-57) dreef op zijn beurt de Let Ernests Gulbis (ATP-67) tot wanhoop en opgave. Bij de dames gaf Marina Erakovic (WTA-99) uit Nieuw-Zeeland Simona Halep (WTA-2) een vrijkaart voor de tweede ronde. Bij 3-0 in het voordeel van Halep, gaf ze halfweg de tweede set op.

Twee heren die hun partij wel van begin tot einde speelden, zijn Andy Murray (ATP-3) en Nick Kyrgios (ATP-37). Door zijn verbale uitspattingen zouden we haast vergeten dat Kyrgios ook een aardig stukje kan tennissen en Murray zich dus niet aan een walk in the park moet verwachten. De Australiër kan het Murray moeilijk maken en wint zelfs de derde set. De Britse hoop in bange dagen blijft echter zeer kalm en gefocust en wint de match uiteindelijk in vier sets.

Resultaat US Open – eerste ronde

Belgen
Varvara Lepchenko (USA) def. Kirsten Flipkens (BEL) 6-1 6-1

Yanina Wickmayer (BEL) def. Francesca Schiavone 6-3 6-1

Ruben Bemelmans (BEL) def Gilles Muller (LUX) 6-4 1-6 6-4 6-4

Steve Darcis (BEL) def Marcos Baghdatis (CYP) 6-7(2) 6-3 6-2 3-0 opgave

Heren

Roger Federer (SUI) def. Leonardo Mayer (ARG) 6-1 6-2 6-2

Richard Gasquet (FRA) def Thanasi Kokkinakis (AUS) 4-6 6-1 4-6 6-3 2-0 opgave

Andy Murray (GBR) def Nick Kyrgios (AUS) 7-5 6-3 4-6 6-1

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws