Home » Xtra » Davis Cup-duel dan toch niet in Oekraïne

Davis Cup-duel dan toch niet in Oekraïne

Davis Cup-duel dan toch niet in Oekraïne

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Het barrageduel tussen België en Oekraïne in de Davis Cup zal dan toch niet zoals gepland doorgaan in Oekraïne. De Internationale Tennis Federatie (ITF) besliste dinsdag dat het in Kiev niet veilig genoeg is om te tennissen.

Vorige week besliste de ITF nog dat Kiev, ondanks de onrust in Oost-Oekraïne, veilig genoeg was om de Davis Cup-ontmoeting tussen België en Oekraïne in september te laten doorgaan. De Koninklijke Belgische Tennisbond (KBTB) was het daar echter niet mee eens en tekende vrijwel meteen beroep aan tegen die beslissing. De ITF volgt België daar nu in.

In een officiële mededeling haalt de ITF twee redenen aan om terug te komen op hun eerdere beslissing. Zo bleek de eerdere beslissing niet unaniem genomen te zijn geweest en “toont een incident op het Independence Square in Kiev aan dat, hoewel de onrust vooral in Oost-Oekraïne plaatsgrijpt, ook de veiligheid in Kiev niet gegarandeerd kan worden”. Daardoor zal het duel, met als inzet een plaats in de Wereldgroep in 2015, zeker niet in Oekraïne gespeeld worden.

Oekraïne krijgt nu vijf dagen de tijd om een geschikte locatie te vinden op neutraal terrein. Als hen dat niet lukt, dan kiest de ITF een neutrale locatie of stellen ze België aan als gastland.

De Oekraïnse speler Sergiy Stakhovsky (ATP-80), de tweede speler van Oekraïne, was alvast niet te spreken over deze beslissing:

“Dit is krankzinnig. De ITF verbied Oekraïne om thuis te spelen!! Belgische federatie: jullie missen alle fatsoen.”

En hij gaat zelfs nog verder door te dreigen de ITF voor de rechter te slepen, al lijkt Oekraïne dat zelf ook van plan te zijn:

“Ik heb me juist bedacht dat er twee rechtzaken zullen zijn. Een van de tennisfederatie en een tweede van de Oekraïense regering voor het schaden van de reputatie.”

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws