Home » Expert » De drie jongste Australian Open-kampioenen

De drie jongste Australian Open-kampioenen

De drie jongste Australian Open-kampioenen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De Australian Open is een van de grote vier Grand Slam-toernooien in het tennis. Traditiegetrouw wordt hiermee ieder jaar in januari het nieuwe Grand Slam-seizoen afgetrapt. Het toernooi vindt plaats in Melbourne, de stad in het Zuidoosten van Australië in de provincie Victoria. Tijdens deze periode is het zomer in Australië en dus kunnen de temperaturen tijdens het toernooi ontzettend hoog oplopen. Bovendien wordt er, in tegenstelling tot bij andere Grand Slams, zoals Roland Garros en Wimbledon, gespeeld op hardcourt.

Wat voor toernooi is de Australian Open?

Melbourne Park is het complex waar het toernooi wordt afgewerkt, en dit ligt in het Melbourne Sports and Entertainment Precinct. Het evenement wordt hier sinds 1988 georganiseerd, en er zijn drie stadions met een baan waarbij het dak zowel dicht als open kan. Hiermee kan de organisatie dus beter inspelen op diverse weersomstandigheden. De Rod Laver Arena is het grootste stadion, en hier worden dan ook alle finales afgewerkt. Het biedt plaats aan bijna 15.000 mensen. Naast de Australian Open vinden er ook allerlei andere sportevenementen en concerten plaats.

De jongste winnaars en winnaressen

Tennis is zowel in België als in de rest van Europa nog altijd erg populair. Er zijn veel mensen die de wedstrijden tijdens deze Grand Slams bekijken, op tennis wedden of zelf de sport beoefenen. Tijdens de grote toernooien zoals de Australian Open gebeuren er altijd bijzondere dingen. Zo zijn er ontzettend jonge winnaars en winnaressen geweest. Een aantal van deze bijzondere spelers en speelsters hebben we hieronder op een rijtje gezet, waarbij we natuurlijk uitgebreid aandacht hebben voor hun bijzondere prestaties op de Australian Open.

Hana Mandliková

De voormalige tennisster Hana Mandlíková is afkomstig uit Praag in Tsjechië, dat toen nog Tsjecho-Slowakije heette. Vanaf 1988 beschikt zij echter over de Australische nationaliteit. Dit gebeurde nadat ze in 1980 de op dat moment jongste speelster ooit werd die de Australian Open wist te winnen. Vanaf 1994 kreeg zij ook een plek in de International Tennis Hall of Fame, waarmee haar glansrijke carrière nog eens extra werd bevestigd.

In 1980 was Mandliková slechts 18 jaar oud toen ze het voor elkaar kreeg om haar eerste Grand Slam, in Australië dus, te winnen. Dit lukte haar door in de finale de Australische Wendy Turnbull te verslaan. Daarnaast was zij een paar jaren eerder de eerste nummer 1 ooit op de ranking voor junioren. Dit kwam omdat deze ranking in het jaar 1978 voor het eerst door de International Tennis Federation in het leven werd geroepen.

Martina Hingis

Martina Hingis is afkomstig uit Zwitserland en ze toonde al op extreem jonge leeftijd aan over een buitengewoon talent te beschikken. Overigens werd zij, net als Mandliková, geboren in Tsjecho-Slowakije, waar haar ouders vandaan komen. Toen Hingis acht jaar oud was verhuisde de familie echter naar Zwitserland, en werd dat ook het land waar zij voor zou gaan spelen. Hingis is ook nog eens vernoemd naar een andere vrouwelijke tennislegende uit het voormalig Tsjecho-Slowakije, namelijk Martina Navrátilová.

Toen Martina Hingis de Australian Open won was zij slechts 16 jaar oud. Dit was in het jaar 1997, en het maakt haar nog altijd de jongste tennisser ooit die een Grand Slam heeft gewonnen in het tijdperk van de open toernooien. Daarna zouden nog vele titels volgen in zowel het enkel- als dubbelspel bij de grootste toernooien en evenementen op de mondiale tenniskalender. In 2002 moest Hingis echter haar carrière tijdelijk onderbreken vanwege een slepende enkelblessure. Daarna maakt ze nog meerdere malen een comeback, maar wist ze nooit meer echt haar oude niveau te halen.    

Ken Rosewall

Ken Rosewall heeft een lange en succesvolle carrière achter de rug als tennisser. Hij is bovendien een Australiër en heeft voor meerdere bijzondere records gezorgd op de Australian Open die nog altijd standhouden. Zo werd hij zowel de jongste als de oudste speler die het toernooi ooit wist te winnen, en dat is hij tot op de dag van vandaag. Ook was hij de enige tennisser die tegelijkertijd houder was van Grand Slam-titels op drie verschillende ondergronden.

Tijdens de Australian Open van 1971 was Ken Rosewall de eerste man die ooit een open toernooi wist te winnen zonder ook maar een set weg te geven. Toen hij 18 was won hij voor de eerste keer de Australian Open, in 1953. In 1972 won hij voor de laatste keer dit toernooi in zijn thuisland, inmiddels was Rosewall toen 38. Dat maakt hem tot op de dag van vandaag dus nog steeds de oudste en de jongste winnaar van het toernooi.

Tennisplaza

Tennisplaza

Meer nieuws