Home » Expert » De grootste tennisrivalen

De grootste tennisrivalen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

De rivaliteit tussen Evert en Navratilova 

Zij waren het gezicht van het vrouwentennis in de jaren 1970 en 1980 en hebben het vrouwentennis echt op de kaart gezet door overal waar zij speelden zalen uit te verkopen. Een ander leuk feit is dat van de 80 ontmoetingen tussen de speelsters er een ongelofelijke 60 in finales plaatsvonden, waaruit blijkt hoezeer deze twee speelsters het vrouwentennis jarenlang gedomineerd hebben. Navratilova versloeg haar landgenote nipt door 43 wedstrijden te winnen, tegenover Evert die 37 wedstrijden won. De twee speelden meestal tegen elkaar op de snellere banen (gras en indoor), waar Navratilova’s aanvallende serve-en-volley speelstijl haar de overhand gaf op Evert’s tegenaanvallende aanpak vanaf de basislijn. Evert had het meeste succes tegen Navratilova op hardcourt en vooral op gravel.

Rivaliteit tussen Rafael Nadal en Roger Federer

Nadal en Federer domineren het spel nu al meer dan 15 jaar en hebben elk in totaal 20 grand slams gewonnen, wat een ongehoorde prestatie is als men bedenkt hoe competitief en fysiek veeleisend het mannentennis is. Deze rivaliteit is ook getuige geweest van waarschijnlijk de grootste grand slam finale ooit, de finale van Wimbledon 2008, die beslist een wedstrijd voor de eeuwigheid was.

De twee zwaargewichten van het moderne spel hebben het in totaal 40 keer tegen elkaar opgenomen, waarbij Nadal 24 partijen heeft gewonnen tegen Federer met 16 overwinningen. Federer gedijt gewoonlijk op de snellere ondergronden zoals gras en hardcourt, vanwege zijn aanvallende speelstijl, en Nadal domineerde aanzienlijk op klei, wat geen verrassing is, want hij is zonder twijfel de grootste speler op gravel aller tijden. De rivaliteit Djokovic-Nadal of Djokovic-Federer had deze lijst kunnen halen, maar deze rivaliteit heeft voor ons tennisfans ontelbare iconische wedstrijden opgeleverd, en daarom heeft hij deze lijst gehaald.

Sabine Appelmans

De kwartfinaliste van de Australian Open van 1997 kijkt terug op de drie grootste rivalen uit haar carrière. Sabine Appelmans was een topspeelster op de WTA Tour in de jaren ’90, ze won zeven titels, voordat ze de kwartfinales bereikte van de Australian Open van 1997, die Ashleigh Barty volgens de laatste sportweddenschappen bij Betway de voorkeur geeft om in 2022 te winnen. Zij heeft België op drie Olympische Spelen vertegenwoordigd en werd in 2007 tot captain van het Belgische nationale Fed Cup team benoemd. Ze had verschillende rivaliteiten toen ze aan de top stond.

Tennisrivaliteit tussen John McEnroe en Jimmy Connors

Deze rivaliteit die de jaren ’70, ’80 en ’90 overspande, maakt deze lijst evenzeer voor de ongrijpbare kwaliteiten als voor wat er op de baan gebeurde. John McEnroe en Jimmy Connors ontmoetten elkaar slechts twee keer in Grand Slam finales, maar samen werden zij de kwajongens van het Amerikaanse tennis, met hun gevloek, hun capriolen op de baan, hun geschreeuw tegen scheidsrechters en, om dat alles nog te verergeren, hun afkeer van elkaar.

Deze rivaliteit voegde voor alle betrokkenen amusementswaarde toe, op meer manieren dan alleen in het tennis. Er zijn misschien veel meer rivaliteiten die deze overtreffen in termen van gedenkwaardige wedstrijden, maar geen enkele rivaliteit evenaart het vermaak dat deze rivaliteit de tennisfans bood, en dat is de voornaamste reden waarom hij deze lijst haalt. Connors maakte voor het eerst zijn opwachting in het begin van de jaren 1970, terwijl McEnroe later in het decennium opkwam.

Hun grootste confrontaties zouden in het begin van de jaren ’80 plaatsvinden, nadat Bjorn Borg van het toneel was verdwenen en Connors en McEnroe korte tijd de scepter zwaaiden. Zij speelden in totaal 34 keer tussen 1977 en 1991, waarbij McEnroe zijn rivaal aftroefde met 20 overwinningen tegenover de 14 overwinningen van Connors. Voor de hedendaagse tennisfans die niet al te bekend zijn met deze rivaliteit, kijk eens naar YouTube-video’s van hun rivaliteit, samen met hun capriolen op het veld, om te begrijpen waarom juist deze rivaliteit zo iconisch is.

Tennisplaza

Tennisplaza

MEER NIEUWS