Home » Expert » De klim van 240: iedereen ontdekt Flipkens

De klim van 240: iedereen ontdekt Flipkens

De klim van 240: iedereen ontdekt Flipkens

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Kirsten Flipkens (WTA-22) blijft de tenniswereld verbazen met ongezien knappe prestaties. Zelfs in de Verenigde Staten wijdt de befaamde krant ‘The New York Times’ deze week een uitgebreid artikel aan de Belgische. Flipkens’ coach Maxime Braeckman vergelijkt haar in ‘La Dernière Heure’ dan weer met niemand minder dan Justine Henin.

Maxime Braeckman - © Maxime Braeckman
Maxime Braeckman – © Maxime Braeckman

“Kirsten irriteert graag andere speelsters met haar spelstijl”, grijnst Braeckman in ‘La Dernière Heure’. “Ze heeft wat weg van Justine Henin.” Een behoorlijk straf compliment, al relativeert Flipkens de vergelijking. “Justine is van een andere orde”, liet ze via Twitter optekenen.

“Kirsten kan top 20 halen, wat op zich al onvoorstelbaar zou zijn”, gaat Braeckman verder. “Top 10? Dan moet ze heel het seizoen lang op een hoog niveau presteren en minstens achtste finales en kwartfinales halen op de grand slams én regelmatig halve finales en zelfs finales op de andere toernooien.”

“Waarom niet?”, vraagt Ravi Ubha van ‘The New York Times’ zich luidop af. “Er zit duidelijk leven in het Belgische tennis na het pensioen van Kim Clijsters en Justine Henin”, meent hij. “Het is moeilijk om het palmares van Clijsters en Henin te evenaren of zelfs bij te benen, maar weinig speelsters op het circuit schreven de laatste tien maanden zo’n succesverhaal als Flipkens”, gaat Ubha verder.

Ann Devries - © Fotoplaza | Christophe Moons
Ann Devries – © Fotoplaza | Christophe Moons

De Amerikaanse krant laat ook Fed Cup kapitein Ann Devries aan het woord, die er geen doekjes om windt: “Wat Kirsten nu presteert, is opmerkelijk. Zeker omdat ze het op eigen kracht heeft verwezenlijkt.”

Devries gaat ook dieper in op de breuk tussen Flipkens en de Vlaamse tennisfederatie. “De federatie wou haar, na haar blessureleed en terugval op de wereldranglijst, nog steeds helpen, maar kon geen persoonlijke trainer financieren die haar op elke toernooi zou vergezellen. Dat was niet naar haar zin.”

Jean-Pierre Heynderick - © Fotoplaza | Christophe Moons
Jean-Pierre Heynderick – © Fotoplaza | Christophe Moons

Daarop klopte Flipkens aan bij Jean-Pierre Heynderick, de man achter het voormalige Koddaert Ladies Open-toernooi in Torhout én een goede vriend van de speelster. “Kirsten belde mij op als vriendin”, vertelt Heynderick in ‘The New York Times’. “Ik vond dat zij het niet verdiende om niet gesponsord te worden, gezien haar enorm potentieel.” Koddaert, het bedrijf van Heynderick, stond sindsdien in voor de sponsoring en reiskosten van Flipkens, Clijsters zou haar bijstaan op tennisvlak.

Dit seizoen alleen won Flipkens intussen meer dan 200 000 euro aan prijzengeld. “Maar ik ben niet iemand die met geld smijt. Ik besef dat er ook een leven na het tennis is”, besluit de Belgische in de Amerikaanse krant.

De volledige en originele artikels kunt u op de website van ‘La Dernière Heure’ (Frans) en ‘The New York Times’ (Engels) lezen.

 

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws