Home » Xtra » De vele successen van het Duitse tennis

De vele successen van het Duitse tennis

De vele successen van het Duitse tennis

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Duitsland heeft al vele tenniskampioenen voortgebracht. In de jaren 80 en 90 waren Steffi Graf en Boris Becker globale supersterren, momenteel wordt de Duitse ranglijst bij de dames aangevoerd door Angelique Kerber (WTA-2).

Becker was goed voor zes Grand Slams en de helft daarvan behaalde hij op het heilige gras van Wimbledon. Befaamd waren de snoekduiken van de Duitser, die vanwege zijn kanonskogels van opslagen bekend stond als Boem Boem Becker. Hij slaagde er niet in om Roland Garros te winnen, want gravel was te traag voor zijn speltype, maar pakte ook nog tweemaal de Australian Open en eenmaal de US Open.

Bij de dames is Duitsland nog veel succesvoller geweest. Steffi Graf bemachtigde liefst 22 Grand Slams en ze spreidde die majors netjes over de vier belangrijkste toernooien: vier keer de Australian Open, zes keer Roland Garros, zeven keer Wimbledon en vijfmaal de US Open. Fraulein Forehand is simpelweg de beste allrounder die het damestennis ooit heeft gekend. Serena Williams (WTA-1) heeft weliswaar haar record gebroken, maar die is ondanks haar vele successen op gravel op die ondergrond nooit dominant geweest.

Angelique Kerber - © NAPARAZZI (Flickr)
Angelique Kerber – © NAPARAZZI (Flickr)

Inmiddels heeft ook Kerber twee Slams achter haar naam staan. Daardoor komt het totaal van Duitsland in de zogeheten open era uit op 24 stuks. Daarmee staat het land op de eeuwige damesranglijst tweede. Graf verdween nadat ze haar loopbaan beëindigde snel naar de achtergrond, maar Becker verschijnt keer op keer in de schijnwerpers.

Becker weet ook hoe hij lol moet maken buiten de tennisbaan. Zo speelt hij graag poker, zoals te zien is in onderstaande video. Wie weet zit hij op de tribune soms stiekem een potje te spelen via de site van casino meesters. Het roodharige fenomeen deed mee aan de European Poker Tour en World Poker Tour en heeft inmiddels ruim honderdduizend euro aan prijzengeld bij elkaar gekaart. Niet slecht voor een laatkomer.

Daarnaast verschijnt Becker veelvuldig op televisie om tenniswedstrijden te voorzien van commentaar. Daarbij toont hij zijn humoristische en joviale kant, wat een verademing is te midden van de opgeblazen en te serieuze sportanalisten. Vanaf 2014 besloot hij om zijn kennis ten tennis door te geven aan de Servische topper Novak Djokovic (ATP-2). Het werd een zeer vruchtbare samenwerking, want in drie jaar tijd won Djokovic zes Grand Slams en veertien zogeheten Masters, de categorie onder de Slams. Eind 2016 besloten de Djoker en Becker om de samenwerking stop te zetten. Een heldere aanleiding was er niet, maar Becker liet zich nog wel ontvallen dat Djokovic ergens in de loop van het jaar ging verzuimen om hard genoeg te trainen.

Alexander Zverev - © Carine06 (Flickr)
Alexander Zverev – © Carine06 (Flickr)

Beckers roemrijke carriere, flamboyante karakter en zichtbaarheid in de media zijn goed voor het Duitse tennis. Zijn reputatie verleidt jonge Duitsers om het racket op te pakken. Bij de heren loopt momenteel een negentienjarige Duitser rond, die een grote toekomst wordt toegedicht: Alexander Sascha Zverev (ATP-22). Hij staat 24e op de wereldranglijst, terwijl er in de hele top 100 maar twee spelers van onder de twintig present zijn. Zodra mannen als Federer (ATP-10), Nadal (ATP-6), Djokovic en Murray (ATP-1) er mee stoppen, staat Zverer klaar om de hoofdprijzen op te rapen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Tennisplaza

Tennisplaza

Meer nieuws