Home » ATP » Djokovic: “De meeste spelers willen niet doorgaan met het seizoen als er niks verandert”

Djokovic: “De meeste spelers willen niet doorgaan met het seizoen als er niks verandert”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Novak Djokovic (ATP-1) maakt zich ernstige zorgen over de quarantainemaatregelen die boven vele toernooien hangen. “Dit is niet goed voor het welzijn van de spelers, er moet snel iets veranderen”, klinkt het.

TennisDirect campagne interclub maart 2021
TennisDirect campagne interclub maart 2021

Heel wat spelers raakten al geblesseerd op de Australian Open, sommigen begonnen zelfs aan het toernooi met klachten. De oorzaak? De verplichte veertien dagen quarantaine die iedereen uit zijn of haar ritme haalde. “Dit is niet normaal, topspelers zijn normaal het fitst van allemaal”, weet Djokovic.

“Berrettini, Nadal, ikzelf, Zverev, Dimitrov… Dit heeft duidelijk iets te maken met de huidige omstandigheden. Sommige spelers mochten zelfs twee weken hun kamer niet uit.”

“Ik wil niet klagen over wat we hebben doorgemaakt, maar we moeten eerlijk en realistisch zijn dat deze zaken een effect hebben op het fysieke welzijn van de spelers. Ook mentaal en emotioneel is dit niet bevorderlijk.”

Tijdelijk

Net als iedereen hoopt Djokovic dat het om tijdelijke maatregelen gaat, anders ziet hij het verdere verloop van het seizoen somber in. “Ik heb al met heel wat spelers gesproken en een meerderheid wil niet doorgaan met het seizoen als ze voor de meeste toernooien in quarantaine moeten. Dit is dus iets wat moet besproken worden.”

“Er lopen gesprekken met de ATP en ik wacht op antwoorden. Ik wil begrijpen hoe het seizoen er zal uitzien na de Australian Open. Op een Grand Slam ligt het prijzengeld veel hoger en uiteraard zakten daarom heel wat spelers met plezier af naar Melbourne, maar op ATP 250- en 500-toernooien is dat een ander verhaal. Van de spelers die lager gerangschikt staan, hoor ik heel wat klachten.”

Oplossing

De Serviër staat open om over verschillende oplossingen te praten. “Misschien kan iets soortgelijk aan de NBA bubbel werken? Dat er één locatie wordt geselecteerd waar alle toernooien worden afgewerkt? Voor de toppers dan.”

“We moeten verschillende opties op tafel leggen, want ik weet niet of dit hoe het nu is, zal werken. Hier in Australië is de situatie veel beter dan op vele plaatsen in Europe. Wat als we daar het seizoen moeten hernemen over enkele maanden? In een bubbel zitten, is oké, zolang er geen quarantaine wordt aan toegevoegd.”

Hoe het concreet verder moet, weet Djokovic niet, maar er zit wel haast achter, klinkt het. “Het seizoen is al begonnen en het fysieke welzijn van de spelers is een groot vraagteken en dat moet worden aangepakt.”

Steun van Zverev

Alexander Zverev (ATP-7), die in zijn kwartfinale op de Australian Open in vier sets (7-6 (6), 2-6, 4-6, 6-7 (6)) het onderspit moest delven tegen Djokovic, steunt zijn collega in zijn betoog. “Ik ben het volmondig met hem eens en heb dit ook al met hem en Vasek Pospisil (ATP-63) besproken: zoals de situatie nu is, kunnen we niet rondreizen om toernooien te spelen. Misschien kunnen we verschillende weken op één en dezelfde locatie spelen? Dat zou volgens mij een oplossing kunnen zijn.”

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

MEER NIEUWS