Home » ATP » Edmund verovert in Antwerpen eerste ATP-titel na bloedstollende finale tegen Monfils

Edmund verovert in Antwerpen eerste ATP-titel na bloedstollende finale tegen Monfils

Edmund verovert in Antwerpen eerste ATP-titel na bloedstollende finale tegen Monfils

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Kyle Edmund (ATP-15) heeft de derde editie van de European Open (België, € 686 080) op zijn naam geschreven. In een zinderende finale rekende de 23-jarige Brit in drie prangende sets af met Gaël Monfils (ATP-38).

Monfils had liefst vier wedstrijden op de teller, terwijl Edmund nog maar twee keer in actie kwam. Het Britse eerste reekshoofd profiteerde van een bye in de eerste ronde en hoefde vrijdag in de kwartfinales niet in actie te komen omdat Ilya Ivashka (ATP-97) met een blessure moest afhaken.

Al leek Monfils, eerder deze week ook nog ziek, niet meteen last te hebben van vermoeidheid. De Fransman greep zijn opponent meteen naar de keel en liep in geen tijd uit naar 3-0. Edmund, op zoek naar zijn eerste ATP-titel, kwam maar moeilijk in zijn spel. Plankenkoorts? Het zou zomaar kunnen, want na amper 31 minuten had Monfils de eerste set op zak met 6-3.

Edmund vecht terug

Aanvankelijk een heel ander beeld in de tweede set met Edmund die stilaan toch zijn betere tennis terugvond en ook een eerste kloof sloeg (1-4). Het signaal voor Monfils om weer orde op zaken te zetten met een rebreak in het zevende game tot gevolg. Erop en erover? Neen, want Edmund maakte er eindelijk een echte wedstrijd van. Hij kon weliswaar vier breakpunten in het volgende spel niet benutten, maar haalde in de tiebreak toch zijn gram, 6-7 (2) en alles te herdoen na anderhalf uur tennis.

Spanning troef

Op naar een zinderende derde set en die kreeg het talrijk opgekomen publiek in de Lotto Arena ook. Monfils forceerde als eerste twee breakkansen, maar Edmund werkte die vakkundig weg. Daarna waren de serveerders lange tijd baas. Zowel de Brit als de Fransman verloren op hun opslag nauwelijks een puntje. Tot het negende game toen het eerste reekshoofd twee mogelijkheden kreeg, maar Monfils antwoordde met prima eerste opslagen. Het zou Edmund uiteindelijk toch niet zuur opbreken, want net als in de tweede set moest een tiebreak de beslissing brengen. En daarin was de Brit andermaal heer en meester. Na 2 uur en 28 minuten mocht hij de handen in de lucht steken.

Steven Gijbels

Steven Gijbels

Meer nieuws