Home » Expert » Een strijd tussen de groten der aarde: Williams versus Graf

Een strijd tussen de groten der aarde: Williams versus Graf

Een strijd tussen de groten der aarde: Williams versus Graf

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Nog maar twee wedstrijden moet Serena Williams winnen om haar zesde US Open-titel binnen te halen. En dan bereikt ze wat amper drie speelsters, de laatste zijnde Steffi Graf in 1988, haar voordeden: alle grandslamtitels winnen in één en hetzelfde jaar. Een vergelijking dringt zich op tussen de twee, die vaak in een adem de beste vrouwelijke speelsters aller tijden genoemd worden. Maar bepalen wie de grootste tennisster is, is gemakkelijker gezegd dan gedaan.


Een column geschreven door een journalist van AccuraCast.


Steffi Graf - © Mister-E (www.flickr.com)
Steffi Graf – © Mister-E (www.flickr.com)

Steffi Graf heeft één immens voordeel: als enige tenisspeler ter wereld, man of vrouw, heeft ze de titel van Golden Slam op haar naam geschreven. Dat is de hoogste verdienste die je in de tenniswereld kan halen. Graf bereikte haar Slam in 1988, toen ze niet alleen de vier Grand Slams won, maar in hetzelfde jaar ook naar huis ging met de gouden medaille op de Olympische zomerspelen. Daar kan Williams alvast niet aan tippen: haar eerste kans op een Golden Slam is volgend jaar pas, tijdens de Spelen in Rio die op 6 augustus 2016 van start gaan.

Toch zijn de twee absoluut aan elkaar gewaagd. Ze ontmoetten elkaar twee keer op de court, en alle twee wonnen ze een match, telkens in drie sets. De Duitse doet met haar 107 WTA-titels een pak beter dan Williams (69 titels), maar die laatste maakt haar ‘slechte’ score dan weer goed met het aantal grandslamtoernooien dat ze speelde: 60 tegenover 54. Beiden wonnen wel ongeveer evenveel grandslamtitels (respectievelijk 21 voor Williams en 22 voor Graf). Williams kan bovendien op gelijkstand komen met haar rivale, op voorwaarde dat ze nu zaterdag de US Open wint.

Maar hoe sterk hun prestaties ook op elkaar lijken, er zijn wel degelijk verschillen tussen de twee. Zo is Williams’ sterkste wapen haar opslag, terwijl Graf het vooral moest hebben van haar forehand. En terwijl Graf maar liefst 377 weken op nummer 1 op de wereldranglijst stond, moet Serena het tot nu toe met 255 weken doen. Niet te vergeten ook dat Graf amper negentien was toen ze de vier titels op haar naam schreef. Mocht Williams zaterdag in New York met de beker naar huis gaan, zal ze met haar 33 jaar bijna dubbel zo oud zijn.

Serena Williams - © Flickr
Serena Williams – © Flickr

Daarvoor moet ze vrijdag wel nog eerst voorbij Roberta Vinci (WTA-43) geraken, maar dat lijkt geen probleem te zijn. Bookmakers zoals Unibet schatten de kansen van de Amerikaanse maar liefst twaalf keer zo hoog in als die van de Italiaanse schone. Dat komt onder meer omdat Williams op absolute ramkoers is: in juli behaalde ze, net als in 2003, een ‘Serena Slam’, wat betekent dat ze vier grandslamtitels op een rij veroverde, maar dus niet in een en hetzelfde kalenderjaar.

Wat ook de uitkomst van de match zal zijn, het staat als een paal boven water dat de prestatie van beide dames uitmuntend is. En mocht Williams zaterdag geschiedenis schrijven – en net als Graf bijna dertig jaar geleden alle grandslamtoernooien in een kalenderjaar winnen ‑ bewijst dat alleen maar hoe dicht beide dames tegen elkaars grootsheid aanleunen.

[alert type=”note” title=”Heb je zelf ook een eigenzinnige blik op de tenniswereld?”]Tennisplaza België biedt graag een platform aan mensen met een hart voor tennis die zelf eens in hun pen willen kruipen en hun eigenzinnige blik op de tenniswereld willen delen met andere tennisfans. Heb je zelf een goed idee voor een column die je wilt schrijven of heb je ergens nog een interessant schrijfsel liggen, mail het ons dan door naar redactie@tennisplaza.be [/alert]

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws