Home » European Open » #EuropeanOpen round-up dag 7: Wervelende Lotto Arena ziet Tsonga en Schwartzman finaleplaatsen wegkapen

#EuropeanOpen round-up dag 7: Wervelende Lotto Arena ziet Tsonga en Schwartzman finaleplaatsen wegkapen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Op de voorlaatste dag van de European Open 2017 stonden er drie finaleplaatsen op het spel: twee in het enkel- en eentje in het dubbelspel. Tussendoor werd er ook nog even tijd gemaakt om toptalent Jef Vandorpe (ITF-31) aan het werk te zetten.

TennisDirect campagne interclub maart 2021
TennisDirect campagne interclub maart 2021

Om 11 uur begonnen ze er opnieuw aan in de Lotto Arena. Als eerste stond de tweede halve finale van het dubbelspel op het programma. Daarin namen Santiago Gonzalez (ATP D-30) en Julio Peralta (ATP D-29) het op tegen Wesley Koolhof (ATP D-46) en Artem Sitak (ATP D-54). In een spannende eerste set wou geen van beide teams aan de kant gaan, en dus leek een tiebreak de enige oplossing te gaan worden. Met een laatste spurt vermeden Gonzalez en Peralta dat lot echter nog en pakten ze de set met 7-5. In de tweede set gingen ze verder op hun elan. Met een snelle break liepen ze meteen 3-0 uit, een voorsprong die ze niet meer zouden afgeven. Met 6-3 plaatste ze zich voor de finale tegen Scott Lipsky (ATP D-84) en Divij Sharan (ATP D-66).

Santiago Gonzalez & Julio Peralta - © Vincent Van Doornick (Imagellan)
Santiago Gonzalez & Julio Peralta – © Vincent Van Doornick (Imagellan)

Om twee uur begon de halve finale van Ruben Bemelmans (ATP-98) en Jo-Wilfried Tsonga (ATP-17). Om die pauze op te vullen, had de organisatie nog een verrassing in petto voor de toeschouwers: een demonstratiewedstrijd met niemand minder dan Vandorpe, twee ex-paralympische kampioenen – Ricky Molier en Robin Ammerlaan – en Berry Korst. Niet enkel kon het publiek zo kennismaken met rolstoeltennis, na afloop werden ook nog eens drie toeschouwers gekozen die zich vanaf nu de trotse eigenaar mogen noemen van een Rose d’Anvers. En voor de statistieken: Vandorpe en Molier wonnen met 6-4.

Jef Vandorpe - © Vincent Van Doornick (Imagellan)
Jef Vandorpe – © Vincent Van Doornick (Imagellan)

Beide dubbelpartijen dienden uiteindelijk als opwarmertje voor het werk in het enkelspel. In de eerste halve finale namen Tsonga, het tweede reekshoofd, en Bemelmans, voor het eerst in z’n carrière halve finalist, het voor het eerst in hun carrière tegen elkaar op. Bemelmans speelde verdienstelijk en kreeg – zeker in de eerste set – toch wat kansen, maar kon die uiteindelijk niet benutten. Een solide Tsonga liet zich niet verrassen en plaatste zich met twee keer 3-6 als eerste voor de finale.


De tegenstander in die finale werd beslist in de tweede halve finale tussen Stefanos Tsitsipas (ATP-122) en Diego Schwartzman (ATP-26). Door het grote hoogteverschil (Tsitsipas is 1m93, Schwartzman 1m70) leek het een gevecht tussen een reus en klein duimpje, maar het was wel die laatste die het best uit de startblokken schoot. Tsitsipas, die in zijn vorige partijen steeds indruk wist te maken, kon nu niet anders dan lijdzaam toekijken. Halfweg de set begon de Griek wat tegen te spartelen, maar meer dan drie games kon hij niet uit de brand slepen. Schwartzman won de eerste set dan ook met 6-3.

Diego Schwartzman - © Vincent Van Doornick (Imagellan)
Diego Schwartzman – © Vincent Van Doornick (Imagellan)

In de tweede set leken de rollen zich om te draaien. Tsitsipas ging meteen door de opslag van de Argentijn en nam een 2-0 voorsprong. Deze gaf hij echter snel weer uit handen, zodat Schwartzman de bordjes in evenwicht kon brengen. De twee waren aan elkaar gewaagd tot 5-5, al was het vooral Tsitsipas die in de verdediging werd gedrukt. Eén fluo-oranje, nieuwe schoen bracht helaas ook geen soelaas voor de jonge Griek. Bij 6-5 bleef hij de fouten opstapelen en gaf Schwartzman de zege zo bijna cadeau.

De eerder kleine, maar talentrijke Argentijn staat zo voor de tweede keer op rij in de finale van de European Open, in Antwerpen. Hij kruist morgen de degens met Tsonga, een wedstrijd waaraan hij vooral plezier wil beleven.

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

MEER NIEUWS

Andrey Rublev - © Barcelona Open Banc Sabadell

Rusland wint derde Davis Cup

Rusland heeft voor de derde keer in de geschiedenis de Davis Cup gewonnen. Daniil Medvedev (ATP-2) en Andrey Rublev (ATP-5) klaarden de klus in de finale tegen Kroatië.

LEES MEER