Home » ATP » Ex-finalist Roland Garros loog over positieve dopingtest: “Maar ik ben geen bedrieger”

Ex-finalist Roland Garros loog over positieve dopingtest: “Maar ik ben geen bedrieger”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Mariano Puerta, in 2005 nog finalist op Roland Garros, heeft toegegeven dat hij destijds heeft gelogen na een positieve dopingtest.

De Argentijn verloor in 2005 de enige grandslamfinale in zijn carrière in vier sets van Rafael Nadal (ATP-2), maar werd na afloop betrapt op het gebruik van het verboden middel etilefrine. Doordat hij in 2003 ook al op dopinggebruik was betrapt, werd hij voor acht jaar geschorst en moest hij het prijzengeld van Roland Garros, zo’n 440 000 euro, inleveren.

Puerta tekende beroep aan bij het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) in Lausanne en verklaarde dat hij zou genipt hebben van het glas van zijn vriendin die medicatie nam die etilefrine bevatte. Hij oogstte succes, want zijn schorsing werd herleid tot twee jaar.

“Wat ik daar toen heb verteld, was een leugen”, geeft Puerta nu toe in de Argentijnse krant La Nacion. “Maar sportief heb ik er geen enkel voordeel uitgehaald. Ik wil niet dat men mij ziet als een bedrieger.”

Advocaten

Volgens Puerta waren het zijn advocaten die hem aanraadden te liegen omdat hij de verboden middelen op illegale wijze had verkregen. “Een vriend van mijn fitness coach had mij pillen bezorgd, maar ik heb de man nooit ontmoet en heb zelfs zijn naam naam nooit geweten. Ik wou dat ook niet weten.”

De bewuste fitness coach, Dario Lecman, werd door La Nacion ook om een reactie gevraagd, maar ontkent alles.

“Mijn boodschap voor tennissers vandaag is: doe niets wat je in een positie als de mijne doet belanden. Wees verantwoordelijk en vertrouw niemand. De prijs die je moet betalen als je zo’n fout maakt, is erg hoog.”

Gevallen tennisser

In zijn carrière won de gevallen tennisser drie ATP-toernooien en schopte hij het tot een 9e stek op de wereldranglijst. Toen hij zijn comeback maakte in 2007 won hij nog één challengertoernooi. Twee jaar later hing hij zijn racket aan de haak.

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

MEER NIEUWS