Home » Xtra » Fed Cup-assistente Laurence Courtois: “De Davis Cup-ploeg lacht met ons, maar wij zullen nog knappe dingen laten zien!”

Fed Cup-assistente Laurence Courtois: “De Davis Cup-ploeg lacht met ons, maar wij zullen nog knappe dingen laten zien!”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Nog één week en België strijdt in en tegen Rusland voor een plaats in de Wereldgroep van de Fed Cup. Naar aanloop van het duel had Tennisplaza België een uitgebreide en exclusieve babbel met assistent-coach én gewezen Fed Cup-winnares Laurence Courtois.

TennisDirect campagne interclub maart 2021
TennisDirect campagne interclub maart 2021

“Mijn taak is om Dominique Monami, de Fed Cup-kapitein, te ondersteunen op sporttechnisch vlak”, opent Courtois. “Daarnaast neem ik ook enkele andere taken op mij: trainingen begeleiden, de planning opmaken, persrelaties beheren… Noem mij gerust de ploegmanager.”

In België is zo’n assistente in het Fed Cup-team vrij uniek, niet?
“Niet echt, het is volkomen normaal dat je in een ploeg een assistent-coach hebt. De bedoeling is om vooral de kapitein te ontlasten. Zij wordt meestal op één ding beoordeeld: de prestaties van het team en daarom moet zij zich hier helemaal op kunnen focussen. Dominique wou mij er graag bij toen Tennis Vlaanderen haar aanstelde. We werkten in het verleden goed samen op de Ethias Trophy en zijn erg complementair. Toen Dominique mij de vraag stelde of ik interesse had, heb ik geen moment getwijfeld. Fed Cup was en is één van mijn doelstellingen.”

Doelstellingen?
“In 2016 heb ik besloten om me te heroriënteren en me bezig te houden met coaching en ontwikkeling van jong tennistalent. Hierbij heb ik mijzelf op lange termijn, vijf à tien jaar, enkele doelstellingen opgelegd: een Belgisch talent naar de top 100 begeleiden, een toegevoegde waarde zijn voor jong tennistalent binnen Tennis Vlaanderen en… Fed Cup-kapitein worden.”

 

 

Je wil Monami opvolgen?
“Ik wil haar zeker niet vervangen, maar ik was wel kandidaat om Ann Devries op te volgen. Dominique is hiervan op de hoogte en we maken daar geen van beiden een issue van. Ik wil mijn doelstellingen op vijf jaar bereiken, dus ik heb nog tijd. Ik voel me perfect in de rol van assistente, maar later, met een volgende generatie speelsters, zou ik graag zelf kapitein worden.”

Meerwaarde

Wat is jouw meerwaarde in het huidige team?
“Mijn ervaring als Fed Cup-speelster, zonder twijfel. Samen met Dominique kan ik mij beter dan wie ook in de schoenen van de speelsters plaatsen. Ik volg het vrouwentennis op de voet, ben zeer positief ingesteld en wil mijn enthousiasme laten afstralen op de anderen in het team. Met mijn ervaring en technische kennis beschik ik over genoeg bagage om de speelsters de nodige tips te kunnen geven. Mijn ervaring werkt ook erg aanvullend op die van Dominique. Ook zij speelde vroeger Fed Cup en dus voelen we goed aan wat kan werken en wat we beter niet doen. Zo staan Dominique en ik bijvoorbeeld nooit samen op training. Dit doen we bewust niet omdat het voor extra druk zorgt bij de speelsters. Zo ervoeren we dat alleszins toen we zelf Fed Cup speelden.”

Hoe kijk je naar de ontmoeting met Rusland volgende week?
“Het is een mooie uitdaging voor onze ploeg. Rusland is natuurlijk een taaie tegenstander met een aantal speelsters die momenteel in topvorm verkeren. Vorige week wonnen Daria Kasatkina (WTA-29) en Anastasia Pavlyuchenkova (WTA-16) nog een WTA-tornooi. Fed cup is alleszins een andere competitie en ik ben ervan overtuigd dat we niet kansloos zijn. We beschikken over een team dat in de Wereldgroep thuishoort en er ook verschillende jaren in kan blijven spelen.”

 

 

Hoe bereid je zo’n ontmoeting voor?
“Het belangrijkste is het creëren van een goed groepsgevoel. Eén ding heeft ons alvast geholpen: we hebben meteen gewonnen in Roemenië en dat heeft ons een enorme boost gegeven. Verder is het belangrijk om goed af te stemmen met de privé-coaches van de speelsters. Met hun input kunnen we de speelsters optimaal voorbereiden. Voldoende tijd en aandacht geven aan alle speelsters van het team is noodzakelijk. Voor de ontmoeting zullen alle speelsters van Rusland ook via video worden geanalyseerd. Ter plaatse organiseren we nog een extra teamcoaching-sessie. Ons motto: “Fed Cup spelen doen we samen!”

Hype

Johan Van Herck en zijn Davis Cup-ploeg krijgen sinds hun verloren finale in 2015 heel wat media-aandacht. Proberen jullie mee te surfen op hun successen?
“Absoluut. Dominique en ik proberen de ploeg opnieuw op de kaart te zetten en maken daarvoor graag gebruik van sociale en andere media. Johan was een tijdje geleden zelfs kwaad dat wij tijdens onze ontmoeting met Roemenië meer aandacht kregen dan zijn team. (lacht) Ik vind het alleen jammer dat België sinds 2013 niet meer thuis heeft kunnen spelen, terwijl bijna elke Davis Cup-ontmoeting in België is.”

Belgische Fed Cup-ploeg - © Walter Saenen (Tennis Vlaanderen)
Belgische Fed Cup-ploeg – © Walter Saenen (Tennis Vlaanderen)

Is er concurrentie tussen de vrouwen en de mannen?
“Op een speelse manier. Dominique en Johan bespreken soms zaken samen en hebben een erg goede verstandhouding. Ik weet wel dat de mannelijke spelers vaak met ons lachen, maar wij zullen hen in Rusland eens iets laten zien!” (lacht)

Hoe zie jij de toekomst van het Belgische vrouwentennis tegemoet?
“Positief. Met Alison Van Uytvanck (WTA-135) en Elise Mertens (WTA-68) hebben we twee meisjes die zeker top 50 kunnen halen. Daarnaast hoop ik dat Yanina Wickmayer (WTA-73) en Kirsten Flipkens (WTA-90) nog enkele jaren kunnen meedraaien. Bij Yanina zal veel afhangen van haar fitheid, Kirsten kan op haar beurt nog mooie dingen laten zien als ze mentaal scherp staat. Helaas kan ze dit niet meer elke week opbrengen. Ik hoop alleszins dat het team dat we nu hebben, onze jeugd kan inspireren om Fed Cup te willen spelen en niet alleen voor het geld te gaan.”

[alert type=”info” title=”Twitter”]Vanaf nu kan je Courtois volgen op Twitter via @Locourtois18. De Fed Cup-assistente post er allerlei leuke nieuwtjes en foto’s rond tennis.[/alert]

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

MEER NIEUWS