Novak Djokovic (ATP-1) en Roger Federer (ATP-3) hebben de langste Wimbledonfinale ooit afgewerkt.

Na vijf sets bleek de Zwitser de betere speler, maar Djokovic verdedigde beresterk en was in de drie tiebreaks die de wedstrijd telde de sterkste: 7-6 (5), 1-6, 7-6 (4), 4-6 en 13-12 (3).

De eerste set verliep erg gelijk opgaand. Pas in de tiebreak werden de eerste kloofjes geslagen. Federer kon zijn voorsprong echter niet vasthouden en Djokovic begon met het meeste vertrouwen aan set twee. Daarin bleef echter niets over van het spel van de Serviër. Federer verstomde vriend en vijand: 6-1.

De derde en vierde set verdeelden de spelers opnieuw netjes onder elkaar, een vijfde set moest de beslissing brengen. Daarin werd het publiek meer dan verwend. Alles wees erop dat er een thriller van formaat zat aan te komen, maar toen Federer na een break bij 8-7 twee wedstrijdpunten kreeg, leek hij de oudste grandslamwinnaar ooit te worden. Djokovic brak echter terug en de twee bleven strijden tot 12-12, waarna een tiebreak (die sinds dit jaar werd ingevoerd in de vijfde set, nvdr.) de definitieve beslissing moest brengen.

Daarin verzilverde Djokovic al snel een minibreak. Deze gaf hij niet meer uit handen: 7-3 stond het na een mishit van Federer en maar liefst 4 uur en 55 minuten spelen.

Federer, die over de hele wedstrijd veertien punten meer dan zijn opponent won, mist op die manier een negende Wimbledonkroon. “Een finale om niet snel te vergeten”, klonk de interviewer. “Ik hoop ‘m toch snel te vergeten”, lachte Federer groen. De Zwitser oogde zichtbaar erg teleurgesteld, maar bleef toch zijn gentleman zelf. “Novak heeft een fantastische wedstrijd gespeeld. Nu ga ik recupereren en genieten van het gezinsleven.”

Voor Djokovic was de finale naar eigen zeggen de mooiste uit zijn leven tot dusver. “Dit was ongetwijfeld de meest spannende ooit tegen één van de beste spelers ooit, alle respect voor Roger”, liet hij optekenen.

Roger Federer - © YouTube

Roger Federer – © YouTube

Deel:

Over de redacteur

Algemene coördinatie

Volg Christophe op Twitter of stuur een mail naar christophe.moons@tennisplaza.be.