Roger Federer (ATP-2) heeft de Australian Open voor de zesde keer op zijn naam geschreven. De Zwitser had zondag wel zijn handen vol aan én vijf sets nodig tegen Marin Cilic (ATP-6).

Naar aanloop van de wedstrijd was de sfeer erg ontspannen. Federer en Cilic waren elkaar afgelopen vakantie tegengekomen op de Malediven en bleken goed met elkaar te kunnen opschieten. “We trekken niet veel met elkaar op, maar als onze wegen kruisen is het altijd leuk”, wist Federer vooraf te vertellen. “Hij is tijdens mijn vakantie bij ons langsgekomen met zijn vriendin. Het was leuk om de mens achter de tennisser wat beter te leren kennen. Marin is een hele prettige kerel, maar zondag telt dat even niet.”

Cheers to the final @rogerfederer ! ?? #ausopen

Een bericht gedeeld door Marin Čilić (@marincilic_official) op

Dat de vriendschap “zondag even niet telde” bleek meteen in de openingsset. Federer liep in een mum van tijd tot 4-0 uit en zijn Kroatische tegenstander had zichtbaar last van een gespannen arm. Cilic kon alsnog twee opslagspellen winnen, maar moest de set toch aan de Zwitser laten: 6-2.

Set twee verliep meer gelijk opgaand. Cilic begon het spel van Federer steeds beter te lezen (vooral zijn opslag naar buiten) en kon net geen setpunt verzilveren op de opslag van de Zwitser. Even later sleepte hij wel een tiebreak uit de brand. Opnieuw versierde hij een setpunt en dit keer was het meteen én verrassend raak: 7-6 (5).

In de derde set liep Cilic opnieuw voornamelijk achter de feiten én de breaks aan. Set drie ging in amper 27 minuten met 6-3 naar Federer.

Ook in de vierde set ging de Zwitser meteen door de opslag van zijn tegenstander, maar dit keer gaf Cilic zich niet zomaar gewonnen. In het zesde spel kwam hij plots op 0-40 en brak hij op love door de opslag van Federer. De bordjes hingen weer gelijk en Cilic kwam even later zelfs op een dubbele break voorsprong. De Kroaat stond plots aan het commando: 6-3.

Beslissende vijfde set

Tot aan de finale had Federer geen set prijsgegeven, nu moest een vijfde set beslissen over winst of verlies. Federer begon moeizaam en moest meteen een breakkans aan de Kroaat laten. De Zwitser raakte geïrriteerd en sleepte alsnog de 1-0-voorsprong uit de brand. Cilic verloor daarop z’n evenwicht, Federer drukte door en liep uit tot 5-1 en een dubbele break voor. Bij de Kroaat was de veer nu helemaal gebroken en met enkele korte punten serveerde Federer zich naar zijn twintigste grandslamoverwinning: 6-1.

Federer wint zo voor de zesde keer in zijn carrière de Australian Open. Eerder won hij Down Under in 2004, 2006, 2007, 2010 en 2017. In totaal heeft de Zwitser nu twintig grandslamzeges op zijn palmares: hij won acht keer Wimbledon, vijf keer de US Open, één keer Roland Garros en dus zes keer de Australian Open.

Marin Cilic schreef in 2014 de US Open op zijn naam, vorig jaar verloor hij de finale op Wimbledon.

De speeches

Cilic was blij met zijn parcours: “Het was een ongelofelijk toernooi voor me, het konden de beste twee weken van mijn leven geweest zijn, maar Roger was te sterk in de vijfde set. We hebben hard gewerkt tijdens de winter, hopelijk kan ik snel nog eens een finale spelen en een Grand Slam winnen”.

Federer moest een traantje wegpinken: “Ik ben zo blij, het is ongelooflijk. Als ik ’s avonds moet spelen denk ik te veel na, maar ik ben blij dat ik het tot een goed eind heb gebracht. Na het fantastisch jaar vorig jaar, is dit gewoon geweldig, het sprookje gaat verder”.

De knapste punten

De leukste tweets

Deel:

Over de redacteur

Algemene coördinatie

Volg Christophe op Twitter of stuur een mail naar christophe.moons@tennisplaza.be.