Home » Grand Slam » Roland Garros » Federer verrassend onderuit, Tsonga houdt Franse eer hoog

Federer verrassend onderuit, Tsonga houdt Franse eer hoog

Federer verrassend onderuit, Tsonga houdt Franse eer hoog

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

In vergelijking met de voorbije week, was het vandaag een eerder rustige dag op Roland Garros. Zowel bij de dames als bij de heren stonden twee kwartfinales op het programma.

Ivanovic vlotjes door naar halve finale

Onder het motto ‘ladies first’, waren het Ana Ivanovic (WTA-7) en Elina Svitolina (WTA-21) die het court Philippe Chatrier vandaag als eersten mochten betreden. De Servische schone kende voorlopig een wisselvallig tornooi. In de eerste ronde kwam ze meteen een set achter tegen de bijna vijftig plaatsen lager gerangschikte Yaroslava Shvedova (WTA-65) uit Kazachstan. Ook in haar tweede en vierde ronde moest Ivanovic een set prijsgeven.

Vandaag kende ze echter geen genade voor Svitolina. Het leek wel of Ivanovic haar vorm van weleer teruggevonden had. Vanaf de eerste bal dicteerde Ivanovic de wedstrijd. Ze haalde uit met haar forehand en gunde Svitolina amper vijf spelletjes. De Servische leek wel meer problemen te hebben met de winderige weersomstandigheden dan met haar tegenspeelster. Na een uur en een kwartier stond de eindstand op het bord, 6-3 6-2.

Intussen namen op het court Suzanne Lenglen twee andere dames het tegen elkaar op. Lucie Safarova (WTA-13), die in de vierde ronde niemand minder dan Maria Sharapova (WTA-2) nog huiswaarts stuurde, nam het op tegen Garbine Muguruza (WTA-20). Linkshandige Lucie en het Spaanse, aanstormend talent waren elkaar meer dan waard in de eerste set, waarin een tie break de beslissing moest brengen. Op de cruciale punten nam de ervaring van Safarova de bovenhand. Ze haalde de eerste set binnen met 7-6(3). In de tweede set ging het duidelijk gemakkelijker voor Safarova. Ze forceerde een vroeger break, maar moest haar opslag vervolgens ook inleveren. Ze herpakte zich echter en trok het laken met 6-3 naar zich toe. Safarova mag zich nu opmaken voor een ontmoeting met Ana Ivanovic. De twee strijden dan voor een plaats in de finale.

Federer verrassend uitgeschakeld

Eens het vrouwelijk schoon van de baan verdwenen was, mochten de heren hun kwaliteiten komen tonen. Het Zwitserse duel tussen Roger Federer (ATP-2) en Stanislas Wawrinka (ATP-9) beloofde alleszins een spetterende tweestrijd te worden. Helaas liet king Roger het afweten. Het is geen geheim dat gravel niet meteen Federers favoriete ondergrond is en dat was vandaag nog maar eens te merken. Ballen waar hij op gras of hardcourt met plezier achteraan zou rennen, leek hij radeloos buiten zijn bereik zien neerkomen. Wawrinka speelde de wedstrijd van zijn leven en liet zich niet intimideren door het publiek dat zich als één man voor de volle honderd procent achter Federer schaarde. Zijn houding op de baan zorgt ervoor dat ‘Stan the Man’ niet meteen een publiekslieveling is, maar zelfs dat laat hem Siberisch koud. In de laatste set kon Federer nog enig weerwerk bieden, tot een discutabele call van een lijnrechter in het voordeel van Wawrinka beslecht werd. Roger verloor even zijn ‘cool’ en moest drie punten later de duimen leggen voor zijn landgenoot. Met de eindstand 6-4 6-3 7-6(4) op het bord, wint Wawrinka voor het eerst in zijn carrière in een Grand Slam-tornooi van z’n maatje Federer.

Ondertussen legden Jo-Wilfried Tsonga (ATP-15) en Kei Nishikori (ATP-5) elkaar het vuur aan de schenen. De eerste set ging relatief gemakkelijk naar de Fransman. Tsonga speelde degelijk tennis en maakte weinig fouten. Tijdens de tweede set zorgde een stuk duivenwering dat van het dak naar beneden denderde even voor opschudding in het stadion. Tsonga liet zich echter niet van zijn stuk brengen en haalde ook deze set binnen. In de derde set liet Nishikori  niet meer over zich heen lopen. De Japanner vocht terug en haalde set drie en vier binnen. Het energieke benenwerk van Nishikori leek in de vijfde set plots niet meer zo efficiënt. Tsonga kwam terug op kruissnelheid en serveerde stevig. Met 6-3 maakte hij een einde aan de Japanse droom. Na een wedstrijd van meer dan drie uur (6-1 6-4 4-6 3-6 6-3) met wisselende kansen, liet Tsonga zich overgelukkig op de grond zakken. Uitbundig schreef hij ‘Roland, je t’aime’ in het gravel en deed zo de harten van het Franse publiek smelten.  In de halve finale neemt hij het op tegen Stanislas Wawrinka, die eerder vandaag de vloer aanveegde met Roger Federer.

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws