Home » Xtra » Fissette: “Het kan soms snel keren in het leven”

Fissette: “Het kan soms snel keren in het leven”

Fissette: “Het kan soms snel keren in het leven”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Dinsdag raakte bekend dat Wim Fissette de nieuwe coach is van de Wit-Russische Victoria Azarenka (WTA-50). Een verrassende wending in zijn verhaal als trainer, want de 34-jarige Fissette had enkele weken geleden nog besloten om zich honderd procent te focussen op zijn tennisacademie in Tennisdel Genk. Tennisplaza België vroeg de Limburger om uitleg.

Victoria Azarenka en Wim Fissette - © Twitter

Zeg jij je tennisacademie nu vaarwel?
“Nee, helemaal niet. Ik ga mijn tijd verdelen tussen Vika (bijnaam van Victoria Azarenka, nvdr.) en de academie. Zo zijn we het overeengekomen.”

Alles is wel héél snel gegaan de voorbije weken, niet?
“Tja, het kan soms snel keren in het leven. (lacht) Vorige week contacteerde het management van Victoria mij met de vraag of ik interesse had om haar te coachen. Daarna is het inderdaad héél snel gegaan. Zondag heb ik Vika voor het eerst ontmoet en toen hebben we besloten om op het toernooi van Doha (Qatar) de samenwerking een week uit te testen. Dinsdag vertelde ze me echter dat ze meteen overtuigd was en samen wil verdergaan.”

Je bent dus haar nieuwe vaste coach nu?
“Klopt. Het plan is om vijftien à twintig weken samen met haar de tour af te reizen waar ik haar zal begeleiden op de grootste toernooien. De rest van het jaar zal ik in de academie vertoeven waar zij ook af en toe zal komen trainen. Dat heeft ze beloofd. Ik ben alleszins blij met de samenwerking. Het is alweer een leuke uitdaging.”

Tennisdel

Daarnaast blijf je dus actief bij Tennisdel Genk. Wat houdt jouw functie daar precies in?
“Ik focus mij op het internationale luik en ben volledig verantwoordelijk voor de spelers vanaf twaalf jaar. Bij Tennisdel willen we een totaalpakket aanbieden: van de eerste tennisles tot op de grand slams, als het ware. Momenteel gaan onze beste jeugdspelers naar het opleidingscentrum van Tennis Vlaanderen in Wilrijk eenmaal ze veertien jaar zijn. De bedoeling is dat we in de toekomst zulke toppertjes bij ons houden en verder blijven begeleiden.”

De academie bestaat dus al even?
“Met Dries Beerden aan het roer, iemand waarmee ik het voorbije jaar al intensief samenwerkte wanneer ik in het land was. Tennisdel staat kwalitatief trouwens enorm sterk in Vlaanderen. In de laatste vijf jaar zijn er vijf spelers doorgestroomd naar Wilrijk. Toch hebben we niet de ambitie om de grootste tennisacademie te worden. We willen ons eerder focussen op een beperkt aantal nationale én internationale talenten waarin we geloven en die we met een persoonlijke aanpak de best mogelijke begeleiding kunnen geven.”

En Madison Keys?

Eind vorig jaar werd je nog gelinkt aan het Amerikaanse toptalent Madison Keys (WTA-20), maar die samenwerking leek geen lang leven beschoren?
“Nee, het werkte niet echt tussen ons. Ze heeft een knappe prestatie neergezet op de Australian Open, maar zij niet alleen, natuurlijk.”

Doet het jou eigenlijk iets om je ex-protegees aan het werk te zien?
“Natuurlijk. Simona (Halep, WTA-4, nvdr.) bijvoorbeeld. Met haar heb ik vorig jaar goed samengewerkt en zij heeft toen ook een enorme vooruitgang geboekt. Langs de ene kant ben ik dan ook blij dat ze het nu zo goed blijft doen en ben ik er zelfs van overtuigd dat zij binnenkort een Grand Slam gaat winnen. Maar tegelijk heb ik het gevoel dat mijn werk nog niet af was. Ik had natuurlijk graag zelf die Grand Slam gewonnen met haar, maar zo gaat dat nu eenmaal in het tennis.”

Dat klinkt gelaten?
“Nee hoor, het is gewoon niet altijd gemakkelijk. Je zit in een één op één situatie waarbij je soms wekenlang alleen elkaar hebt en vaak hebben speelsters ook gewoon een nieuwe challenge nodig.”

Papa Wim

Een tijdje geleden maakte je via Facebook bekend dat je binnenkort vader wordt. Ga je daar wel tijd voor hebben?
(lacht) “Mijn vriendin en ik verwachten ons eerste kindje midden juli. Het belooft een spannend en druk jaar te worden, absoluut. Ach, voor mijn kindje ga ik sowieso tijd maken!”
 
[alert type=”block” title=”Kim Clijsters Sports & Health Club”]Zou het geen logischere stap geweest zijn voor Fissette om mee in de tennisacademie van zijn gewezen protegee Kim Clijsters te stappen? “Kim heeft intussen voor andere mensen gekozen”, reageert Fissette. “Toen onze samenwerking indertijd gestopt is, stelde ze mij voor om een internationale academie op te starten in Bree, maar daar was ik toen helemaal niet aan toe. Ik had andere doelen voor ogen. Doelen die ik intussen bereikt heb. Toen was het voor mij niet het juiste moment om in zoiets mee te gaan. Of we in de toekomst opnieuw kunnen samenwerken? Waarom niet, al zijn er nog geen gesprekken geweest in die richting.”[/alert]

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws