Home » Xtra » Flashback 1995: Norman van lucky loser naar vierde ronde Wimbledon

Flashback 1995: Norman van lucky loser naar vierde ronde Wimbledon

Flashback 1995: Norman van lucky loser naar vierde ronde Wimbledon

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Tennisplaza België gaat terug in de tijd en laat jou historische tennismomenten herbeleven. In juli 1995 haalde Dick Norman de vierde ronde op Wimbledon door o.a. Pat Cash en Stefan Edberg uit het toernooi te kloppen.

Op 3 juli 1995 speelt Dick Norman op Wimbledon in de vierde ronde tegen Boris Becker. De cruciale naam in Normans rit richting laatste zestien is Oliver Gross. Gross is halfweg jaren negentig een anoniem Duits tennisser en zal dat ook blijven. Op de wereldranglijst kampeert hij tussen stek zestig en zeventig. Hij is zo automatisch geplaatst voor het hoofdtoernooi. Gross trekt zich alsnog terug. Dick Norman, het nummer 176 op de wereldranglijst en in de laatste kwalificatieronde uitgeschakeld door Sandon Stolle, wordt als lucky loser opgevist.

In de eerste drie ronden verslaat de 24-jarige Norman oud-kampioenen Pat Cash en Stefan Edberg en meervoudig dubbelwinnaar Todd Woodbridge. Norman, 2m03, heeft geen kind aan de winnaars van weleer. Cash, kampioen in 1987, is dertig. Edberg, winnaar in 1988 en 1990, negenentwintig. YouTube telt zes seconden Dick Norman, een cameo in een vijf minuten durend stuk over Edbergs laatste Wimbledonjaren. Lange wapperende manen tegen een groene achtergrond, een opslagbeweging, een mislukte return en een handdruk aan het net. Meer is het niet, symbolisch des te meer. Tennis was veranderd. Stilisten als Edberg werden weggezet door mannen met kanonopslagen als Goran Ivanisevic, door baselinekrachtpatsers als Jim Courier, door meesterretourneerders als Andre Agassi of door mannen die het zo’n beetje allemaal hadden als Pete Sampras.

Norman overleeft Middle Sunday en mag op Magic Monday, de tweede maandag van het toernooi en mooiste dag van het tennisjaar, tennissen tegen Boris Becker. Het is tien jaar na Beckers eerste zege. Hij was zeventien en zou het toernooi ook winnen in 1986 en 1989. Norman tegen Becker, dat was wel wat om de zomervakantie te starten. Becker wint in drie sets (7-6 (6), 6-3 en 6-4) en zal zes dagen later voor het laatst een Wimbledon-finale spelen. Hij verliest in vier sets van Pete Sampras.
 
[alert type=”info” title=”sportverteller, hersenspinsels over sport”]Sven Vantomme schreef columns en andere teksten voor diverse dag-, week- en maandbladen waaronder Sport/Voetbalmagazine, Passie voor Voetbal, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Nederlandse tennismagazine Forty Love. In 2010 publiceerde hij het boek ‘Start to visit – Sportreisgids’.

Zijn sportblog is terug te vinden op sportverteller.be.[/alert]

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws