Home » Xtra » Flashback 2004: Henin wint olympisch goud in Athene

Flashback 2004: Henin wint olympisch goud in Athene

Flashback 2004: Henin wint olympisch goud in Athene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Tennisplaza België gaat terug in de tijd en laat jullie historische tennismomenten herbeleven. Op 21 augustus 2004 triomfeerde Justine Henin met een gouden medaille op de Olympische Spelen in Athene. Ze behaalde de finale na een miraculeuze zege tegen de Russin Anastasia Myskina en rekende in de finale af met de Franse Amélie Mauresmo.

In 2004 stond Henin, toen 22 jaar, op de eerste plaats op de WTA-ranking. Ze had toen al 3 grandslamtoernooien gewonnen: Roland Garros en de US Open in 2003 en de Australian Open in 2004. In deze grandslams won Juju telkens in een Belgische finale van Kim Clijsters. In het begin van 2004 triomfeerde ze ook nog in de toernooien van Sydney, Dubai en Indian Wells.

Zonder voorbereiding naar Athene

Helaas kreeg Henin later in 2004 last van het cytomegalovirus. Dit is een virus, gelijkaardig aan klierkoorts, dat zorgt voor ernstige vermoeidheidsproblemen. Door dit virus verloor Henin in de tweede ronde van Roland Garros en liet ze verstek gaan voor Wimbledon. In augustus trok de nummer 1 onvoorbereid naar de Olympische Spelen in het Griekse Athene. Op het harcourt van Athene verbaasde de Waalse de hele wereld met een onwaarschijnlijke remonte in de halve finale.

In de halve finale speelde Henin tegen de Russin Anastasia Myskina. Myskina won in 2004 Roland Garros en stond in de top 5 op de wereldranglijst. Henin won de eerste set tegen de Russin met 7-5 maar verloor de tweede set met 7-5.

In de derde set leek de droom van olympisch goud voorbij voor Henin. Myskina kwam op een 5-1 voorsprong en kon de wedstrijd uitserveren maar Henin kwam op miraculeuze wijze terug. Ze won de laatste set uiteindelijk met 8-6. Henin en haar coach Carlos Rodriguez glunderden na de onwaarschijnlijke overwinning.

Henin ging daarna voluit voor de gouden medaille. België heeft op dat moment op de Olympische Spelen slechts één bronzen medaille, van Ilse Heylen in het judo. Wielrenner Axel Merckx behaalde ook nog brons op dezelfde dag dat Henin voor het goud streed. In de finale had Henin geen enkel probleem met de Franse Amélie Mauresmo die toen in de top 3 van de WTA-ranking stond. Ze klaarde de klus met twee keer 6-3 en pronkte met de gouden medaille. Juju zei achteraf dat de olympische titel de grootste overwinning uit haar carrière was.

Justine Henin ging in 2011 definitief op tennispensioen. Ze verzamelde in totaal 43 WTA-toernooizeges, waarvan zeven overwinningen in grandslamtoernooien. Henin won vier keer Roland Garros, twee keer de US Open, één keer de Australian Open en twee keer de Masters. Vandaag is Henin nog actief in de tenniswereld met haar tennisschool, de Justine Henin academy. Samen met haar vriend Benoît Bertuzzo heeft ze ook een dochtertje Lalie.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Wouter Kesteloot

Wouter Kesteloot

Meer nieuws