Home » Grand Slam » Australian Open » Flipkens en Wickmayer ronde verder

Flipkens en Wickmayer ronde verder

Flipkens en Wickmayer ronde verder

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Zowel Kirsten Flipkens als Yanina Wickmayer zijn er in geslaagd om hun eerste ronde van de ASB Classic, in Aucland, Nieuw-Zeeland (WTA international; $ 235 000) te winnen. Kirsten Flipkens had daar drie sets voor nodig, Yanina Wickmayer twee.

2013 wordt zowel voor Kirsten Flipkens (WTA-54) als voor Yanina Wickmayer (WTA-23) een belangrijk jaar. Kirsten Flipkens wil laten zien dat haar fantastische einde van het seizoen 2012 geen toeval was en droomt stiekem van de top-25, terwijl Yanina Wickmayer bij de allerbeste speelsters van de wereld wil geraken en hoopt op een plekje bij de beste 10 van de wereld. Starten in 2013 doen ze beiden in Auckland als voorbereiding op de Australian Open die op 14 januari begint.

In de eerste ronde werd Kirsten Flipkens (foto) uitgeloot tegen de Kazachse Galina Voskoboeva (WTA-82), die in het verleden al bewees altijd een lastige klant te zijn (zo schakelde ze Wickmayer vorig jaar in de eerste ronde van de Australian Open uit, en bracht ze haar ook op de rand van een zenuwinzinking in de tweede ronde van Wimbledon). Hun enige onderlinge duel (daterende van 2007) werd ook gewonnen door Voskoboeva, hoewel Flipkens daar wel al na drie spelletjes de handdoek in de ring moest gooien. Flipper was dus gewaarschuwd, maar was ook vastbesloten om het goed te doen op het eerste toernooi van 2013.

En dat bleek al meteen in de eerste set. Flipkens startte als een speer, en hoewel ze doorheen die eerste set vijf breakpunten moest wegwerken, kwam ze toch nooit écht in gevaar. Zelf brak ze wel twee keer, en haalde zo de eerste set op een drafje binnen: 6-1. De tweede set was een pak spannender. Deze keer moest Flipkens slechts twee breakpunten wegwerken, maar bij een daarvan ging ze in de fout. Zelf kon ze slechts een van haar vijf breakpunten benutten, en dus werd het uiteindelijk een tiebreak om te beslissen over de winnaar van set twee. En daarin was de Belgische niet vanaf het begin mee. Voskoboeva nam al snel een voorsprong en gaf deze niet meer uit handen: 2-7, een derde set moest dus de beslissing brengen.

Na opnieuw een break van beide vrouwen, leek ook deze set af te stevenen op een tiebreak. Maar dat was toch buiten Kirsten Flipkens gerekend. De sympathieke Molse had nog wat extra in haar tank zitten voor de laatste twee games, en verraste Voskoboeva met opnieuw een break: 7-5.

Ook voor Yanina Wickmayer stond vandaag haar eerste partij van 2013 op het programma. Als derde reekshoofd in Auckland werd ze door het lot gekoppeld aan de Slowaakse Magdalena Rybarikova (WTA-62). Drie keer eerder speelden ze al tegen elkaar, waarbij de Belgische de laatste twee (2008 & 2009) ontmoetingen wist te winnen, maar de eerste (ook 2008) aan Rybarikova moest laten. In haar typische roze-blauwe Erke-kleuren ging Wicky dan ook op zoek naar een derde overwinning op rij.

Hoewel Yanina Wickmayer in de eerste set constant het overwicht leek te hebben, had Rybarikova geen zin om zich zomaar te laten doen. Net als de Belgische brak ook zij tweemaal door de opslag van haar tegenstandster, en dus moest een tiebreak bij 6-6 de verlossing brengen. Wickmayer had geen medelijden meer en pakte die met 7-3.

De tweede set zag daarna een verloste Yanina Wickmayer die pas echt op gang kwam. Het eerste service-percentage van 28 % van Rybarikova werd genadeloos afgestraft met twee breaks en zelf kwam Wicky niet meer in de problemen op haar opslag. De 6-2-eindstand was dan ook maar een logisch gevolg van het overwicht van de Belgische.

En zo zorgen Flipkens en Wickmayer voor een twee op twee in Auckland. Morgen – op Nieuwjaarsdag – komen ze beiden ook nog in actie in het dubbelspel, respectievelijk aan de zijde van Johanna Larsson en Svetlana Kuznetsova. Hun tweede ronde in het enkelspel zal dus pas voor woensdag zijn. Daarin komt Kirsten Flipkens voor de eerste keer in haar carrière tegenover de Française Pauline Parmentier (WTA-65) te staan. Yanina Wickmayer neemt het op tegen, afhankelijk van wie morgen het beste blijkt, kwalificatiespeelster Nudinida Luangnam (WTA-211) of Romina Oprandi (WTA-61). Voor Wickmayer en Oprandi wordt het mogelijk de eerste confrontatie, terwijl de Belgische in 2007 al eens de maat nam van Luangnam.

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws