Home » Xtra » Interview » EXCLUSIEF – Gewezen Belgische tennissterren blikken vooruit op Roland Garros

EXCLUSIEF – Gewezen Belgische tennissterren blikken vooruit op Roland Garros

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Op de vooravond van Roland Garros strikten we Sabine Appelmans, Dominique Monami en Xavier Malisse voor een interview. Wie zien zij winnen in Parijs, en hoe schatten zij de kansen van de Belgen in?

Hoe beleven jullie Roland Garros?
Malisse: “Ik vind Grand Slams altijd wel leuk om te volgen, misschien ga ik eens een dag naar Parijs. En anders volg ik zeker af en toe een wedstrijd thuis op tv.”
Appelmans: “Ik geef opnieuw commentaar voor VRT, helaas vanuit Brussel. Je mist dan wel wat de sfeer van Parijs. Ik hoop dat de Belgen het goed doen, na een paar rondes begint het dan echt te leven in ons land en dat is erg leuk.”
Monami: “Ik volg het vooral van thuis uit, in de zetel of tijdens het strijken… (lacht). De Grand Slams blijf ik altijd volgen, Roland Garros is heel belangrijk voor de Belgen al speelde in zelf liever op Wimbledon of in Melbourne.”

Xavier Malisse - © Melissa Van de Wiele
Xavier Malisse – © Melissa Van de Wiele

Wie wint dit jaar?

Malisse: “Misschien kan iemand één of twee sets tegen Nadal winnen, maar drie sets zie ik niet gebeuren. Dominic Thiem en Alexander Zverev zijn wellicht z’n grootste uitdagers. Bij de vrouwen ligt het meer open: je hebt Simona Halep, Jelena Ostapenko en Elina Svitolina. Als Halep in een goede bui is, zie ik haar wel winnen”
Monami: “Voor mij is Nadal ook de grote favoriet. Bij de vrouwen zijn er inderdaad veel kandidaten, het is zeer open. Er kunnen ook de eerste dagen al enkele grote verrassingen zijn. Halep speelt heel goed, vorig jaar verloor ze de finale. Ik zie Ostapenko niet opnieuw winnen maar Garbiñe Muguruza of Karolina Pliskova misschien wel.”
Appelmans: “Ik zeg al twee jaar dat Svitolina gaat winnen, maar het is nog niet gelukt. Misschien dit jaar, al lijkt het bij haar vooral een mentale kwestie te zijn.”

Rafael Nadal - © mirsasha (Flickr)
Rafael Nadal – © mirsasha (Flickr)

Wie verrast?
Monami en Appelmans eensgezind: “Alexander Zverev. Op Grand Slams komt hij meestal iets te kort, maar hij is super getalenteerd en heeft nu wat meer ervaring. Bij de vrouwen is de periode van de speelsters die enkel heel hard konden slaan nu echt wel voorbij, er wordt meer tactisch gespeeld, en dus is de draw erg open.”
Appelmans solo: Bij de mannen staat Denis Shapovalov ook op m’n lijstje, maar om het toernooi te winnen is het nog te vroeg.”

Alexander Zverev - © mirsasha (flickr)
Alexander Zverev – © mirsasha (flickr)

Zijn Novak Djokovic en Serena Williams helemaal terug?
Monami: “Ik zag Djokovic spelen in Rome, hij speelde er een goede eerste set tegen Nadal, maar mentaal kwam hij iets te kort. Hij heeft nog niet z’n beste tennisvorm te pakken. Hij speelt wel agressiever dan vorig jaar, heeft het karakter en is op goede weg.”
Appelmans: “Djokovic heeft wat wedstrijden nodig om in het toernooi te komen, hij mag zich niet te snel laten verrassen.”

Appelmans en Monami (opnieuw) eensgezind over Williams: “Het is terecht dat ze geen reekshoofd is in Parijs, ze is nog niet honderd procent. Azarenka was ook geen reekshoofd bij haar terugkeer. Als Serena terug de beste wil zijn, dan moet ze vanaf de eerste ronde klaar staan om iedereen te verslaan. En gravel is nooit haar beste ondergrond geweest, hardcourt is een ander verhaal.”

Serena Williams - © Jimmie48 Tennis Photography
Serena Williams – © Jimmie48 Tennis Photography

Wat doen de Belgen?
Malisse: “Goffin moet in de derde ronde wellicht tegen Monfils, als die scherp staat is het wel lastig met het Franse publiek. Mertens is fysiek heel sterk, dat is wel een topper waarop we kunnen rekenen.”
Monami: “Ik denk niet dat Elise een kandidaat is om het toernooi te winnen, op een Grand Slam in de vierde ronde tegen Halep wordt het moeilijk. Ik heb nog altijd een goed contact met haar, het is een toffe meid.”
Appelmans: “Goffin heeft eigenlijk een goede loting. Monfils is dit jaar minder sterk bezig, hij kent veel pieken en veel dalen. Dimitrov wordt wellicht lastig, al zette hij dit jaar ook nog geen schitterende resultaten neer. We gaan alleszins geweldig supporteren voor onze landgenoten!” (lacht)

Elise Mertens en David Goffin - © Screenshot Youtube
Elise Mertens en David Goffin – © Screenshot Youtube

Melissa Van de Wiele

Melissa Van de Wiele

MEER NIEUWS