Home » Davis Cup » Goffin bezorgt België plaats in kwartfinales Davis Cup

Goffin bezorgt België plaats in kwartfinales Davis Cup

Goffin bezorgt België plaats in kwartfinales Davis Cup

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op de derde dag van de Davis Cup-ontmoeting had België tegen Hongarije voldoende aan één punt om zich te plaatsen voor de kwartfinales. Het was aan David Goffin (ATP-7) om dat punt voor België binnen te halen tegen Marton Fucsovics (ATP-63). Een wisselvallige Goffin had het niet altijd even makkelijk, maar slaagde uiteindelijk in vier sets in zijn taak.

Na overwinningen van Goffin en Ruben Bemelmans (ATP-120) op de eerste dag, maar een verlies in het dubbelspel op dag twee, startte België met een 2-1-voorsprong aan dag drie. Hoewel nog alles kon, was Goffin de grote favoriet in zijn partij en werd verwacht dat hij de ontmoeting zou afmaken.

Belgische supporters - © Imagellan
Belgische supporters – © Imagellan

Bij de start van de partij liet Fucsovics echter zien dat hij niet toevallig zo ver geraakt was op de Australian Open. Geduldig bleef hij de ballen van Goffin verdedigen, wachtend op een foutje van de Belg of op een moment waarin hij de rally kon overpakken. Tot 3-2 behield iedereen zijn eigen opslag, maar met enkele stevige returns dwong Goffin de eerste breakkansen af. De eerste kans werd nog weggewerkt, maar bij de tweede was het wel raak: 4-2. Lang mocht Goffin van die voorsprong echter niet genieten, want met enkele slordigheden en stevig tennis van Fucsovics moest hij meteen daarna zijn opslag op love afgeven. De rally’s werden langer en intenser, maar geen van beide spelers wou een stap opzij zetten. Bij 6-5 startte Fucsovics echter slordig aan zijn game, en mede daardoor kon Goffin naar twee setpunten snellen. Bij het eerste ging het nog mis, maar het tweede was wel raak: 7-5.

In de tweede set bleef Goffin wat wisselvallig spelen, tot zijn eigen frustratie. Fucsovics profiteerde echter niet en het was Goffin die bij 2-1 opnieuw de eerste breakkans afdwong. Goffin wist die kans niet te verzilveren en leek wat last te hebben met zijn schoenen. Op enkele momenten schoof hij uit, maar hij kon zijn evenwicht telkens nog net houden. Opnieuw stevenden de spelers af op een tiebreak, maar bij 5-4 kwam Goffin dan toch onzacht in aanraking met de grond. Er leek echter niet echt iets aan de hand en enkele ogenblikken later pakte hij de set met 6-4.

Marton Fucsovics - © Imagellan
Marton Fucsovics – © Imagellan

Fucsovics wou zich echter niet gewoon geven en krikte zijn niveau in het begin van de derde set op. Hij ging in het openingsspelletje door de opslag van Goffin en probeerde meer te domineren in de rally’s. Het niveau van de match ging de hoogte in, maar Fucsovics begon ook steeds meer tekenen van vermoeidheid te tonen. Goffin reageerde – tot grote frustratie van Fucsovics – meteen met een rebreak. De reactie van Goffin was echter van korte duur en Fucsovics tastte in zijn energiereserves: met hét punt van de ontmoeting dwong hij opnieuw breakkansen af en verzilverde even later opnieuw een voorsprong: 1-2. Die voorsprong bleeft de Hongaar vasthouden, ondanks sterke vocale steun voor Goffin. Bij 3-5 werd Goffin gedwongen om te serveren om in de set te blijven, maar daar slaagde hij niet in. Met een return op de lijn dwong Fucsovics een vierde set af: 3-6.

Om zich op te laden voor de vierde set, verdween Goffin even in de catacomben. Daar vond hij zijn vertrouwen terug, en bij terugkomst probeerde hij beetje bij beetje het commando terug over te nemen. Het was Goffin die nu terug ging aanvallen en daarvoor werd hij al in het derde game beloond met een break: 2-1. Meteen daarna kwam Goffin opnieuw in de problemen op zijn eigen opslag, maar met drie aces op rij serveerde hij zich een weg naar 3-1. Daarna leek de fut bij Fucsovics er helemaal uit. Op automatische piloot ging Goffin nog eens door de opslag van de Hongaar (4-1). Met onder andere een geweldige reactie op een dropshot van Goffin even later – hij plaatste de bal perfect in de hoek van het veld – dwong hij bij 5-1 al zijn eerste twee wedstrijdpunten af. Die werden echter allebei van de tafel geveegd door Fucsovics. Op de eigen opslag keek Goffin nog tegen een breakpunt aan, maar enkele punten later was het derde matchpunt dan toch raak: 6-3.

Na de partij reageerde Goffin vooral opgelucht: “Ik ben heel blij dat ik België naar de kwartfinale kan loodsen, maar vooral ook dat ik deze match gewonnen heb in vier sets. Op het einde van de tweede set kreeg ik het heel moeilijk toen ik een paar keer uitschoof en dat heeft zich vertaald in de derde set. In de vierde set begon ik echter terug beter te retourneren en met de geweldige steun van het publiek heb ik mezelf zo terug in de match geknokt.” In de kwartfinales nemen Goffin en co het op tegen de VS.

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws