Home » Davis Cup » Goffin brengt België op 1-0 met fenomenale remonte

Goffin brengt België op 1-0 met fenomenale remonte

Goffin brengt België op 1-0 met fenomenale remonte

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

David Goffin (ATP-16) heeft België op een 1-0-voorsprong gebracht tegen Groot-Brittannië in de Davis Cup-finale. Goffin kwam op een 2-0-achterstand tegen Kyle Edmund (ATP-100) maar keerde met de steun van het publiek indrukwekkend terug.

De langverwachte Davis Cup-finale tussen België en Groot-Brittannië ging van start met een duel tussen de Belgische nummer één David Goffin (ATP-16) en de 20-jarige Kyle Edmund (ATP-100) die in Zuid-Afrika geboren is. De vijf jaar oudere en veel hoger gerangschikte Goffin startte duidelijk als favoriet tegen de onervaren Edmund. Edmund had evenwel veel vertrouwen op gravel opgedaan met een zege in het Argentijnse graveltoernooi van Buenos Aires en was zeker niet te onderschatten.

Edmund domineert de match

Het eerste game van de match begon meteen veelbelovend. In een game van twaalf (!) minuten kreeg Goffin twee breakpunten maar pakte Edmund uiteindelijk het spelletje. Daarna kreeg Goffin problemen op zijn opslag. Edmund liet onze landgenoot naar alle kanten van het terrein lopen, dwong twee breakpunten af en benutte meteen de eerste breakbal. De Brit speelde met steeds meer vertrouwen en snelde naar 3-0.

Het ging van kwaad naar erger met Goffin. Edmund ging een derde keer door de opslag van Goffin en snelde op zijn opslag naar 5-0. Onze landgenoot kon een eerste setpunt wegwerken en keerde daarna terug tot 5-3. Toen serveerde Edmund evenwel sterk en greep hij de eerste set met 6-3 na ongeveer 40 minuten.

27/11/2015 - GHENT - Flanders Expo - Draw ceremony - Belgium Team -MATCH1- David GOFFIN - Kyle EDMUND  ©Philippe Buissin/ IMAGELLAN
MATCH1- David GOFFIN – Kyle EDMUND
©Philippe Buissin/ IMAGELLAN

In de tweede set kon Goffin zijn eerste opslagspelletje wel pakken maar daarna nam Edmund opnieuw het heft in handen. De Brit serveerde sterk en zette Goffin met een sterke forehand opnieuw onder druk op zijn opslag. In een mum van tijd vloog Edmund naar 5-1. Goffins opslag draaide volledig vierkant en zo had Edmund na slechts een halfuur twee ballen voor set twee. Goffin sloeg een dubbele fout en zo werd het in de tweede set 6-1 voor Edmund.

Nieuwe hoop voor Goffin

Door de 2-0-achterstand in sets stond Goffin in de derde set met zijn rug tegen de muur voor een moeilijke opgave. De Luikenaar gaf echter niet op en geraakte eindelijk door het pantser van Edmund. Bij 1-1 profiteerde Goffin van foutjes bij Edmund en kwam zo op een break voorsprong. Onze landgenoot vond zijn vertrouwen terug, verzilverde een tweede breakpunt en kwam zo op een 4-1 voorsprong. Edmund brak één keer terug maar Goffin ging op zijn beurt door de opslag van de Brit. Bij 5-2 kon Goffin zo serveren voor de derde set. Hij dwong twee breakpunten af, maakte het af bij de tweede breakpoging en keerde zo terug naar 2-1 in sets.

In de vierde set ging Goffin meteen verder op zijn elan. Hij speelde met steeds meer vertrouwen, strooide met de winners en domineerde de match. Bij Edmund begon daarentegen de vermoeidheid een rol te spelen. Goffin benutte twee breakpunten en snelde naar een 5-1-voorsprong. Ook een kapot net kon geen roet in het eten gooien. Bij 5-1 kreeg Goffin op de opslag van Edmund een setpunt en maakte hij het meteen af: 2-2 in sets!

Demonstratie van Goffin in de vijfde set

In de vijfde set toonde Goffin waarom hij het nummer 16 van de wereld is. Hij domineerde alle rally’s en gaf Edmund geen enkele kans meer. Goffin tenniste op een wolk en snelde zo in amper twintig minuten naar 6-0. Daarmee keerde hij voor het eerst in zijn tenniscarrière terug van een 0-2-achterstand. Het Belgische publiek ging volledig uit zijn dak en bouwde een feestje. Edmund was danig onder de indruk van de omstandigheden en liet een traantje. De vreemde eindscore is 3-6,1-6,6-2,6-1 en 6-0.

“Ik ben fysiek klaar voor het dubbelspel”

Op de persconferentie achteraf gaf Goffin toe dat hij een moeilijke match achter de rug had. “In het begin speelde ik niet goed en had ik problemen met mijn opslag. Ik voelde de druk op mijn schouders. Na de tweede set was ik bezorgd want Edmund speelde heel goed, met een sterke forehand” Goffin had ook lof voor zijn tegenstander: “Kyle (Edmund) heeft veel potentieel en kan in de toekomst nog ver geraken.”

Goffin besprak ook nog of hij in het dubbelspel in actie zou kunnen komen. “Fysiek voel ik me klaar om het dubbelspel te spelen maar ik heb nog niet veel ervaring in het dubbelspel. De tips van dubbeltrainer Michaël Llodra hebben me wel al geholpen.“

Een teleurgestelde Edmund gaf ook zijn visie op de spannende match. “Ik had een game plan en dat werkte goed. Op het einde zat ik er echter fysiek door. Ik geloofde in de zege en daarom was ik ook heel ontgoocheld.”

Wouter Kesteloot

Wouter Kesteloot

Meer nieuws