Home » Geen categorie » Gras zorgt voor drie Belgische halve finalisten

Gras zorgt voor drie Belgische halve finalisten

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Belgen houden van gras, zoveel is deze week wel duidelijk geworden. Zowel Kirsten Flipkens, Yanina Wickmayer en Xavier Malisse (foto) wisten zich deze week te plaatsten voor een halve finale op een grastoernooi. In die halve finales zijn ze ook ver van kansloos.

TennisDirect campagne interclub maart 2021
TennisDirect campagne interclub maart 2021

Xavier Malisse (ATP-60) was de eerste om zijn ticketje naar de laatste vier te boeken. Al bij al had de Belg niet al te veel problemen met de Spanjaard Roberto Bautista Agut (ATP-63) op het ATP-toernooi van Rosmalen, de Topshelf Open (€ 410 200). Beide sets gingen gelijk op tot 4-4, maar dan schakelde X-man telkens een versnelling hoger: 6-4 en 6-4. In de halve finale kijkt Malisse in de ogen van een kwalificatiespeler, al is dat niet de minste: Nicolas Mahut (ATP-240). Mahut – vooral bekend van de legendarische Wimbledonwedstrijd tegen John Isner – en Malisse speelden al drie keer eerder tegen elkaar. In 2006 was Mahut de sterkste op gras, maar in 2009 was Malisse dan weer twee keer de sterkste op hardcourt.

 

Even later was het aan Kirsten Flipkens (WTA-20) om in datzelfde Rosmalen (€ 235 000) te juichen. Tegen de Poolse Urszula Radwanska (WTA-38) had Flipkens, het vierde reekshoofd, meer last van haar lichaam dan van haar tegenstandster, het zevende reekshoofd. Flipkens speelde haar typerende, gevarieerde spel, en hoewel Radwanska er vrij goed mee omging, was het toch Flipper die de bovenhand hield. Even leek het nog mis te gaan toen de Belgische verzorging aan haar rug (een gevolg van de lichte blessure aan haar knie) nodig had, maar uiteindelijk dwong ook zij haar halve finale-plaats af met een 6-4 en 6-4-overwinning. In de halve finale speelt ook Flipkens tegen een kwalificatiespeelster, tegen de 19-jarige Garbine Muguruza (WTA-70). Het wordt het eerste duel tussen beide speelsters.

 

Tot slot heeft ook Yanina Wickmayer (WTA-51) de halve finales weten te bereiken. Zij deed dat op het toernooi van Eastborne, de Aeugon International ($ 690 000), door het Russische zesde reekshoofd Maria Kirilenko (WTA-10) uit te schakelen. De toeschouwers zagen een eerste set waarin Wickmayer in vuur en vlam stond. Vanuit elke positie van de court wist ze winners te slaan en Kirilenko wist niet van welk hout pijlen maken. Op minder dan een half uur stond de 6-2 dan ook op het bord. Daarna liet Kirilenko zich verzorgen aan de knie, en dat deed haar blijkbaar goed. Wicky verloor haar concentratie een beetje en Kirilenko profiteerde optimaal: 1-6. In de derde en beslissende set was de Belgische opnieuw bij de les. Ze stormde naar een 5-2 voorsprong en kreeg bij 5-3 zelf drie wedstrijdpunten op haar eigen opslag. Kirilenko werkte ze echter allemaal weg en kwam na een korte regenpauze opnieuw langs zij: 5-5. Dat was het signaal voor Wickmayer om nog eens een tandje bij te steken, en zo kon ze even later toch nog juichen: 7-5. En zo boekte Wickmayer, na haar overwinning tegen Petra Kvitova (WTA-8), al haar tweede overwinning tegen een top 10-speelster op evenveel dagen. In de finale neemt Wickmayer het op tegen de Russische Elena Vesnina (WTA-36). Wickmayer won al een keer van haar op hardcourt (in 2011), maar verloor ook al een keer op hardcourt (in 2011) en een keer op gras (in 2009) tegen Vesnina.

Rob van Roy

Rob van Roy

MEER NIEUWS

Roberto Bautista Agut - © Richard van Loon (tennisfoto.net)

Vierde reekshoofd onderuit op European Open

Vierde reekshoofd Roberto Bautista Agut (ATP-20) heeft zich niet kunnen plaatsen voor de kwartfinale op de European Open in Antwerpen (België, ATP 250). De Hongaar Marton Fucsovics (ATP-39) was in drie te sterk voor de 33-jarige Spanjaard.

LEES MEER