Home » ATP » Gravelbijter Ferrer hangt racket aan de haak

Gravelbijter Ferrer hangt racket aan de haak

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Opnieuw moet het mannentennis afscheid nemen van een legende. David Ferrer (ATP-144) verloor in de tweede ronde van de Mutua Madrid Open (ATP Masters 1000, Spanje) en borg zijn tennisrackets voorgoed op.

De Spanjaard had vooraf reeds aangekondigd dat dit zijn laatste toernooi zou worden. Hij slaagde erin zijn vaarwel nog even uit te stellen door in de eerste ronde na meer dan twee en een half uur spelen landgenoot Roberto Bautista Agut (ATP-21) naar huis te sturen. Het huidige nummer drie Alexander Zverev (ATP-3) bleek echter een maatje te groot. Met 6-4 en 6-1 maakte de Duitser ongewild een einde aan een tijdperk.

Ferrer kan terugblikken op een prachtige carrière. Hij stond ooit nummer drie op de wereldranglijst, bemachtigde maar liefst 29 ATP-titels en daarbovenop won hij met thuisland Spanje drie keer de Davis Cup. Hij werd als gravelspecialist bestempeld, maar behaalde ook topresultaten op hardcourt.

Zijn beste prestatie op een Grand Slam was een finale op Roland Garros 2013, waarin hij de duimen moest leggen voor die andere Spaanse gravelfanaat, Rafael Nadal (ATP-2). Zowel op de US als de Australian Open haalde hij de halve finale. Wimbledon bleek iets minder succesvol voor het zuiderse voetenwerk, op het Londense gras kwam hij nooit verder dan een kwartfinale.

De gewiekste Spanjaard heeft de pech gehad het millenium te moeten delen met buitenaardse godenkinderen als Novak Djokovic (ATP-1), Roger Federer (ATP-3), Nadal en Andy Murray (ATP-217) bij momenten. Ondanks zijn kwaliteiten, hoorde hij net niet bij het clubje van de onsterfelijke vier. Ferrer keek op naar landgenoot Nadal, hoewel die jonger was en later in het professionele circuit dook. “Rafa was steeds een spiegel voor me. Hij won Roland Garros en stak even later ook de beker van Queen’s in de hoogte. Eén toernooi winnen was niet genoeg, je moest blijven gaan.”

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

MEER NIEUWS