Home » Expert » Gravelkoning Nadal: deze records ontbreken nog

Gravelkoning Nadal: deze records ontbreken nog

Gravelkoning Nadal: deze records ontbreken nog

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Dat Rafael Nadal (ATP-1) de beste gravelspeler aller tijden is, wordt niet ontkend. Hij rijgt het ene record na het andere aan elkaar. De vraag stelt zich: heeft Nadal (kans op) alle records op gravel?

Het antwoord luidt: neen. Maar laat ons even dieper in de statistieken duiken.

Ongenaakbaar op Roland Garros

Op het tweede grandslamtoernooi van het jaar heeft Nadal sinds zijn eerste eindoverwinning in 2005 een indrukwekkende zegereeks neergezet. Hij won tien titels, in tien finales en speelde tien halve finales. Niemand deed hem dat ooit na op Roland Garros. Hij speelde 81 wedstrijden in Parijs en won er daar 79 van, een winstpercentage van 97,5%. Dat is een hoger winstpercentage dan welke andere speler ooit op een Grand Slam. Rafa won Roland Garros bij zijn eerste deelname, net als Mats Wilander in 1982.

Tussen 2010 en 2014 won hij de French Open vijf keer op rij. Enkel Björn Borg (Wimbledon van 1976-1980) en Roger Federer (Wimbledon van 2003-2007 en US Open van 2004-2008) deden hem dat na, maar niet op gravel. De Spanjaard won 39 wedstrijden op rij op Roland Garros en neemt ook de tweede plaats in (31). Borg volgt op plaats drie met 28 achtereenvolgende overwinningen. Nadal won Roland Garros drie keer zonder setverlies en deelt daarmee de eerste plaats met, opnieuw, Borg. Nadal en Borg zijn de enige twee spelers die daarin slaagden trouwens, in welk grandslamtoernooi dan ook. Daarnaast behaalde Nadal zes keer de finale zonder een set te moeten inleveren.

Op Roland Garros zijn er nog vier records die niet op naam van Nadal staan. Eén ervan zal hij nooit meer kunnen halen: deze van jongste speler ooit die Roland Garros won. Dat record staat op naam van Michael Chang die 17 jaar en 3 maanden oud was toen hij verrassend de titel binnenhaalde. Nadal won zijn eerste titel drie dagen na zijn 19e verjaardag, evenzeer een knappe prestatie.

Drie records liggen nog in het bereik van de Spanjaard. De oudste winnaar is op dit moment zijn landgenoot Andrés Gimeno die in 1972 de titel won op 34 jaar en 301 dagen. Als Nadal de titel wint in 2021 (of later) breekt hij ook dat record. Daarnaast vallen er nog twee records van Borg te breken: minste games verloren op weg naar de titel (32) en aantal sets op rij gewonnen (41). Nadal kwam in de buurt van dat laatste record (32) en de teller staat nu op 26. Dit jaar kan dat record dus sneuvelen.

The King of Clay

Nadal won een totaal van 54 titels op het gemalen baksteen (op een totaal van 76) en is daarmee de onbetwiste nummer één op die ondergrond. De tweede plaats is voor de Argentijn Guillermo Vilas die er 49 won in zijn carrière. Alles bij elkaar geteld won Nadal 399 wedstrijden op gravel (inclusief Barcelona) en daarmee staat hij ‘slechts’ op de vierde plaats na Vilas (660), Manuel Orantes (501) en Thomas Muster (422). Het record van Vilas lijkt vrijwel onbereikbaar voor de 31-jarige Spanjaard. In de periode 2005-2007 was Nadal 81 wedstrijden ongeslagen op gravel. Vilas volgt op de tweede stek met 53 gewonnen gravelpartijen op rij.

De Spanjaard prijkt wel op de eerste plaats wat betreft het percentage gewonnen wedstrijden op gravel met 91,9%. Geen enkele andere speler domineerde ooit zo op één ondergrond. Ter vergelijking: het nummer één op het gras is Federer met 87,2% en het nummer één op hardcourt is Novak Djokovic (ATP-12) die 83,9% van zijn wedstrijden op die ondergrond won. Op dit moment won Nadal 40 sets op rij in zijn wedstrijden op gravel, ook een record.

Ooit al gehoord van de Clay Slam? Dat zijn de toernooien van Monte Carlo, Rome, Madrid en Roland Garros. Nadal is de enige speler die erin slaagde deze vier toernooien te winnen in één jaar (2010). Vorige week won Nadal voor de elfde keer het Masterstoernooi van Monte Carlo (de undécima) en hij is momenteel op weg om deze prestatie te herhalen in Barcelona. Geen enkele speler won ooit elf keer hetzelfde toernooi. Enkel Federer komt in de buurt met negen toernooioverwinningen op één toernooi op de grascourts van Halle. De Spanjaard won 23 Masterstitels op gravel gevolgd door Borg, Djokovic en Ivan Lendl met elk acht overwinningen.

Conclusie

Neen, niet alle gravelrecords zijn nog haalbaar voor Nadal. Zelfs niet het record van de meeste verloren partijen op gravel. Het feit is echter dat geen enkele speler ooit in de geschiedenis een ondergrond zo kon domineren. Zijn overwinningen op de Australian Open, Wimbledon, de US Open en op de Olympische Spelen (in twee disciplines) leveren daarenboven het bewijs dat de Spanjaard geen one trick pony is.

De grote leemte op zijn palmares blijft echter het wereldkampioenschap dat het tennisjaar traditioneel afsluit, de zogenaamde ATP Finals. Hij speelde tweemaal de finale in 2010 en 2013 maar verloor daarin van die andere grootheden, respectievelijk Federer en Djokovic.

Hoe dan ook: het gravelseizoen is dé tijd van het jaar voor Nadal en het valt af te wachten of hij ook dit jaar de grote toernooien kan winnen. Zit er een elfde titel op Roland Garros aan te komen? All bets are on.

[alert type=”info” title=”Zelf een mening?”]Kristof Rubens is redacteur van Tennisplaza. Wil jij zelf je mening kwijt? Stuur jouw opiniestuk naar info@tennisplaza.be en misschien publiceren wij het op Tennisplaza.[/alert]

koen

koen

Meer nieuws