Home » Xtra » Heibel over prijzengeld op ITF-circuit krijgt gehoor

Heibel over prijzengeld op ITF-circuit krijgt gehoor

Heibel over prijzengeld op ITF-circuit krijgt gehoor

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Spelers op het ITF-circuit komen steeds meer in opstand tegen de lage prijzengelden waarvoor zij spelen. Ook voor de Belgische tennissers wordt de situatie steeds moeilijker houdbaar, zo vertellen ze zelf aan Tennisplaza België. De ITF komt nu met een voorstel om de toppers van morgen tegemoet te komen.

De International Tennis Federation (ITF) is bij het grote publiek vooral bekend voor het organiseren van de Grand Slams, maar ook voor de kleinere toernooien ligt de organisatie in hun handen. Bij de vrouwen gaat het om alle toernooien met prijzengeld minder dan $ 100 000, terwijl het bij de mannen om de zogenaamde Futures gaat, de toernooien kleiner dan $ 15 000. Deze toernooien vormen zo de natuurlijke overgang tussen het juniorencircuit en de WTA- (bij de vrouwen) en Challenger- en ATP-toernooien (bij de mannen).

Loon uit 1998

Steeds meer spelers van deze zogenaamde ITF-toernooien zijn echter misnoegd over het prijzengeld. Nadat het volledige ITF-circuit hervormd werd in 1998, zijn de prijzengelden namelijk nooit meer opgetrokken. Ter vergelijking: de gemiddelde levenskost op het tenniscircuit steeg gedurende diezelfde periode met meer dan 50 %. Daarnaast steeg het prijzengeld op de prestigieuzere toernooien wél, waardoor er een serieuze loonkloof ontstaan is. Zo neem je na verlies in de eerste ronde van een Grand Slam zo’n € 30 000 (± $ 35 500) mee naar huis, terwijl op de kleinste toernooien een slordige € 8 200 ($ 10 000) verdeeld wordt over 32 spelers (waarbij de winnaar nog iets meer dan € 1 000 krijgt, maar een kwartfinalist het moet doen met amper € 220) . Steeds meer spelers begonnen dan ook publiekelijk hun onvrede hierover te ventileren, en kregen daarbij steun van toppers zoals Andy Murray (ATP-6).

Sander Gillé - © Sander Gillé (Facebook)
Sander Gillé – © Sander Gillé (Facebook)

Ook voor de Belgische tennissers wordt de situatie steeds moeilijker houdbaar. Sander Gillé (ATP-777): “De situatie is dramatisch. Het is zo goed als onmogelijk om een professionele carrière uit te bouwen op het Futures-niveau.” Ook bij de vrouwen leeft dit probleem. “Met alle kosten die je hebt, kan je eigenlijk niets verdienen en maak je zelfs verlies”, zo beaamt Magali Kempen (WTA-882).

Torenhoge kosten

Het broodnodige materiaal, de hotelovernachtingen en de vliegtuigtickets maken van het tenniscircuit ook meteen een hele dure aangelegenheid. Volgens een recente ITF-studie kost toernooien spelen voor tennissers gemiddeld zo’n € 32 000 (voor mannen) en € 33 000 (voor vrouwen) per seizoen, maar daarbij wordt er nog geen rekening gehouden met kosten voor eventuele staff zoals coach of kiné. Daardoor lag het zogenaamde break-even point (het punt waarbij de gemiddelde kosten en opbrengsten exact evenveel zijn en er dus een winst van € 0 gemaakt wordt, nvdr.) in 2013 op plaats 336 bij mannen en 253 bij vrouwen. Om echt van je tennis te kunnen leven, moet je volgens Kempen dan ook bijna in de top 100 staan. Voor lager gerangschikte spelers zorgt het tennisleven voor een financiële kater. “De onkosten liggen geregeld tot tien keer hoger dan de winst, terwijl kwalificatiespelers zelfs helemaal niets krijgen. Enkel als je een toernooi wint, kan het zijn dat je geen verlies maakt, maar dan is het nog steeds gewoon een nul-operatie”, zo vertelt Gillé.

Magali Kempen - © www.magalikempen.be
Magali Kempen – © www.magalikempen.be

Om hun grote droom alsnog waar te kunnen maken, proberen tennissers op verschillende manieren geld binnen te halen en zoeken ze steun in verschillende kampen. Kempen: “Op dit moment zijn het voornamelijk mijn ouders die mijn carrière grotendeels financieren, en dat in combinatie met enkele sponsors.” Sommige spelers proberen ook een extra graantje mee te pikken door dubbelspel te spelen. “Het prijzengeld daar ligt echter nog lager. Daarnaast zijn de belastingen op prijzengeld dan weer vaak extreem hoog, waardoor het eigenlijk weinig verschil maakt”, aldus Gillé. Maar ook met meer creatieve oplossingen blijft het moeilijk om rond te komen. “Met de financiële steun van mijn Sander Gillé Foundation (de foundation die Gillé in 2013 oprichtte en waarbij leden hem voor € 35 per jaar kunnen steunen, nvdr.) geraak ik al een stuk verder, maar om eerlijk te zijn heb ik meer nodig. De Foundation covert namelijk slechts een klein derde van mijn jaar.”

ITF komt met voorstel

[three_fourth last=”no”]In afwachting van de resultaten van een grootschalig evaluatieonderzoek in samenwerking met de ATP en de WTA, bleef het lang wachten op een officiële reactie van de ITF. Nu die resultaten echter bekend zijn, komen ze met een plan om de prijzengelden op het ITF-circuit op te trekken. Concreet zou voor elk toernooi het prijzengeld tussen de 20 en 66 % opgetrokken worden, en moet bijna elke organisator voor hospitality (overnachtingen en eten, nvdr.) zorgen voor de periode waarin de spelers nog in het toernooi zitten.

Veel spelers beamen dat dit een stap in de goede richting is. “Door hospitality en lunch aan te bieden aan de spelers worden de kosten voor een groot stuk gedrukt. Hierdoor moet het prijzengeld niet te sterk verhoogd worden om zo een verschil te blijven behouden met de Challenger- en ATP-toernooien, waar het niveau toch hoger ligt”, dixit Niels Desein (ATP-204).

Toch zal het ook met deze regeling moeilijk blijven om van tennis je job te maken, zo voorspelt Kempen: “Ook met deze verlaging van de kosten zal het nog steeds heel duur blijven om internationaal toernooien te spelen.” Ook Gillé ziet nog heel wat problemen: “Ten eerste vallen de kwalificatiespelers alweer uit de boot. Hospitality en prijzengeld is enkel weggelegd voor hoofdtabbel-spelers, waardoor kwalificatiespelers alweer niets krijgen.”

[/three_fourth]

Voorstel ITF

Mannen
$ 10 000 > $ 15 000 +H
$ 15 000 > $ 25 000 +H

Vrouwen
$ 10 000 > $ 15 000 +H 
$ 15 000 > $ 25 000 +H
$ 25 000 > verdwijnt
$ 50 000 > $ 60 000
$ 50 000 +H > $ 60 000 +H
$ 75 000 > $ 90 000
$ 75 000 +H > $ 90 000 +H
$ 100 000 > $ 125 000
$ 100 000 +H > $ 125 000 +H

[three_fourth last=”yes”][/three_fourth]

Niels Desein - © Richard Van Loon (www.tennisfoto.net)
Niels Desein – © Richard Van Loon (www.tennisfoto.net)

Omgekeerd kijken de tennissterren ook met bang hart naar de toernooi-organisaties. Zo vreest Niels Desein dat er toernooien gaan verdwijnen: “We moeten opletten dat het aantal toernooien niet enorm gereduceerd zal worden, aangezien steeds meer toernooien niet in staat zullen zijn om het benodigde prijzengeld te garanderen.” Ook Sander Gillé vreest voor dit probleem: “Bovendien betekent het verdwijnen van toernooien een grotere bezetting voor andere toernooien. Hierdoor zullen de kwalificatietabellen groter worden en gevuld worden met spelers die voor hun kwalificatiematchen niet betaald krijgen.”

In maart buigt de raad van bestuur van de ITF zich verder over dit voorstel. Als ze het goedkeuren, dan zal deze nieuwe regeling ingaan vanaf 2016.

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws