Home » WTA » Henin blikt terug: “Zonder Clijsters had ik niet dezelfde carrière gehad”

Henin blikt terug: “Zonder Clijsters had ik niet dezelfde carrière gehad”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

In de podcast ‘Échange’ van Eurosport blikt de grootste Belgische tennisster aller tijden, Justine Henin, terug op haar carrière. “In het begin geloofde niemand in mij”, vertelt ze.

Volgens Henin was de ontmoeting met haar coach Carlos Rodriguez het keerpunt. “Ik ontmoette Carlos toen ik 14 jaar was en dat heeft héél wat veranderd in mijn leven. Hij geloofde in mij en zei dat ik de beste van de wereld kon worden. Ik was klein en fragiel, ook op mentaal vlak. Weinig mensen zagen in mij een kampioene, maar Carlos wel.”

“Makkelijk was het niet want Carlos was héél strikt en streng. Als ik voor een training mijn rackets niet op orde had, stuurde hij me terug naar het internaat om huiswerk te maken. Uiteindelijk heeft dat zijn vruchten afgeworpen en vormden we vele jaren een ongelofelijk duo. We vertrouwden elkaar blindelings, dat zie je niet meer in het moderne tennis tussen speelster en coach.”

Roland Garros

In de jaren die volgde groeide Henin uit tot de beste speelster van de wereld. Zo stond ze 117 weken op nummer 1 en won ze zeven grandslamtoernooien. “Vooral die eerste overwinning op Roland Garros (in 2003, n.v.d.r.) was héél bijzonder. Het was mijn eerste grandslamtitel, eentje waarvan ik heel mijn leven had gedroomd. Ik vertelde toen dat ik als jong meisje met mijn mama, die intussen overleden was, naar Roland Garros was gaan kijken en ik haar toen gezegd heb dat ik het toernooi op een dag zou winnen.”

Rivaliteit met Clijsters

Wie Henin zegt, denkt ook Kim Clijsters. Beide Belgische tennissters domineerden jarenlang het circuit. Al was er, volgens Henin, enkel sprake van een gezonde rivaliteit tussen de twee. “We kenden elkaar al van toen we nog jong waren en hebben heel wat gedeeld met elkaar. Onze karakters waren en zijn echter totaal verschillend. Het lijkt me zelfs moeilijk om twee mensen te vinden die meer verschillen dan wij. Zij stak dingen uit die ik niet eens durfde.”

“Toen kwamen we samen op het professionele circuit terecht, een perfect verhaal: een speelster uit het noorden van het land en eentje uit het zuiden. Toch zorgde dat nooit voor communautaire spanningen. Kim had veel fans in Wallonië en ik werd ook geapprecieerd in Vlaanderen. Ondanks het feit dat sommigen een polemiek probeerden te creëren, zijn er nooit conflicten geweest tussen Kim en mij. Er was enkel een gezonde rivaliteit en concurrentie tussen ons. Zonder haar had ik nooit niet dezelfde carrière gehad. We brachten het beste in elkaar naar boven, zoals Nadal, Federer en Djokovic dat vandaag de dag met elkaar doen.”

Henin won in haar carrière uiteindelijk vier keer Roland Garros, twee keer de US Open en één keer de Australian Open. Ook was ze twee keer de beste op de WTA Finals en pakte ze goud op de Olympische Spelen.

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

MEER NIEUWS