Luxilon, een op en top Belgisch familiebedrijf uit Wijnegem, blaast deze maand 60 kaarsjes uit. De grootste fabrikant van tennissnaren ter wereld nodigde voor deze feestelijke gelegenheid de pers uit op haar hoofdkwartier en ook Tennisplaza was – uiteraard – van de partij.

In 1959 richtte Leo Van Malderen Luxilon Industries & Co pvba op, een bedrijf dat al snel uitgroeit tot één van de toonaangevende fabrikanten in monofilamenttechnologie (monofilamenten worden gebruikt in de ruimtevaart, in operatiedraad voor het hechten van wonden, in de productie van viltpapier en in diverse andere specifieke technische toepassingen, nvdr.) wereldwijd. Gaandeweg de jaren focust Van Malderen zich op drie sectoren: medisch, industrie en racketsnaren. “Meer dan 50% van onze activiteiten draait nu rond het ontwikkelen van snaren”, vertelt huidig CEO, zoon Nico Van Malderen.

Met dank aan Guga

In het tennis is Luxilon intussen de onbetwistbare nummer 1 in snaren wereldwijd. Niet alleen Belgen als David Goffin (ATP-30) en Elise Mertens (WTA-20) spelen met Luxilon, ook heel wat internationale toppers als Roger Federer (ATP-3) en Simona Halep (WTA-3) maken deel uit van de steeds groter wordende Luxilon-familie. “Met dank aan de Braziliaan Gustavo Kuerten”, aldus Van Malderen. “Hij benaderde ons toen hij 70e op de wereldranglijst stond en vroeg ons of hij met onze snaren mocht spelen. Ik kende hem niet, maar gaf hem de Big Banger-snaar en enkele maanden later won hij voor het eerst Roland Garros. Volgens hem dankzij onze snaar, wat meteen de internationale doorbraak voor de monofilamentsnaren van Luxilon betekende. Kuerten maakte namelijk zo veel reclame dat heel wat spelers volgden.”

Luxilon fabriek - © Christophe Moons (Largus Media)

Luxilon fabriek – © Christophe Moons (Largus Media)

Anno 2019 speelt 70% van de top 100 bij de mannen met snaren van Luxilon, bij de vrouwen 55%. “Vaak is het zelfs zo dat spelers omwille van sponsorcontracten moeten zeggen dat ze met een bepaalde snaar van een concurrent spelen, maar in werkelijkheid Luxilon trouw zijn. Zo mogen we bijvoorbeeld geen promotie maken met Novak Djokovic (ATP-1), die nochtans wel met Luxilon speelt.”

Brand

Nooit ging het beter dan nu met Luxilon, maar het bedrijf kende ook een erg donkere periode. Zo vernielde een grote brand in 1997 hun volledige fabriek. “De brand was aangestoken en was een waar drama voor ons, maar we hadden het geluk dat het seizoen er bijna opzat en we nog voldoende stock in reserve hadden om de spelers en speelsters van snaren te voorzien. Zes maanden later waren we opnieuw volledig operationeel.”

Omdat Luxilon kleur wil geven aan haar 60-jarig bestaan, organiseert het het komende jaar een wedstrijd waarbij je een echte diamant kan winnen. Deze actie wordt binnenkort gelanceerd.

Deel:

Over de redacteur

Algemene coördinatie

Volg Christophe op Twitter of stuur een mail naar christophe.moons@tennisplaza.be.