Home » Nieuws » Hoe de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de tenniswereld beïnvloedt: “Iedereen is in schock”

Hoe de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de tenniswereld beïnvloedt: “Iedereen is in schock”

Hoe de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de tenniswereld beïnvloedt: “Iedereen is in schock”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De Wit-Russische winnares van de Australian Open Aryna Sabalenka die wordt overspoeld met haat in de lockerroom of de Oekraïense Marta Kostyuk die weigert om (Wit-)Russische speelsters de hand te schudden na de match. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de inmenging van de oorlog op én naast het tennisveld.

Vijandig gedrag

Hoewel Sabalenka (WTA-2) nog aan het nagenieten zou moeten zijn van haar overwinning op de Australian Open in Melbourne, zit de Wit-Russische in de knoop met haar emoties. De oorzaak daarvan is volgens haar de vijandige blikken die ze te verduren krijgt naast het veld, vooral van de entourage van andere speelsters. “Ik ben wel wat gewend van sociale media. Daarop krijg je na een nederlaag ook van alles over je heen, maar dit is van nog een andere dimensie”, zegt ze. “Ik realiseer me nu dat er veel emoties zijn en dat ik die maar best kan negeren, dat ik me op mezelf moet concentreren. Mijn emoties kan ik controleren, die van anderen niet.”

Potapova (Rusland) vs. Kostyuk (Oekraïne)

De tweede ronde van het WTA-toernooi in Miami (Verenigde Staten, WTA 1000) leverde met de match tussen Anastasia Potapova (WTA-26) tegen Marta Kostyuk (WTA-38) een pittige affiche op. De Russin won de partij met 6-1 en 6-3, maar van vriendelijk handjes schudden na de match was geen sprake. Waarschijnlijk is de Russische invasie in Oekraïne daar de oorzaak van. Kostyuk richt zich tot de WTA en maant aan tot actie: “Met heel veel zaken die de WTA doet, ben ik niet akkoord. Je kan iemand schorsen, ik weet het niet. Maar ik kan hier geen commentaar op geven, het is gewoon lachwekkend”, verklaart ze.

Forfait door paniekaanval

Op het WTA-toernooi van Indian Wells (Verenigde Staten, WTA 1000) gaf de Oekraïense Lesia Tsurenko (WTA-81) vorige week nog forfait voor haar 1/16e finale. Haar tegenstandster? Aryna Sabalenka. Tsurenko gaf als reden een paniekaanval die ze had gekregen na een gesprek met Steve Simon, de CEO van de WTA. Naar verluidt zou hij haar verteld hebben dat Russen en Wit-Russen mogen blijven deelnemen aan toernooien.

Kristof Smet

Kristof Smet

Meer nieuws