Home » Xtra » Hoe zou het nog zijn met… Gally De Wael

Hoe zou het nog zijn met… Gally De Wael

Hoe zou het nog zijn met… Gally De Wael

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

In deze nieuwe rubriek zoekt Tennisplaza België vergeten en/of verdwenen Belgische tennissterren en -beloftes op. Zijn ze nog steeds met tennis bezig of heeft hun leven een nieuwe wending gekregen? Hoe zou het nog zijn met… Gally De Wael?

De Wael (23) bekleedde eind 2010 een 455e plek op de wereldranglijst. Er werd veel verwacht van de toen negentienjarige West-Vlaamse, maar veel stijgen deed ze niet meer. In april 2011 borg ze haar droom zelfs helemaal op en zette ze verrassend een punt achter haar professionele tenniscarrière.

Waar ben je tegenwoordig zoal mee bezig?
“Universiteit! Ik heb het enorm druk met studeren, al probeer ik nog wel zo veel mogelijk tijd vrij te maken om te tennissen.”

Wat studeer je?
“Ik zit in mijn eerste masteropleiding rechten in Gent. Voorlopig lukt alles redelijk goed, al is het wel enorm veel werk. Ach, ik klaag niet want ik doe het graag en dus heb ik er veel tijd voor over.”

Waarom ben je gestopt met tennissen?
“Ik had er geen plezier meer in. Bovendien moet je er alles voor over hebben als je zo’n leven wil en al die opofferingen werden mij te veel. Ik had nood aan een nieuwe uitdaging in mijn leven.”

Tot nog toe geen spijt gehad?
“Nee, nog niet… (stilte) Al was het voor mij wel een heel moeilijke beslissing. Ik zat in Australië om er een reeks toernooien af te werken toen het begon te knagen en ik mij afvroeg of het tennisleven nog wel iets voor mij was. Toen ik terug in België was, heb ik lang met mijn ouders en vrienden gepraat. Iedereen liet de keuze volledig aan mij en dat maakte het er niet simpeler op. Ik lag echt in de knoop met mijzelf, ook nadat ik uiteindelijk beslist had om er mee te stoppen. Een tijdje later is het besef wel gekomen dat ik de juiste keuze had gemaakt.”

Gally De Wael - © Fotoplaza | Christophe Moons
Gally De Wael op de Koddaert Ladies Open in 2010 – © Fotoplaza | Christophe Moons

Je begon aan een compleet nieuw leven?
“Inderdaad en ik sta nog steeds volledig achter mijn beslissing. Ook mijn ouders trouwens. Zij willen dat ik gelukkig ben wat enorm veel deugd doet.”

Je hebt wel heel wat tijd in het tennis gestoken. Verloren tijd?
“Nee, helemaal niet. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Tennis heeft mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Het heeft mij hard gemaakt.”

Zijn er dingen die je mist?
“Tijd. (lacht) Nu heb ik enkel af en toe vrije tijd in het weekend en dan sla ik nog eens een balletje in TC De Koddaert. Het leven van tennisster mis ik echter helemaal niet. Ik ben blij dat ik niet meer 24 op 24 met tennis moet bezig zijn.”

Heb je sindsdien ook meer tijd voor vrienden en familie?
“Absoluut. Pas toen ik stopte, merkte ik dat het tennisleven écht eenzaam is. Ik had wel vriendinnen op de tour, maar dat is niet hetzelfde. Nu merk ik dat ik veel meer sociaal contact heb. Niet dat ik dat miste als tennisster, want als je zo intensief bezig bent met je carrière, sta je daar niet bij stil. Ik was het gewoon om vooral met mijn trainer te leven.”

Wat heeft tennis betekend in jouw leven?
“Het heeft mij enorm veel bijgebracht. Zo heb ik de kans gekregen om enorm veel plaatsen te bezoeken in de wereld. Ik heb Australië, grote delen van Azië en zelfs Mexico gezien. Het was soms verschrikkelijk om geconfronteerd te worden met hoe mensen in bepaalde omstandigheden moeten leven, maar dat heeft mij veel levenswijsheid bijgebracht. Het maakt niet uit hoe moeilijk het voor ons soms is, we hebben het in vergelijking met sommige andere mensen nog steeds enorm goed. Daarnaast heeft tennis mij vooral geleerd om hard te werken.”

Je blijft het tennis wel in je hart dragen?
“Zeker en vast. Ik doe ook mee aan de interclub voor TC De Koddaert en train nog steeds af en toe.”

Welk moment uit jouw carrière zal jou voor altijd bijblijven?
“Da’s een moeilijke! (lacht) Als ik echt moet kiezen, ga ik voor het moment waarop ik een enorm lange wedstrijd won op de Koddaert Ladies Open, mijn thuisclub (De Wael doelt op haar wedstrijd tegen Martina Balogova uit Slovkije met 6-2, 1-6, 7-6 (4) in 2010, nvdr.). Winnen voor eigen publiek gaf mij een enorm goed gevoel.”

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws