Home » Geen categorie » IN BEELD: Debuterende Cibulkova wint WTA-Finals

IN BEELD: Debuterende Cibulkova wint WTA-Finals

IN BEELD: Debuterende Cibulkova wint WTA-Finals

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De WTA-Finals in Singapore kende een verrassende eindwinnaar. Niet één van de topfavorieten, maar wel underdog Dominika Cibulkova (WTA-8) trok aan het langste eind. Huidig nummer 1, Angelique Kerber (WTA-1) moest het onderspit delven in twee sets. 

Aan dit eindejaarstoernooi neemt normaliter de top 8 van het vrouwentennis deel. Door het forfait van Serena Williams (WTA-2), werd veterane Svetlana Kuznetsova (WTA-9) opgediept. De dames speelden onderling in twee groepen van vier. De twee beste speelsters van elke poule streden om de officieuze wereldtitel. Zoals wel vaker bij grote evenementen, kende het toernooi een weinig voorspelbaar verloop.

Dominika Cibulkova - © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Dominika Cibulkova – © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

Titelverdedigster Agnieszka Radwanska (WTA-3) stond aan het hoofd van de witte groep. Zij nam het hierin op tegen Karolina Pliskova (WTA-5), Garbiñe Muguruza (WTA-6) en Svetlana Kuznetsova (WTA-9). De Poolse verloor haar eerste partij tegen Kuznetsova en eindigde als tweede. De taaie Russin liet nog maar eens zien nog steeds niet afgeschreven te zijn en bevestigde dit, ondanks een bizar verlies tegen Muguruza, met een eerste plaats.

Kerber voerde de rode groep aan. Haar tegenstanders waren Simona Halep (WTA-4), Cibulkova en Madison Keys (WTA-7). De Duitse was de enige speelster die haar drie poulewedstrijden winnend kon afwerken. Samen met Cibulkova stootte ze door naar de halve finale. Daarin maakte ze met 6-2 en 6-1 brandhout van Radwanska. Aan de andere kant had Cibulkova het met Kuznetsova niet onder de markt. De Slowaakse had drie sets nodig om een finaleplaats te bemachtigen.

Angelique Kerber - © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Angelique Kerber – © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

In die finale stonden Kerber en Cibulkova dus voor de tweede keer tegenover elkaar. Van de onmetelijk spannende strijd die de dames eerder uitvochten, viel dit keer echter niet veel te bespeuren. Cibulkova leek op een wolk te tennissen en domineerde de hele partij. De Slowaakse, die door een enkelblessure 2016 op de 66e plaats op de wereldranglijst startte, toonde waarom ze wel degelijk in de top 10 thuishoort. Met 6-3 en 6-4 stuurde ze bij haar debuut op de WTA Finals Kerber probleemloos wandelen.

Christophe Moons
Christophe Moons

In de halve finale van het dubbelspel keken de eerste vier reekshoofden elkaar in de ogen. Het Franse duo Caroline Garcia (WTA D-2) en Kristina Mladenovic (WTA D-2) verloor van Bethanie Mattek-Sands (WTA D-5) en haar Tsjechische partner Lucie Safarova (WTA D-7). Titelverdedigsters Martina Hingis (WTA D-4) en Sania Mirza (WTA D-1) kwamen tegenover een Russisch tweetal te staan, Ekaterina Makarova (WTA D-8) en Elena Vesnina (WTA D-8). Hingis en Mirza moesten in drie sets hun meerdere erkennen in de Russinnen.

De finale werd een wedstrijd op hoog niveau. Makarova en Vesnina speelden een degelijke partij, net als hun tegenstanders, Mattek-Sands en Safarova. Met 7-6(5) en 6-3 trok de Russische tandem, die in 2013 al eens verliezend finalist was, uiteindelijk aan het langste eind. Voor Mattek-Sands en Safarova betekende dit het einde van hun winning streak. Ze waren maar liefst 18 wedstrijden op rij ongeslagen.

Ekaterina Makarova & Elena Vesnina - © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Ekaterina Makarova & Elena Vesnina – © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Lucia Safarova & Bethanie Mattek-Sands - © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Lucia Safarova & Bethanie Mattek-Sands – © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws