Home » ATP Finals » INFOGRAPHIC – Dit is Goffins pad naar de Masters

INFOGRAPHIC – Dit is Goffins pad naar de Masters

INFOGRAPHIC – Dit is Goffins pad naar de Masters

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

David Goffin is aan zijn laatste twee toernooien van zijn fantastisch seizoen 2016 begonnen. Nog twee belangrijke toernooien, want zijn resultaten daar zullen beslissen of hij naar de Masters in Londen mag. Tennisplaza België bekeek de verschillende scenario’s waarin de beste Belgische tennisser ooit zou mogen meedoen aan die Masters.

World Tour Finals

De Masters, officieel de ATP World Tour Finals, zijn een van de meest prestigieuze toernooien van het jaar. Enkel de acht beste spelers van het seizoen mogen aantreden. In The O2 in Londen nemen zij het in twee poules tegen elkaar op in een zogenaamd Round Robin-systeem. De eerste twee van elke poule stoten door naar de halve finales, waar ze uitkomen tegen de eerste twee van de andere poule. De winnaars van die halve finales beslissen een dag later onderling wie zich voor een jaar lang de (officieuze) wereldkampioen mag noemen.

Er staat dus veel op het spel zo laat op het seizoen, maar de deelnemers worden rijkelijk beloond. Met een prijzenpot van 7,5 miljoen dollar (een slordige 6,8 miljoen euro) behoren de Masters tot de best betaalde toernooien ter wereld. Reden genoeg dus om daar aanwezig te willen zijn.

World Tour Finals - Wat zijn dat?

Hoe geraak je er?

Niet voor niets dat ze niet eender welke speler toelaten op deze hoogmis van het tennis. Enkel de acht spelers die doorheen het jaar het best gepresteerd hebben, komen in aanmerking om deel te nemen aan de Masters. Om doorheen het jaar te kunnen volgen welke spelers het meeste kans maken om zich te kwalificeren, werd er een alternatieve ranking in leven geroepen: de “Race“. De punten van spelers worden op dezelfde manier berekend als op de officiële ranking, maar bij de Race worden enkel de punten van het huidige seizoen mee opgenomen. Op het einde van het seizoen ziet de Race er dus exact hetzelfde uit als de officiële ranking.

World Tour Finals - Hoe geraak je er?

Wie mag al gaan?

Vijf spelers zijn al zeker van deelname aan de World Tour Finals. Novak Djokovic (ATP-1), Andy Murray (ATP-2), Stan Wawrinka (ATP-3), Milos Raonic (ATP-4) en Kei Nishikori (ATP-5) kunnen niet meer door genoeg spelers bijgebeend worden om niet naar Londen te mogen. Novak Djokovic krijgt zo de kans om zijn titel te verlegen. Voor Milos Raonic worden het de eerste Masters.

World Tour Finals - Wie mag al gaan?

Wie maakt nog kans?

Met de toernooien van Wenen en Basel (ATP 500) deze week en het toernooi van Parijs (ATP 1000) volgende week zijn er nog 1 500 punten te winnen indien iemand twee toernooien weet te winnen. Puur mathematisch maken daardoor nog 14 spelers kans op de overgebleven drie tickets. Rafael Nadal (ATP-6; zevende in de race) en Roger Federer (ATP-7; 14de in de race) gaven al forfait voor de rest van het seizoen en zullen dus ook niet aanwezig zijn in Londen. Bad boy Nick Kyrgios (ATP-13, nummer 12 in de race) zit een schorsing uit en mag daardoor sowieso niet naar de Masters. Alexander Zverev (ATP-20, nummer 21 in de race) en Bernard Tomic (ATP-25; de 24ste in de race) lassen deze week nog een weekje rust in, waardoor ook zij niet meer voldoende punten kunnen rapen voor de Masters. Alle andere spelers uit de top 24 van de race maken wel nog kans.

Indien de rankings vandaag afgesloten zouden worden, dan waren de overgebleven plaatsjes voor Gael Monfils (ATP-8), Dominic Thiem (ATP-9) en Tomas Berdych (ATP-10). Onze David Goffin (ATP-11) zou de Masters op een haar na missen, maar zou alsnog in Londen verwacht worden om er als eerste reserve op de bank te zitten voor het geval een van de andere toppers uitvalt. De andere spelers hebben nu nog twee weken en evenveel toernooien om dit plaatje door elkaar te schudden en alsnog een tripje naar Londen te verdienen.

David Goffin - © Philippe Buissin/ IMAGELLAN
David Goffin – © Philippe Buissin/ IMAGELLAN

Hoe kan Goffin naar Londen?

In principe heeft La Goff alles nog in eigen handen. Als de beste Belgische tennisser zowel het toernooi van Basel als dat van Parijs wint, dan plaatst hij zich sowieso voor de Masters, ongeacht wat zijn concurrenten doen. Met de 1 500 punten die hij dan tankt steekt hij dan minstens Berdych voorbij, terwijl de concurrenten achter Goffin hem niet kunnen voorbijsteken. De kans dat hij echter beide toernooien wint, is relatief klein – zeker gezien de bikkelharde concurrentie.

Maar ook zonder beide toernooien te winnen heeft Goffin zeker nog kansen om zich te plaatsen. Dan moet hij echter wel hopen dat Monfils, Thiem of Berdych een steekje laten vallen. Dat lijkt niet meteen ondenkbaar met Monfils die in zijn laatste toernooi nog naar huis geknikkerd werd door Goffin, Thiem die in zijn laatste toernooi in de eerste ronde zijn koffers moest pakken en daarna out was door ziekte en Berdych die in zijn laatste twee toernooien geen partij meer kon winnen. Voor Goffin komt het er dan op neer om meer punten te scoren dan één van deze drie spelers: 935 meer dan Monfils, 515 meer dan Thiem of 190 meer dan Berdych.

Op hetzelfde moment moet Goffin in dat geval ook uitkijken dat hij niet wordt ingelopen door iemand anders uit de top 24 in de race. Marin Cilic (ATP-11) heeft bijvoorbeeld aan 100 punten genoeg om op gelijke hoogte te komen met de Belg. Daarna wordt het gat al wat groter: Roberto Bautista Agut (ATP-14) heeft 350 punten nodig. Anders uitgedrukt: de Spanjaard moet in Wenen winnen, moet in Parijs minstens de halve finales halen of moet het goed doen in beide toernooien: een halve finale of beter in Wenen en een kwartfinale of beter in Parijs; en dat gaat er nog vanuit dat Goffin zowel in Basel als in Parijs in de eerste ronde moet inpakken.

World Tour Finals - Pad van Goffin

 

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws