Home » ATP » Is het lichaam van Alcaraz fit genoeg om ook in de toekomst records na te jagen?

Is het lichaam van Alcaraz fit genoeg om ook in de toekomst records na te jagen?

Is het lichaam van Alcaraz fit genoeg om ook in de toekomst records na te jagen?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Met indrukwekkende prestaties heeft shooting star Carlos Alcaraz (ATP-2) de tenniswereld in vervoering gebracht en vecht hij voor de positie van nummer 1 van de wereld. Volgens sommigen speelt de 19-jarige Spanjaard nu op het niveau van record Grand Slam-kampioen als Rafael Nadal (ATP-15) en Novak Djokovic (ATP-1).

Het jaar 2023 zou zijn jaar moeten worden. Zijn recente blessures bezorgen Alcaraz echter kopzorgen.

Aan de top van de tennis elite, is het close en felbevochten. Details beslissen vaak over succes of verlies. De Spanjaard moet dus voortdurend in bloedvorm zijn om duels op wereldniveau te kunnen winnen. De hoge prestatiedichtheid maakt tennis ook bijzonder aantrekkelijk voor sportweddenschappen en Bet777 sportweddenschappen biedt lucratieve odds en hoge winsten. Alcaraz wil ook in de toekomst succes vieren.

De jonge Spanjaard, die wordt beschouwd als de volgende grote tennisvedette, heeft in de afgelopen weken en maanden herhaaldelijke tegenslagen te verduren gekregen ten gevolge van blessures. De vraag is dan ook of zijn jonge lichaam op lange termijn bestand is tegen (te?) hoge belasting.

Tennishoop en recordbreker uit Spanje

De voormalig Europees kampioen U16 uit Spanje is al sinds 2018 op de professionele tennistour te vinden. In 2019 won Alcaraz zijn eerste ITF-toernooi en begin 2020 eiste hij drie Futures-titels op. Alcaraz kreeg vervolgens een wildcard voor de Rio Open 2020 (Brazilië, ATP 500), waarin hij onder meer Albert Ramos-Vinolas (ATP-50) versloeg. Naast het winnen van drie Challenger-toernooien, werd Alcaraz al uitgeroepen tot ATP-Nieuwkomer van het Jaar, een prijs die onder meer zijn landgenoot Nadal in 2003 ook won.

Op de US Open van 2021 bereikte Alcaraz de kwartfinale en versloeg hij de als derde geplaatste Stefanos Tsitsipas (ATP-3) in een epische vijfsetter. Aan het einde van het jaar vierde Alcaraz een overwinning op de Next Gen Finals.

In 2022 brak Alcaraz helemaal doo met overwinningen in Rio en Miami (Verenigde Staten, ATP 1000) en een halve finale in Indian Wells (Verenigde Staten, ATP 1000) stuwden hem naar de top-20 van de wereldranglijst. Met zijn 18 jaar werd Alcaraz de jongste toernooiwinnaar in de geschiedenis van het prestigieuze toernooi in Miami, door in de finale de Noorse shooting star Casper Ruud (ATP-4) te verslaan.

Alcaraz boekte verder ook successen tijdens het Europese gravelseizoen. Op het ATP 500-toernooi in Barcelona (Spanje) versloeg hij de toenmalige nummer vijf van de wereld, Tsitsipas, in de kwartfinale en zegevierde aan het eind van het toernooi voor zijn thuispubliek. Met dit succes klom de jonge Spanjaard voor het eerst in de top 10 van de wereldranglijst. Vorig jaar werd Alcaraz met zijn 19 jaar de jongste tennisser ooit die de top van de wereldranglijst bereikte.

De strijd voor de beste van de wereld

Alcaraz is ook in een recent verleden in absolute topvorm geweest. De Spanjaard beschikt momenteel over een compleet pakket aan slagen, een onwankelbaar zelfvertrouwen en een sterke psyche. Zijn fans zijn er alvast van overtuigd dat hun idool in 2023 meerdere grandslamtitels zal winnen. Hoewel Alcaraz niet onverslaanbaar is, kan hij op zijn beste tennisniveau iedereen verslaan. De duels tussen Alcaraz, Nadal en Djokovic zijn van het hoogste tennisniveau dat momenteel in de wereld te zien is.

Als de Spanjaard zijn beste tennis speelt, is het zeker heel moeilijk om hem te verslaan. Alcaraz heeft tot nu toe laten zien dat hij in topvorm is, vooral op hardcourt. Vorig jaar bewees de 19-jarige ook dat zijn spel werkt op gravel. Hij won vijf van zijn acht titels op gemalen baksteen. Iedereen op de Tour weet intussen dat de jonge tennisser op alle ondergronden uit de voeten kan en dat hem een glansrijke carrière te wachten staat. Op voorwaarde dat zijn lichaam meewerkt.

Is Alcaraz’ lichaam gemaakt voor topsport?

Kortgeleden kreeg de Spanjaard last van posttraumatische artritis in zijn linkerpols en spierklachten in zijn ruggengraat. Opnieuw een tegenslag voor de tennisser, die afgelopen september al kampte met diverse blessures nadat hij de top van de wereldranglijst had bereikt.

In november scheurde Alcaraz al een spier in zijn linker buikwand, wat leidde tot een vroegtijdig einde van het seizoen en een niet-deelname aan de ATP Finals en de Davis Cup Finals. Na zijn revalidatie bereidde hij zich met zijn coach Juan Carlos Ferrero in Spanje voor op het nieuwe seizoen en wilde het liefst direct op de Australian Open de volgende Grand Slam-titel winnen.

Maar in de laatste training voor het toernooi liep hij een blessure op aan zijn rechterbeen toen hij probeerde een stopbal te bereiken. Hoewel hij verder wilde spelen, moest hij na de wedstrijd zijn deelname aan de Australian Open afzeggen vanwege een spierblessure in zijn dijbeen. Zo wordt de recordjacht van de jonge uitzonderlijke atleet telkens weer vertraagd door blessures. Bijgevolg groeit de bezorgdheid over de vraag of zijn lichaam de stress en spanningen van een professionele tennisser op lange termijn wel aankan.

Het schema van een tennisprofessional is over het algemeen zeer veeleisend. Grote pauzes zijn moeilijk bij kleine blessures, omdat de spelers jaar na jaar hun punten in het desbetreffende toernooi moeten verdedigen en de bescherming bij blessures pas in werking treedt als de speler minstens dertig dagen uit de running is. Geen wonder dat Carlos Alcaraz zich zelden een pauze gunt. Het is de vraag of zijn lichaam deze belasting op lange termijn aankan.

Conclusie: Alcaraz strijd om records én tegen zijn eigen lichaam

Het team van Alcaraz analyseert de situatie zorgvuldig om te voorkomen dat hem hetzelfde lot wacht als David Nalbandian. De Argentijn werd als extreem getalenteerd beschouwd toen hij jong was en bereikte op 21-jarige leeftijd de finale van Wimbledon. Nalbandian was in zijn jonge jaren zelfs succesvoller dan Roger Federer. Hij werd echter al vroeg geplaagd door talrijke blessures. Uiteindelijk dwongen behandelingen hem in 2013 zijn carrière te beëindigen.

Alcaraz denkt na over zijn situatie om op termijn zijn topvorm terug te vinden. Daarvoor moet de jonge Spanjaard ook buiten het veld het juiste doen en pauzes inlassen, en op zijn voeding en voedingssupplementen letten. Zijn lichaam heeft hem immers al de eerste waarschuwingssignalen gegeven. Als alles volgens plan verloopt, kan Alcaraz in de toekomst records blijven nastreven. De uitzonderlijke atleet heeft daar zeker de kwaliteiten voor in huis.

Tennisplaza

Tennisplaza

Meer nieuws