Home » ITF » ITF doekt Transition Tour al na half jaar op: “Dubbel gevoel”

ITF doekt Transition Tour al na half jaar op: “Dubbel gevoel”

ITF doekt Transition Tour al na half jaar op: “Dubbel gevoel”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Iets meer dan een half jaar na de lancering ervan, trekt de ITF de stekker uit haar Transition Tour.

Sinds januari dit jaar kunnen lager geklasseerde spelers punten verzamelen op ITF-toernooien en kunnen ze klimmen (of dalen) op de ITF-ranking. Wanneer een speler voldoende punten heeft, kan hij de overstap maken naar de ATP- of WTA-toernooien. Een concept waarmee eind vorig jaar groots werd uitgepakt en de ITF Transition Tour werd gedoopt, maar al van bij de start op weinig bijval kan rekenen van de spelers.

“Het maakt tennis een sport voor jonge rijken”, bekritiseerde Toni Nadal het idee. De honderden spelers die hun ranking verloren, traden hem bij en er werd zelfs een petitie tegen de Transition Tour opgestart.

De ITF bleef niet doof voor de vele reacties en besloot dan ook om de Tour ten grave te dragen. Vanaf maandag 5 augustus verdwijnt de ITF-ranking en is er opnieuw alleen een ATP- en WTA-ranking.

Twijfels

“Ik ben blij met deze beslissing van de ITF, maar heb er langs de andere kant m’n twijfels bij”, reageert Yannick Mertens bij Tennisplaza. Mertens, het nummer 424 van de wereld, is goed geplaatst om te oordelen. De Belg moest zelf enkele plaatsen inboeten op de wereldranglijst bij de start van de Transition Tour. “Waar ik het moeilijk mee heb is dat de ITF heeft besloten om de klok een jaar terug te draaien. Alle punten sinds augustus 2018 worden herberekend waardoor spelers die enkel lager geklasseerde ITF’s hebben gespeeld, nu plots meer punten krijgen dan ik. Terwijl ik me vanuit tactisch oogpunt net focuste op Challengers en de kwalificaties van ATP-toernooien, toernooien van een hoger niveau met een sterkere bezetting dus. Uiteraard stond ik dan niet elke week in de finale. Spelers worden nu dus eigenlijk beloond voor het spelen van M15’s en M25’s.”

Yannick Mertens - © Philippe Buissin (Imagellan)
Yannick Mertens – © Philippe Buissin (Imagellan)

Mertens was geen fan van de Transition Tour, maar maakte zich niet al te veel zorgen de voorbije maanden. “Ik heb nooit aan stoppen gedacht. Ik had een goede ranking en had besloten om het allemaal wat af te wachten. Ik betreur het wel dat het nu zo moet lopen. De ITF had beter wat beter nagedacht over hun idee. Waarom ze de klok nu terugdraaien? Men had heel veel kritiek gekregen en ik heb horen waaien dat het binnenkort interne verkiezingen zijn. Enkele hooggeplaatsten zouden schrik hebben om hun positie kwijt te spelen.”

Al bij al is Mertens en bij uitbreiding de hele tenniswereld tevreden met de beslissing van de ITF. “Bij tennis moet het om één ranglijst draaien en daarvoor moet je overal punten kunnen pakken”, besluit Mertens.

Als gevolg van het verdwijnen van de Transition Tour zal er komende maandag wel wat veranderen op de wereldranglijsten. Heel wat spelers en speelsters zullen terug een ATP- en WTA-ranking krijgen. Opvallend: de ITF communiceert zelf amper over hun beslissing.

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws