Home » Geen categorie » ITF lanceert officiële hymne voor 40 jaar rolstoeltennis

ITF lanceert officiële hymne voor 40 jaar rolstoeltennis

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

De Internationale Tennis Federatie (ITF) kondigde vandaag de lancering van de officiële hymne ‘A Racket In Hand’ om de 40ste verjaardag van het rolstoeltennis te vieren. De Britse liedjesschrijver Alexander Joseph maakte dit lied samen met de Britse rolstoeltennisster Jordanne Whiley. Het lied kan je hier downloaden via iTunes.

Het rolstoeltennis bestaat dit jaar 40 jaar en dit wordt gevierd met een officieel lied in de aanloop naar de Paralympische Spelen in Rio. Mensen kunnen dit officiële volkslied voor de 40ste verjaardag van het rolstoeltennis aankopen via iTunes en de opbrengst gaat naar het ITF Wheelchair Tennis Development Fund.

Wheelchair Tennis Development Fund

Het Wheelchair Tennis Development Fund werd opgericht in 2002 om de 25ste verjaardag van het rolstoeltennis in 2001 te vieren. Het Development Fund, het voormalige Silver Fund, heeft als doel om duurzame rolstoeltennis programma’s op te starten in ontwikkelingslanden door middel van het aanbieden van tennismaterialen en technische expertise. Het Fonds krijgt sinds 2003 de hulp van de Johan Cruijff Foundation en heeft ondersteunde rolstoeltennis programma’s in meer dan 40 landen, waarbij personen met een beperking mogelijkheden worden voorzien om te genieten van een actief en bevredigend leven.

40 jaar rolstoeltennis

Dit jaar viert het rolstoeltennis zijn 40ste verjaardag. In 1976 was het de Amerikaan Brad Parks die het rolstoeltennis voor het eerst op de kaart zette. Op 18-jarige leeftijd had Parks een ongeval bij het freestyle skiën en tijdens zijn revalidatie begon hij te experimenteren met tennis als recreatieve therapie en werd het rolstoeltennis geboren. Parks en verschillende andere gehandicapte atleten begonnen rolstoeltennis te spelen en te promoten in exhibities en clinics binnen de USA, waardoor de sport snel groeide. In 1977 werden de eerste rolstoeltennistoernooien georganiseerd.

Rolstoeltennis werd een van ‘s werelds snelst groeiende sporten, met als beloning de introductie binnen de Paralympische Spelen in 1992. In 1998 werd het rolstoeltennis volledig geïntegreerd binnen de ITF, waardoor het de eerste gehandicaptensport werd die zo een vereniging op internationaal niveau konen bereiken. In 1992 ontstond de Wheelchair Tennis Tour met 11 internationale toernooien en is vandaag gegroeid tot meer dan 150 toernooien in meer dan 40 landen, waarbij er meer dan 2 miljoen dollar prijzengeld wordt verdeeld.

Grand Slams en Paralympische Spelen in Rio

Tijdens deze 40ste verjaardag van het rolstoeltennis zal er voor het eerst op alle vier Grand Slam toernooien een enkelspel competitie plaatsvinden. In september worden in Rio de Janeiro de Paralympische Spelen georganiseerd.

Alexander Joseph en Jordanne Whiley

De songwriter Joseph combineert zijn werk met een job als conditietrainer voor de Tennis Foundation van GBR, waarbij hij o.a. werkt met Jordanne Whiley (ITF Wheelchair-4) en andere Britse rolstoeltennissers. Hij werkte reeds voor verschillende sporten zoals skeleton, rolstoelbasketbal en rolstoeltennis en is betrokken bij verschillende muziekprojecten geassocieerd aan de Paralympische Spelen in 2016. “Muziek en sport zullen altijd een groot deel zijn van wie ik ben”, vertelde Joseph. ” Ze zijn een fantastische manier om mensen te connecteren en hebben de kracht om verandering te inspireren.”

De 23-jarige Jordanne Whiley won reeds 7 Grand Slams, waarbij het enkelspel op de US Open in 2015 en zes dubbeltitels. In Rio zal Whiley voor de derde maal deelnemen aan de Paralympische Spelen. “Ik zing al mijn hele leven, maar niet veel mensen zijn hiervan op de hoogte”, zei Whiley. “Het was geweldig om met een van mijn coaches samen te werken. Deze hymne zal de ganse weg naar Rio gepromoot worden om het rolstoeltennis bij iedereen bewust te maken. Iedereen kan dit lied kopen en al het geld wordt terug in de sport gestoken.”

Jordanne Whiley (GBR) Photo: Takeo Tanuma
Jordanne Whiley (GBR)
Photo: Takeo Tanuma

Ronny Van Langendonck

Ronny Van Langendonck

MEER NIEUWS