Op de algemene vergadering van de Internationale Tennis Federatie (ITF) zijn de voorgestelde hervormingen gestemd. Het belangrijkste punt, het aantal gewonnen sets, heeft het (net) niet gehaald. 

Afgelopen juni stelde de ITF haar hervormingen voor om de Davis Cup en de Fed Cup aantrekkelijker te maken om topspelers te blijven engageren om deel te nemen. De belangrijkste voorgestelde wijziging zou voor de Davis Cup gelden: in plaats van drie gewonnen sets, zou er in de toekomst naar twee gewonnen sets worden gespeeld. Dit voorstel haalde wel een meerderheid van 63,54% maar dat was niet voldoende voor de vereiste twee derde meerderheid.

De voorzitter van de ITF, David Haggerty, klonk teleurgesteld maar respecteerde de stemming:

“We respecteren de beslissing van de algemene vergadering maar zijn teleurgesteld dat onze ledenorganisaties niet het volledige hervormingspakket van de Davis Cup en Fed Cup heeft goedgekeurd”, aldus Haggerty.

“Verandering is nodig om het voortbestaan van deze iconische en historische competities op de lange termijn te verzekeren. We moeten samen met de ledenorganisaties en andere belanghebbenden blijven zoeken en hard werken om de Davis Cup en de Fed Cup te verbeteren”, verklaarde Haggerty.

Wat verandert er dus wel? De finalisten van de Davis Cup en de Fed Cup krijgen gegarandeerd de keuze van hosting in de eerste ronde van het daarop volgende jaar. Ook zullen de vereisten naar de beschikbaarheid van wedstrijdvelden en oefenvelden worden verlaagd, zodat de nationale associaties minder kosten hebben. Ook zullen de verplichte events voor het duel worden beperkt tot één enkel event waarbij alles wordt gebundeld (zoals de loting, de lunch in plaats van een diner …).

De ITF Board of Directors krijgt meer macht

Dergelijke stemmingen zullen in de toekomst waarschijnlijk niet meer nodig zijn. Tegelijkertijd werd er op de algemene vergadering beslist dat de ITF Board of Directors (een soort raad van bestuur, nvdr.) meer autoriteit krijgt om beslissingen door te voeren. Zo kan de Board in de toekomst beslissingen nemen zonder naar de jaarlijkse algemene vergadering te moeten gaan voor goedkeuring. ITF-voorzitter Haggerty reageerde opgelucht:

“Dit is een grond verschuivende beslissing. Deze resolutie geeft de Board de vrijheid en flexibiliteit om aanpassingen aan de Davis Cup en Fed Cup uit te testen zonder de goedkeuring te moeten krijgen van de algemene vergadering. In een snel veranderende wereld moeten we lenig en vlot beslissingen kunnen maken en deze resolutie geeft ons die mogelijkheid. We danken onze leden voor hun steun aan de Board.”

 

 

Deel:

Over de redacteur

Redacteur

Stuur Kristof een mail via Kristof.Rubens@tennisplaza.be.