Home » Grand Slam » Jabeur verliest tweede grandslamfinale op rij: “Op een dag wil ik mijn landgenoten tonen dat die titel niet onmogelijk is”

Jabeur verliest tweede grandslamfinale op rij: “Op een dag wil ik mijn landgenoten tonen dat die titel niet onmogelijk is”

Jabeur verliest tweede grandslamfinale op rij: “Op een dag wil ik mijn landgenoten tonen dat die titel niet onmogelijk is”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Na de titel op Wimbledon in juli, zag Ons Jabeur (WTA-5) ook de hoofdprijs op de US Open aan haar neus voorbijgaan. Het was Iga Swiatek (WTA-1) die de beste was in New York.

Jabeur kon zaterdag nog maar eens geschiedenis schrijven, maar vooralsnog is de Tunesische niet de eerste Arabisch-Afrikaanse vrouw die een grandslamtoernooi wint.

“Hopelijk wordt het derde keer, goede keer”, glimlachte ze na haar verloren finale tegen Swiatek. “Ik hoop echt, resultaat gewijs, dat ik op een dag een Grand Slam kan winnen. Gewoon om te tonen dat het niet onmogelijk is om zo’n titel te winnen voor iemand die van mijn land komt, van mijn continent.”

Jabeur, die in eigen land de ‘Minister van Geluk’ wordt genoemd, wil meer dan ooit mensen inspireren. “Op een dag hoop ik mijn landgenoten een beetje de weg te tonen. Op een bepaald moment in mijn leven wist ik niet wat te doen en ik wil niet dat anderen op die manier hun tijd verspillen. Ik wil mijn ervaringen delen en spelers gidsen, in de hoop dat er meer en meer spelers de top zullen bereiken.”

(lees verder onder de foto)

Iga Swiatek en Ons Jabeur - © Jimmie48 Tennis Photography
Iga Swiatek en Ons Jabeur – © Jimmie48 Tennis Photography

Geen spijt

“Teleurgesteld, maar geen spijt”, zo omschrijft Jabeur het verliezen van de US Open-finale. “Ik heb kansen gehad, maar ik heb mijzelf niets te verwijten. Iga zette van in het begin veel druk en het is heel moeilijk om haar te verslaan in finales.”

“Mijn eerstvolgende doel is de Masters (de WTA Finals, die plaatsvinden in de week van 31 oktober, n.v.d.r.). Gelukkig is er voor dit toernooi meer voorbereidingstijd. Ik zie dit een beetje als een mini-Grand Slam en heb er altijd van gedroomd om dit toernooi te spelen. Ik wil er vertrouwen tanken voor volgend seizoen, want ik heb het gevoel dat ik veel te tonen heb in 2023.”

Weinig punten te verdedigen

Jabeur wil volgend seizoen resoluut nummer 1 van de wereld worden. “Ik heb geen punten te verdedigen op de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon (dit jaar werden daar geen punten toegekend, n.v.d.r.), wat goed is.”

De 28-jarige Jabeur won in 2011 Roland Garros bij de junioren en in haar professionele carrière tot dusver 3 WTA-titels. Maandag klimt ze opnieuw naar de tweede plaats op de wereldranglijst. In juni bekleedde de Tunesische die positie al een eerste keer.

Bekijk hieronder integraal de persconferentie van Jabeur na de finale van de US Open. Klik hier voor het wedstrijdverslag en de ceremonie.

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws